Przepis na dorsza z mozzarellą i szpinakiem w ziołach

Kulinariasmaczny obiad
30 stycznia 2016 / By / , , / 4 Komentarzy

Wiele dań, jakie przygotowuję, jest zainspirowanych zdjęciami innych potraw lub daniami z restauracji. Z tą potrawą było tak samo. Któregoś pięknego dnia w restauracji Gruba Ryba w Gdańsku zostałam uraczona tą wspaniałością. Jako że do tego miasta mi daleko, a zapragnęłam rybki raz jeszcze, postanowiłam ją przygotować samodzielnie. Niestety filetowana ryba okazała się pełna ości, ale o tym innym razem… Polecam Wam więc przepis na dorsza z mozzarellą i szpinakiem w ziołach.

składniki (3 osoby)

ZIEMNIACZKI

  • 0,5kg ziemniaków (w tej wersji miałam obrane już ziemniaczki ze sklepu Społem)
  • 3 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie (smaczna jest też gotowa Przyprawa do ziemniaków z Appetity)

DORSZ

  • 3 filety dorsza
  • 1 jajko
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • 1,5 limonki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz cytrynowy

SZPINAK

  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • szpinak świeży (z biedronki mój ulubiony)
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chili

przygotowanie

ZIEMNIAKI

1. Ziemniaki obieram, kroję na małe kawałki i gotuję na pół twardo w osolonej wodzie.
2. Odcedzam, polewam 3 łyżkami oleju, posypuję ziołami prowansalskimi i mieszam.
3. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wysypuję ziemniaki – w miarę możliwości rozdzielam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220*C i piekę do zarumienienia – ok. 15min.

RYBA

1. Rybę najlepiej marynować w soku z cytryny. Wykładam ją na płaski talerz, obficie skrapiam sokiem i posypuję solą. Kiedy ryba poleżakuje tak dłuższy czas (u mnie 8h), zlewam wodę i przyprawiam pieprzem cytrynowym.
2. Przygotowuję dwa głębokie talerze. W jednym jajko mieszam ze szczyptą soli, do drugiego wsypuję mąkę. Obtaczam rybę w jajku, w mące i smażę z jednej strony na rozgrzanym uprzednio tłuszczu (mały ogień) aż do zrumienienia ciasta.
3. Przewracam rybę na drugą stronę i kładę na usmażonej stronie plastry mozzarelli. Smażę na małym ogniu aż do rozpuszczenia sera.
4. Limonki kroję na pół (będą służyły do skrapiania ryby w czasie jedzenia).

SZPINAK

1. Cebulę kroję w niewielką kostkę, czosnek wyciskam i smażę na patelni do miękkości.
2. Myję szpinak, odsączam wodę, szatkuję go na mniejsze kawałki, dorzucam do cebuli z czosnkiem.
3. Przyprawiam solą, ziołami prowansalskimi, chili i bazylią.
4. Suszone pomidorki wycieram papierowym ręcznikiem i kroję w cienkie paski.

Dorsz z mozzarellą, szpinakiem i suszonymi pomidorami to jedna z moich ulubionych potraw. Kiedy mam trochę więcej czasu, lubię ją gotować, na np. niedzielny obiad. Dorsz to bardzo delikatna ryba w smaku więc nawet jeśli ktoś za nimi nie przepada, to w takim zestawieniu może zmienić zdanie. Jest też łatwo dostępny i niedrogi.

Potrawę podaję na płaskim, najczęściej kwadratowym talerzu. Ziemniaki przykrywam rybą, tę szpinakiem i pomidorami. Obok zostawiam limonkę do skrapiania. Danie świetnie komponuje się z czerwonym półwytrawnym winem.

Może macie pomysł na inne zestawienie dorsza w roli głównej? Chętnie wypróbuję Waszych przepisów!

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://www.zdrowieprzezkuchnie.pl Agnieszka

    Wygląda obłędnie <3 A ja tak rzadko jem dorsza :( Zainspirowałaś mnie :)

    • Madam Malonka

      Cieszę się bardzo. Przyznam szczerze, że moja druga połówka ryb nie znosi :) Szpinaku zresztą też, jednak w tym wydaniu wyjątkowo zmienia zdanie, polecam spróbować :)

  • http://aniagotuje.pl/ AniaGotuje

    Pięknie podane..

    • Madam Malonka

      Dziękuję. W tym przypadku niewiele trzeba się przykładać, a zawsze to milej jeść :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK