Przepis na śniadanie sycylijskie: bagietki czosnkowe z mozzarellą

Było już śniadanie angielskie, był też dorsz ze szpinakiem, czas więc na śniadanie sycylijskie, którym smakowałam się nad brzegiem Bałtyku. Pierwszy raz zamówiłam sobie jajecznicę. Jednak kiedy zobaczyłam to śniadanie na talerzu obok, szybko zrozumiałam swój błąd. Pomyślałam „muszę je mieć!”. Tak więc już następnego ranka raczyłam się nim, a po powrocie do domu… zatęskniłam za nim.

składniki (2 osoby)

MASŁO CZOSNKOWE

  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, zioła prowansalskie

BAGIETKI

  • bagietka (ja kupuję w biedronce)
  • 8 plasterków szynki
  • 2 kulki mozzarelli
  • masło czosnkowe

POZOSTAŁE

  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • sól, ulubione zioła
  • 2 pomidory
  • liście szpinaku

przygotowanie

MASŁO CZOSNKOWE

1. Masło warto trzymać ok. 1h w temperaturze pokojowej.
2. Wyciskam doń czosnek, przyprawiam solą, ziołami i mieszam ze sobą składniki.

BAGIETKI

1. Bagietki kroję po skosie na 8 części, smaruję masłem, kładę szynkę oraz pokrojoną w plastry mozzarellę.
2. Wkładam do nagrzanego na 180*C piekarnika i piekę na papierze do pieczenie przez ok. 15min – do rozpuszczenia sera.

POZOSTAŁE

Jajka smażę na małym ogniu na patelni do jaj sadzonych z niewielką ilości oleju, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Bardzo posmakowało mi to śniadanie i przeszło już ono wiele metamorfoz. Jedna z moich ulubionych, to wkrojennie pomidorów do bagietki – kładę je pod mozzarellę. Ciepłe pomidory są słodsze niż normalne.

Related Posts