Przepis na zupę meksykańską

Kulinariasmaczny obiad
3 lutego 2016 / By / , / 16 Komentarzy

Uwielbiam wieloskładnikowe zupy. Najlepiej, aby były gęste i miały tak dużo dodatków, że łyżka staje. Jak jem rosół, to mówią mi, że jem makaron z rosołem. Tak jest u mnie z każdą zupą. Kiedy więc naszła mnie ochota na czerwoną fasolkę, pomyślałam, żeby ugotować swoją pierwszą zupę meksykańską. Szukałam przepisu w Internecie. Jak zwykle skończyło się to tak samo. Czyli naczytałam się, naoglądałam zdjęć i uznałam, że ugotuję po swojemu. Eksperymentowałam, choć przyprawy nie są wyszukane. Do testowania zaprosiłam koleżankę. Zabrała słoiczek zupy do domu. Ciekawe, czy na prawdę tak jej smakowało, czy może chciała być miła :) W każdym razie posmakowała nam bardzo. Na tyle, że po kilku dniach ugotowałam ją jeszcze raz. Tak więc proponuję Wam mój przepis na zupę meksykańską. Przygotowanie jest banalne.

składniki (4 osoby)

  • 2 kostki wołowe
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • chili
  • majeranek
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • cukier
  • 3 cebule (2 białe i 1 czerwona)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 100 g koncentratu pomidorowego (1/2)
  • olej do smażenia

przygotowanie

1. Do większego garnka wlewam fasolę wraz z jej sosem, dodaję kukurydzę, ale bez soku i zalewam wodą ponad poziom. Gotuję ok. 20 min.

2. W tym czasie kroję cebulę w kostkę, wyciskam czosnek i smażę na patelni na małej ilości oleju – aż do miękkości. Dodaję mięso mielone i przyprawiam wszystkimi przyprawami (poza kostkami wołowymi, koncentratem i cukrem).

3. Po tym czasie do garnka przekładam zawartość patelni. Paprykę kroję w kostkę i dorzucam razem z kostkami wołowymi. Gotuję ok 10 min. Następnie wlewam pomidory z puszki i znowu duszę ok 10-15 min. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i równoważę smak cukrem. Gotuję chwilę do przegryzienia składników.

To wszystko. Zupa jest jeszcze smaczniejsza następnego dnia. Także jeśli Wam zostanie, na pewno nie pożałujecie! Interesuje mnie, jak Wy ją robicie? Gotowałyście ją już? Może macie przepis na inną, z czerwoną fasolą w roli głównej? Chętnie bym spróbowała!

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://www.myladylaura.wordpress.com Ladylaura.

    Cudowna zupa.

  • http://aniagotuje.pl/ AniaGotuje

    Ta zupa jest świetna.. bardzo treściwa i ma konkretny smak. Super przepis.

    • Madam Malonka

      Dzięki. To fakt, miseczka wystarczy, aby czuć się sytym. Polecam. Pisząc posta właśnie znowu narobiłam sobie smaka :)

  • http://www.krainasosny.pl/ Sosna

    Wygląda bosko! <3

    • Madam Malonka

      Dzięki! Też tak smakuje :) Gęsta zaś tak bardzo, że jako drugie danie można traktować 😀

  • http://blueberrybyrebecca.blogspot.com Rebecca Sharp

    Super dobór składników. Pomidory, fasola czerwona, papryka, czosnek to są produkty o dużej wartości odżywczej. A biorąc pod uwagę fakt, że większość z substancji, które są w nich zawarte są rozpuszczalne w tłuszczach warto poddać je obróbce termicznej i spożyć np. w postaci zupy.

    • Madam Malonka

      Dzięki. To prawda, w tym przypadku dostajemy 2 w 1. Zupy są fajnym sposobem na dostarczenie wielu ważnych składników przy jednym posiłku.

  • http://www.karolinaw.pl Karolina W

    Bardzo bardzo lubię takie zupy :)

  • http://www.zakulisowo.pl/ Anna M. Lukasiewicz

    Mam ochotę ją zrobić w przyszłym tygodniu. Wygląda super apetycznie <3

    • http://madam-malonka.pl/ Madam Malonka

      Polecam, jest bardzo aromatyczna i treściwa :) Daj znać, czy Ci smakowała! :)

  • http://positivefitlife.blogspot.com/ ElizabethLawess .

    Takiego przepisu na zupę meksykańską szukałam. :) Dla mnie bomba! :)

    • Madam Malonka

      Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że po ugotowaniu też będzie super :)

    • Madam Malonka

      Mam nadzieję, że się sprawdzi! :)

  • Fabryka Pomysłów

    ja również lubię gęste zupy, a jak chcę cos zrobić to kończy sie na tym, że robię po swojemu :)
    pyszna zupka :)

  • K.

    Taką zupą to i najeść się można. 😉 Chętnie wypróbuję przepis! 😉

    • http://madam-malonka.pl/ Madam Malonka

      Szczerze polecam :) Ta zupa mnie zachwyciła. Ostatnio miałam okazję jeść też zupę leczo. Coś czuję, że wkrótce pojawi się na blogu. Też gęsta i treściwa :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK