Przepis na wołowe carpaccio z pomidorami i parmezanem

coś na ząbKulinaria
17 lutego 2016 / By / 12 Komentarzy

Któregoś pięknego dnia, kiedy byłam w Paryżu, kręciłam się po Montmartre. Wraz z „Panem Mężem” w końcu zgłodnieliśmy i szukaliśmy knajpy, gdzie niedrogo moglibyśmy zjeść coś smacznego. Niedrogo podwójnie, ponieważ wybraliśmy się na spacer i nie przewidzieliśmy żadnych wydatków. Kiedy w końcu przeszukaliśmy TripAdvisor, przeszliśmy wzdłuż i wszerz Montmartre w poszukiwaniu polecanych restauracji – trafiliśmy do Un Zebre a Montmartre. Była to bardzo prosta knajpa o niebieskim wystroju. Przykuła naszą uwagę pochlebnymi ocenami i widokiem na typowo francuskie budynki: wysokie okna, balkoniki i drewniane okiennice. Dodatkowym atutem, i oczywiście kluczowym, było odpowiednie dla nas menu. Tym samym skusiłam się na swoje pierwsze carpaccio. Muszę przyznać, że nie miałam pojęcia, co dostanę. Poza tym, że będą to plastry mięsa z serem. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy otrzymałam naprawdę cienkie plasterki i garść skruszonego parmezanu… Na szczęście zabiło to mój głód. Ponad to zapadło mi bardzo mocno w pamięć i bardzo posmakowało. Dlatego kiedy wróciliśmy do domu – szukaliśmy w mieście restauracji, która je serwuje. Dodatkowo przyrządziłam sama takie wołowe carpaccio z pomidorami i parmezanem. Polecam je każdemu, ponieważ często wracam do niego myślami :)

składniki (2 osoby)

  • paczka carpaccio wołowego (u mnie z Biedronki)
  • 1 pomidor (sparzony i obrany ze skórki)
  • 2 garści rukoli
  • ok. 100 g sera parmezanu
  • kilka orzechów laskowych
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól morska

przygotowanie

Talerz smaruję oliwą. Bardzo delikatnie układam na nim schłodzone plastry carpaccio tak, aby w całości go pokryły. W miseczce mieszam oliwę, sok z cytryny i zioła. Mięso smaruję sosem. Rukolę myję i układam na nim. Następnie kroję w kostkę pomidora, posypuję startym parmezanem (lub w plastrach) i siekam orzechy. Całość solę i podaję do jedzenia.

Na dobrą sprawę to tyle z przygotowania. Nie jest to w żaden sposób skomplikowane. Jedyną trudność może sprawić ułożenie mięsa, ponieważ plasterki są bardzo cienkie. Może się zdarzyć, że będzie ono tak delikatne, że się nam urwie. Jednak nie ma się czym przejmować, bo ostatecznie i tak usterkę zasłonimy dodatkami. Poza tym, że jest to łatwa przystawka, to dodatkowo dla wielu wydaje się być ekskluzywna. Tę ekskluzywność możemy więc sobie sami zaserwować :) Zaproponujecie jakieś przystawki, które są jednocześnie proste i efektowne?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • napiecyku

    Sałatka, koniecznie do wypróbowania :)

  • marzena

    Bardzo ciekawa propozycja :-)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Bardzo lubię przyrządzać dania na podstawie takich smaków przywiezionych z podróży. Jeżeli uda się je odwzorować w domu to zawsze można wrócić wspomnieniami do tych miejsc :)

    • http://madam-malonka.pl/ Madam Malonka

      To prawda, zawsze sprawia mi to wiele frajdy, a i wspomnień co nie miara :)
      W weekend zrobiłam swoje pierwsze ślimaki i kilku-serowe fondue, pycha!

  • Renata Walczak

    w przystawce jest wszystko to co lubię to z pewnością by mi smakował:)
    i to bardzo:)

  • mlodakk

    Mmmm pycha

  • http://piekno-z-natury.pl piekno-z-natury.pl

    Wygląda obłędnie. Uwielbiam Paryż i wszystko co z nim związane więc z przyjemnością przygotuję sobie takie domowe carpaccio z pomidorami i parmezanem by chociaż przez chwilę poczuć się jak we francuskiej restauracji :)

    • http://madam-malonka.pl/ Madam Malonka

      Paryż jest przepiękny, mogłabym go co chwilę odwiedzać… albo zamieszkać w nim :)
      Przyznam też nieco szeptem, że carpaccio to danie włoskie… ale poznane w Paryżu, więc liczy się! :)

  • http://zielonakaruzela.pl Zielona Karuzela

    Wygląda przepysznie :) Az zrobiłam się głodna. Przy okazji przepiękny blog, zagląda się tu z wielką przyjemnością :)

    • http://madam-malonka.pl/ Madam Malonka

      Dziękuję pięknie. Bardzo miło to słyszeć, zwłaszcza kiedy wkłada się w to wiele pracy, czasu i serca, a ciągle widzi się swoje niedociągnięcia :)

  • http://www.polskazupa.pl Agnieszka

    Wygląda obędnie :)

  • Niemodelka

    Pycha! Takiego carpaccio jeszcze nie jadłam :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK