Przepis na omleta z boczkiem i pieczarkami

Kulinariaśniadania mistrzów
6 marca 2016 / By / , , / 12 Komentarzy

Już dłuższy czas nie robiłam nic nowego na śniadanie. Nawet kiedy był wolny dzień i tak kończyło się na tym samym. Przygotowywałam coś, co już znałam i nie potrzeba było na to zbyt wiele czasu. Dzisiaj natomiast postanowiłam spróbować omleta. Nigdy za nim nie przepadałam, ale w ostatnim miesiącu byłam w knajpce, gdzie serwowano te placki. Zamówiłam sobie więc wersję z szynką i muszę przyznać, że mi posmakowała. Dlatego kiedy myślałam wczoraj, co przygotować na śniadanie, padło na omleta z boczkiem i pieczarkami. Nie jest to może najszybsza opcja, ale nie wymaga też zbyt wiele czasu. Przygotowanie zajęło mi ok 20-30 min (licząc robienie zdjęć). Pan Mąż zażyczył sobie grubej wersji więc omlet wyszedł bardzo puszysty. Ilość podaję dla jednej osoby. Dla siebie zrobiłam z 2 jaj i nie mogłam zjeść do końca.

składniki (1 osoba)

  • 50 g wędzonego boczku w plastrach
  • ząbek czosnku
  • 2 pieczarki
  • 2 małe pomidorki
  • 2 plastry żółtego sera
  • szczypiorek
  • 2 jajka
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej / masło do smażenia

przygotowanie

FARSZ

Zaczynam od boczku. Rozgrzewam patelnię z małą ilością oleju. Boczek tnę na mniejsza kawałki, wrzucam na rozgrzany tłuszcz i smażę na małym ogniu z wyciśniętym czosnkiem. Dorzucam pokrojone w kostkę pieczarki i przyprawiam solą. Smażę chwilę do miękkości grzybów. Następnie kroję pomidory w grubsze plastry, kładę na patelni i solę. Po chwili obracam je na drugą stronę.

OMLETY

Żółtka ubijam na puszystą masę. Przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, przyprawiam solą, pieprzem, papryką i mieszam mikserem. Białka ubijam na sztywno. Następnie łączę pianę z żółtkami i mieszam ręcznie trzepaczką aż do połączenia się składników. Masę wylewam na rozgrzaną patelnię z masłem, smażę pod przykryciem na małym ogniu aż do ścięcia się jaj. Kiedy wierzch jest sztywny, na połowę placka dorzucam farsz (bez pomidorów), kładę plaster sera i zamykam go na pół. Na górę kładę drugi plaster sera, usmażone pomidorki i przykrywam pokrywką. Trzymam na małym ogniu przez ok 2 min – do rozpuszczenia sera. Całość podaję posypaną szczypiorkiem.

Jak kończyłam przygotowywać to śniadanie, sama nie wiedziałam czego oczekiwać. Przeszedł on test Pana Męża, który też ledwo go zjadł (tylko to była wersja z 4 jaj!). Wyszedł bardzo, ale to bardzo puszysty. Tak teraz sobie myślę, że to taka jajecznica tylko w formie placka :) Myślę, że raz na jakiś czas będzie on gościł w naszym menu. To był mój przepis na omleta z boczkiem i pieczarkami. Macie może jakieś swoje ulubione? Jak Wy robicie omlety?

Może Cię zainteresować

Przepis na jajka zapiekane w awokado
Przepis na jajka zapiekane w awokado
19 listopada 2017
Przepis na indyka z soczewicą i pomidorami
Przepis na indyka z soczewicą i pomidorami
16 listopada 2017
10 pomysłów na lunchbox do pracy - sałatki
5 pomysłów na lunchbox do pracy – sałatki
12 listopada 2017
  • foudre

    No cudo <3 Uwielbiam omlety, lecz nie mam czasu ich przygotowywać, Twój przepis wypróbuję na pewno w weekend 😀

  • http://www.karolinaw.pl/ Karolina W

    U mnie czosnek i boczek odpadają ze względu na wrażliwy żołądek, ale po usunięciu tych składników też pewnie byłoby smaczne :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Myślę, że dodatki to kwestia względna, można go też zjeść na słodko :)

  • http://www.polskazupa.pl Agnieszka

    Ja omlety lubię, ale już nie pamiętam kiedy ostatni raz robiłam. Twój prezentuję się super, chętnie bym zjadła, nie tylko na śniadanie :)

  • Fabryka Pomysłów

    ja kiedyś także średnio przepadałam za omletami, a teraz je ubóstwiam i kombinuję na różne sposoby :)
    pyszna ta Twoja wersja :)

  • Kraina Sosny

    Ale zgłodniałem 😀

  • http://zielonakaruzela.pl Zielona Karuzela

    Po pierwsze – przepiękne zdjęcia! Po drugie – właśnie dałaś mi pomysł na moje następne śniadanie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję i smacznego! :)

  • http://foxintheforest.pl dagafox

    Mmm.. wygląda pięknie! Ja jestem fanką omletów i sama robię ich całe mnóstwo :) Na bieżąco wymyślam przepisy i moim zdaniem to chyba najprostsze danie. Muszę skorzystać z Twojego przepisu, tylko bardzo żałuję, że ma pieczarki.. tak je lubię, a nie mogę jeść z powodu alergii, myślisz, że można je w tym daniu czymś zastąpić? Pozdrawiam :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Przyznam szczerze, że to mój pierwszy omlet w życiu :) Ciągle się do nich przekonuję, ale ten był smaczny i sycący. Pieczarki może warto zastąpić awokado albo cukinią? Myślę, że jak zupełnie z nich zrezygnujesz albo dodasz coś zupełnie odmiennego smakiem od pieczarek, to też będzie ok :)

      • http://foxintheforest.pl dagafox

        O, cukinia to może być to! Nie wpadłam na to, a czasem mam spory problem z łączeniem składników – tych wytrawnych. Dziękuję :)

        • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

          Smacznego :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK