Przepis na jajka z mozzarellą w sosie pomidorowym

W wolnych weekendach najfajniejsze jest to… że są wolne. Nie mam ich wiele, dlatego cieszę się na ich przyjście jak dziecko na gwiazdkę 🙂 To jest ten moment, kiedy Pan Mąż przynosi mi kawkę do łóżka, a ja oglądam poranne programy i zastanawiam się nad śniadaniem. Ze wszystkich posiłków to jest to, które lubię celebrować najbardziej. Lubię gotować niezależnie od tego, co to jest. Jednak najwięcej przyjemności z jedzenia mam rano, kiedy wiem, że nigdzie mi się nie spieszy, bo dzień dopiero się zaczyna. Ponad to lubię też próbować nowych rzeczy, dlatego dzisiaj wybrałam przepis na jajka z mozzarellą w sosie pomidorowym. Zainspirowałam się receptą z Kwestii Smaku, jednak użyłam innych przypraw i na przyszłość wprowadziłabym jedną modyfikację.

składniki (2 osoby)

  • puszka pomidorów w puszce (krojonych)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru (u mnie brązowego)
  • 1 mała łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • listki świeżej bazylii
  • sól
  • chili
  • słodka papryka
  • oregano
  • bazylia
  • suszone pomidory z czosnkiem
  • 4 jajka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 kromki chleba tostowego
  • masło do smarowania

przygotowanie

Cebulę kroję na kostkę, wyciskam czosnek i smażę w oleju na małym ogniu. Kiedy są miękkie dorzucam pomidory i paprykę pokrojoną w kostkę. Przyprawiam wszystkimi przyprawami, cukrem i koncentratem. Na średnim ogniu redukuję ilość wody. Kiedy większość wyparuje, dolewam wino i chwilę gotuję. Na sam koniec całość miksuję na gładką masę i przelewam do foremek na około 3/4 ich wysokości.

Nastawiam piekarnik na 200 stopni, kiedy jest nagrzany – wkładam kokilki na 10 minut. W tym czasie kroję mozzarellę na cienkie paski. Kiedy jajko jest ścięte (po ok. 10 min) dorzucam ser do foremek i piekę jeszcze 5 minut.

W tym czasie opiekam chleb i smaruję masłem. Gdy danie się zapiekło, podaję je z chlebem i listkami świeżej bazylii.

To moja propozycja na jajka zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym. Śniadanie jest do przygotowania w ok. 20-30 minut. Nie do końca wiedziałam czego się spodziewać, ale wynik okazał się bardzo smaczny. Myślę, że trafi ono do listy częstszego gotowania. Na przyszłość jednak będę dodawać do niego jakieś mięso. Wydaje mi się, że wersja z szynką szwarcwaldzką czy wędzonym boczkiem będzie ciekawsza i smaczniejsza. Macie jakieś pomysły na zapiekane śniadania? Który posiłek lubicie celebrować najbardziej?

Related Posts