Przepis na polędwiczkę wieprzową z ryżem i warzywami

Wielokrotnie brakuje nam czasu, aby spędzać godziny w kuchni. Jak się pracuje lub ma inne obowiązki, najchętniej człowiek wróciłby i zasiadł do jedzenia. Niestety samo się ono nie przygotuje. Często mam ochotę przyrządzić jakiś oryginalny obiad, ale świadomość, że będę sterczeć 2-3 godziny nad kuchenką szybko niweluje moje chęci. Z tego powodu postanowiłam zrobić szybki obiad. Zrodził się z tego przepis na polędwiczkę wieprzową z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym. Jest to całkiem proste, ale treściwe danie. Jego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut. Niewiele jest więc przepisów na obiad, które można zrobić w tak krótkim czasie. Przyznam też, że to był mój mały eksperyment – przemycenie warzyw w obiedzie. Powiódł się, a więc sukces podwójny. Ponad to lubię gotować na 2 dni, żeby następnego dnia znowu nie musieć siedzieć w kuchni.

składniki (4 osoby)

  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywa na patelnie (mieszanka grecka 450 g)
  • 2 woreczki ryżu
  • olej
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • cukier brązowy
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano, majeranek
  • chili, słodka papryka

przygotowanie (30 minut)

1. Zaczynam od ugotowania ryżu w osolonej wodzie.

2. W tym czasie obieram cebulę i czosnek, kroję na kostkę i smażę na oleju. Tnę polędwiczkę w grubsze paski i dorzucam do cebuli. Przyprawiam solą, zielem angielskim i liściem laurowym.

3. Kiedy mięso jest obsmażone (po ok. 5 min), dorzucam mieszankę warzyw i przyprawiam resztą przypraw. Smażę na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie wlewam przecier i dodaję koncentrat. Duszę do miękkości warzyw.

*Jeżeli używam świeżych ziół – zawsze dodaję je w ostatnim czasie obróbki termicznej, czyli ok. 2 minut przed podaniem. Jeśli są to zioła suszone – dodaję je na samym początku.

Z przygotowania to jest wszystko. Nie wymaga to więcej naszej uwagi. Wydaje mi się, że przepis na polędwiczkę wieprzową z ryżem w sosie pomidorowym jest naprawdę dobrą alternatywą na szybki i smaczny obiad. Jakie dodacie warzywa, to na dobrą sprawę kwestia gustu. Ja akurat kupiłam mieszankę grecką, ale sprawdzi się praktycznie każda inna. Z tej ilości składników wychodzą 4 większe porcje, więc będzie co jeść. Polędwiczka okazała się świetnie pasować do takiego zestawienia. Była miękka i soczysta. Macie pomysły na równie szybkie obiady? Chętnie je poznam!

Related Posts