Przepis na sałatkę ze szpinakiem i awokado, czyli pomysł na lunchbox w 15 minut

Też tak macie, że lubicie się  zdrowo odżywiać, czujecie się wtedy lepiej, ale zabieracie się za przygotowywanie jedzenia tak, że trwa to dniami, tygodniami, a nawet miesiącami? Muszę przyznać, że ja tak. Mam takie swoje żywieniowe wzloty i upadki. Jem pięknie, szykuję sobie jedzenie do pracy, staram się uprawiać regularnie sport, ale nagle wpada mi jakiś wyjazd, impreza, gorszy dzień i nagle ćwiczę od święta i żywię się tym, co wpadnie mi w ręce. Co prawda staram się, aby były to wtedy kanapki przegryzane warzywkami albo jakieś szybkie musli bądź sery z owocami. Jednak cóż, niezaplanowane jedzenie – to dalej niezaplanowane jedzenie. Różne rzeczy się je, nie do końca to kontroluje i chyba człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego, co w siebie ładuje. Tym samym postanowiłam otworzyć nowy cykl – przepisy na szybkie lunchboxy. Po pracy, jak już zrobię obiad, nie chce mi się jeszcze stać i przygotowywać skomplikowanych dań na następny dzień. Jednak zależy mi, żeby zdrowo się odżywiać. Lubię dbać o swoją skórę, paznokcie, włosy oraz ciało i samopoczucie. Czas więc zatroszczyć się o siebie od środka. Nie zamierzam popadać w skrajność. Będę robić posiłki z głową, prawdopodobnie najczęściej będą to sałatki, ale tak, dalej będę pić fantę i sporadycznie wcinać hot dogi 🙂 Chcę tylko poprawić swój sposób żywienia, a nie drastycznie zmieniać dietę. Macie ochotę się dołączyć i wspierać się wzajemnie? Będzie mi miło, ślijcie linki do swoich przepisów! Dziś proponuję Wam przepis na sałatkę ze szpinakiem i awokado, czyli pomysł na lunchbox w 15 minut.

składniki (1 porcja)

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 5 różyczek brokułu
  • 1/2 awokado
  • 50 g parmezanu
  • garść grzanek czosnkowych (tym razem kupne, można zrobić je samemu, przepis tutaj)
  • garść nasion (słonecznik, pinia, dynia)
  • sos* – koperkowo – ziołowy (z gotowej mieszanki, na bazie oliwy z oliwek)

przygotowanie (15 minut)

Przygotowanie jest banalne. Myję szpinak, suszę i wrzucam do lunchboxa. Umytą paprykę i awokado kroję w kostkę, parzę brokuł w osolonej wodzie i dzielę na różyczki. Tnę parmezan na cienkie paski (obieraczką do warzyw :), dorzucam grzanki i nasiona. Całość polewam sosem wymieszanym z wodą i oliwą.

* Według mnie idealnie będzie tu pasował sos miodowo – musztardowy. Niestety okazało się, że cierpię na brak miodu w mieszkaniu, więc wykorzystałam gotową mieszankę.

Przepis na sałatkę ze szpinakiem i awokado zrodził mi się w głowie po spróbowaniu sałatek w Salad Story. To też zmotywowało mnie, aby robić jedzenie do pracy samodzielnie.

Do tego przygotowałam sobie mniejszy lunchbox z jabłkiem, żurawiną, orzechami nerkowca i migdałami oraz banana. Dzisiaj jest istne zdrowe obżarstwo!

Przygotowujecie sobie posiłki do pracy lub szkoły? Czy może wolicie przeznaczyć ten czas na coś innego i zadowalacie się gotowymi daniami lub bułką z jogurtem? Chętnie poczytam Wasze blogi, podajcie linki do przepisów! A może macie ochotę dołączyć i razem ze mną przygotowywać jedzenie na następny dzień i dzielić się przepisami? Będzie mi bardzo miło, zawsze to dodatkowa motywacja 🙂

Related Posts