Przepis na bezowy tort czekoladowy z truskawkami i miętą

Kulinariana dobry humor
27 kwietnia 2016 / By / , / 18 Komentarzy

Przyznam szczerze – ten tort to jedno z moich największych kulinarnych osiągnięć. Serio, serio. Rok temu kupiłam w cukierni gotowe blaty, zrobiłam masę, wstawiłam do lodówki, a po całej nocy ciasto się rozpuściło i spływało (?!). Postanowiłam w tym roku upiec je sama. Zakasałam rękawy, zagryzłam wargi i zastanawiałam się, co z tego wyjdzie. Wyszło… NIEBO. Nie żartuję. Nigdy nie przepadałam za bezą, aż do tego momentu. Jeśli chodzi o słodkości – przepis na bezowy tort czekoladowy z truskawkami i miętą polecę każdemu łasuchowi oraz tym, którzy mogą przeżyć bez słodyczy (naprawdę tacy istnieją?). Pan Mąż bez chwili wahania uznał, że to ciasto jest na szczycie listy TOP 3. Co ciekawsze, przebiło słynną gałązkę wigilijną i przekładańca. Większego komplementu nie mogłam usłyszeć. Tak więc polecam z najczystszym sumieniem poniższy przepis.

P.S. Nie wymyśliłam tych składników sama, posiłkowałam się Internetem, jednak naczytałam się tyle stron, że nie jestem w stanie podać jednego źródła.

składniki (tortownica ok. 25 cm)

BLATY BEZOWE

  • 6 białek z dużych jaj (zimnych, wyszło mi 194 g)
  • 300 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

DO DEKORACJI I SMAKU

  • 5 truskawek
  • świeża mięta
  • garść migdałów

MASA CZEKOLADOWA

  • 400 g śmietanki 36%
  • 2 śnieżki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 7 czubatych łyżek gorzkiego kakao (wedle upodobań, u mnie było mocno czekoladowe)

przygotowanie (z pieczeniem 2,5 godziny)

Tak, dobrze widzicie. Ciasto przygotowujemy w 2,5 godziny, jednak wliczam w to czas pieczenia.

BEZA

1. W dużej misce ze szczyptą soli ubijam na sztywno białka. Następnie, zmniejszając obroty, stopniowo dodaję cukier i cukier wanilinowy. Mieszam na gładką masę. Można przyspieszyć ten proces, mieląc uprzednio wskazaną ilość cukru. Cukier puder szybciej rozpuści się w białkach.

2, Nastawiam piekarnik na 120*C z funkcją termo-obiegu. Na papierze do pieczenia odrysowuję krążki wielkości małej tortownicy – ok. 25 cm i wycinam trochę większe kwadraty.* Przyklejam je do blachy za pomocą masła, aby mniej się ruszały. Masę dzielę na pół i smaruję nią koła grubości mniej więcej 2 cm. Na jednym z nich staram się robić wyższe brzegi, aby zmieściło się więcej czekolady :) Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 2 godziny i zostawiam uchylone drzwiczki.**

* Nie wycinam kół, ponieważ rant w formie kwadratu pozwala mi na trzymanie papieru w czasie smarowania na nim białek.

** Gdzieś przeczytałam, że jest to klucz do sukcesu. U mnie wyszło więc nie będę ryzykować z zamykaniem piekarnika. Wnioskuję, że jeśli piekarnik będzie szczelnie zamknięty, to wilgotne powietrze nie będzie miało ujścia, przez co beza nie będzie krucha.

MASA CZEKOLADOWA

1. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem wanilinowym i śnieżką na gładką masę. Zmniejszam obroty, przesiewam kakao i mieszam do połączenia składników. Wstawiam do lodówki.

2. Kiedy blaty bezowe są upieczone, przekładam je masą czekoladową. Zostawiam jej część do rozsmarowania na górze. Umyte truskawki kroję na plastry tej samej grubości, układam wokół, dodaję listki mięty i orzechy migdałowe.

Najwięcej czasu zajmuje upieczenie bezy, ponieważ chodzi o to, aby białka dobrze wysuszyć. Jednak ja ten czas wykorzystuję na przygotowanie masy, innego ciasta, które potem mogę wstawić do piekarnika albo na cokolwiek innego, gdyż bezy nie trzeba pilnować jak innych wypieków.

Ciasto wyszło wyborne. Zniknęło w jeden dzień – przy dwóch osobach. Nie sądziłam też, że połączenie w nim truskawek z miętą i migdałami może dać taki wynik. Ponad to mam już zamówienie na kolejny taki bezowy tort czekoladowy z truskawkami. Jeśli jeszcze nie jedliście – wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowało! Macie może inny pomysł na bezę? Próbowaliście kiedyś swoich sił?

P.S. Zdjęcia zrobione są zaraz po przygotowaniu ciasta. Kiedy odleży ono swoje, masa jest bardziej zbita i łatwiej się je kroi. Bezę przechowuję w lodówce.

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://www.polskazupa.pl Agnieszka

    Polecam spróbować z własną bezą, co prawda nie zawsze od razu wychodzi idealna ( właściwie nie zawsze wychodzi idealna ),ale jak się uda to jaka satysfakcja! Ja kocham bezowe desery, a taka z gotową bezą kusi szybkością i łatwością wykonania. I pięknie się prezentuje!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To jest właśnie moja pierwsza próba z własną bezą i przepis na nią :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Rzeczywiście wygląda idealnie! Gratuluję takiego wspaniałego wypieku, robi wrażenie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję pięknie, polecam spróbować :-)

  • http://www.krainasosny.pl/ Kraina Sosny

    Pierwsze słyszę, że beza suszona przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika nie będzie krucha. To jakiś mit, podobnie jak sól dodana do białek 😀 Bezę suszę w zamkniętym piecu, zawsze jest krucha i taka jak powinna być. Można dodać cukier puder do bezy, ale nie należy zastępować kryształu całkowicie. Cukier puder nada bezie dodatkowej chrupkości na zewnątrz, natomiast skramelizowany w piekarniku kryształ sprawi, że wnętrze będzie delikatne i lekko ciągnące :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ile ludzi, tyle opinii :-) Ja zastosowałam się do tych zasad i jesten dumna, bo moja pierwsza beza wyszła idealna, choć wiele osób skarży się, że musieli wiele razy próbować i nie zawsze wychodzi.

  • napiecyku

    Prawdziwa uczta, moje ulubione smaki, porywam kawałek :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Zachęcam, warta grzechu :-)

  • http://www.jedzzapetytem.pl/ jedz z apetytem

    Torty bezowe to ulubione slodkosci mojej Mamy. Zrobie jej niespodzianke i wyprobuje Twoj przepis

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Będzie mi miło, jeśli zrobisz daj znać czy smakował :)

  • http://www.karolinaw.pl/ Karolina W

    Mniam, połączeni idealne :)

  • Fabryka Pomysłów

    średnio przepadam za bezą, ale prezentuje się wybornie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja nigdy jej nie lubiłam… do czasu :-)

  • Lena Blackrose

    Pięknie wygląda ten tort. Aż faktycznie kiedyś się skuszę i przygotuję sama coś słodkiego, bo jeszcze nie miałam okazji upiec ciasta, jakoś nie mogę się zebrać. Chociaż bezy raczej nie lubię. Pozdrawiam. 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja miałam długą przerwę w pieczeniu, ale chyba się nawróciłam :) Lubię raz na jakiś czas mieć domowe ciacho w mieszkaniu.

  • http://aleksandrakaliszan.com/pl/ AleksandraKaliszan.com

    Cudownie to wygląda i brzmi… Uwielbiam torty bezowe, szczególnie, gdy łączy sie różne smaki i odkrywa w czasie jedzenia coś słodkiego, cos kwaśnego, coś chrupiącego, mmmm :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      W takim razie szczerze polecam przepis, bo ma on to wszystko w sobie, a bardzo mi on posmakował, mimo że fanką bezy nie byłam :) Tylko nie kuś się czasem na bezę z brązowego cukru – nie wyjdzie taka fajna! Ja testowałam… :)

      • http://aleksandrakaliszan.com/pl/ AleksandraKaliszan.com

        Oki doki :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK