Przepis na szparagi w boczku z jakiem sadzonym

Kulinariaśniadania mistrzów
12 czerwca 2016 / By / , , / 10 Komentarzy

Lubicie szparagi? Ja nieszczególnie, jednak w tej wersji muszę przyznać, że mi posmakowały.  Był to mój pierwszy raz z nimi i uważam go za udany. Nie sądzę, abym miała się z nimi zaprzyjaźnić dzięki temu, bo jadłam później gotowane w sałatce i niezbyt mi smakowały, ale przepis na szparagi w boczku z jakiem sadzonym to coś, co na pewno jeszcze powtórzę. Kto wie? Może właśnie w tym sezonie? Podobne te cudeńka mają bardzo dużo witamin. W sumie jak większość warzyw, zwłaszcza tych zielonych. Zapadło mi w pamięci, że zawierają dużo potasu, żelaza, błonnika, kwasu foliowego i wielu innych. Samo zdrowie!

składniki (3 osoby)

  • 250 g boczku (polecam zakupić w plastrach)
  • 6 jajek
  • 2-3 pomidory
  • pęczek szparag zielonych
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 4 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • chili
  • cukier brązowy
  • wykałaczki

przygotowanie (ok. 30 minut)

1. Odcinam zgrubiałe końcówki, ok. 2-3 cm. Wstawiam je do litrowego słoika z wodą – po ogórkach kiszonych – tak, aby końcówki wystawały ponad poziom. Wkładam do garnka wypełnionego wodą* i gotuję 10-15 minut (czas liczony od wrzenia wody).

2. Boczek kroję na cienkie plastry – odpowiadającym ilości szparag.

3. Na patelnię grillową wrzucam kawałek masła, dodaję 2 obrane ząbki czosnku i wstawiam na gaz. W tym czasie boczkiem owijam szparagi i spinam je wykałaczkami. Kiedy tłuszcz jest rozgrzany, kładę na nim szparagi i przyprawiam chili. Smażę z dwóch stron.

4. Pomidory kroję na słupki i daję razem z 2 posiekanymi ząbkami czosnku na rozgrzaną patelnię z masłem. Przyprawiam chili, cukrem i ziołami prowansalskimi.

5. Jajka smażę z jednej strony na małej ilości tłuszczu przyprawione solą i ziołami.

6. Chleb opiekam w tosterze i smaruję małą ilością masła.

* na dno garnka kładę ściereczkę, aby słoik nie obijał mi się o naczynie.

Czas na przygotowanie liczony jest z górką. Przepis na szparagi w boczku z jakiem sadzonym można zrobić nawet w 20 minut.  Jest to wersja naprawdę wyborna. Smak szparag nie jest dominujący. Dobrze uzupełnia się z boczkiem i pomidorami. Jajka zaś sprawiają, że danie jest na tyle sycące, że można zjeść je na śniadanie, ale i w formie obiadu. Robiłam je rok temu i tak cierpliwie czekało, aż je opublikuję. Myślę, że póki jest na nie sezon, spróbuję jeszcze tego przepisu w wersji oryginalnej albo z białymi szparagami. Polecam jednak kupić boczek w plastrach – zaoszczędzi Wam to czas, a przede wszystkim plastry będą cienkie i owiniecie nimi całe szparagi. Mnie nie udało się ich ładne pokroić ze wzgledu na chrząstkę i konsystencję mięsa więc nie wyglądają tak, jak wyglądały w mojej głowie przed zrobieniem :)

Lubicie szparagi? Może polecicie jakiś przepis?

Może Cię zainteresować

Przepis na jajka zapiekane w awokado
Przepis na jajka zapiekane w awokado
19 listopada 2017
Przepis na indyka z soczewicą i pomidorami
Przepis na indyka z soczewicą i pomidorami
16 listopada 2017
10 pomysłów na lunchbox do pracy - sałatki
5 pomysłów na lunchbox do pracy – sałatki
12 listopada 2017
  • http://lanika.pl/ laNika_pl

    Ja szparagi uwielbiam jeść nawet same 😉 Twoje danie z nimi wygląda pysznie, tak wiosennie i zdrowo :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :-) jak jesz same to gotujesz tylko w posolonej wodzie? Ja robiłam z nimi sałatkę , ale ich smak sam w sobie mi nie podpasował.

      • http://lanika.pl/ laNika_pl

        Tak albo jeszcze lepiej mi smakują ostatnio grillowane :) Wystarczy trochę w oliwie obtoczyć, posypać solą i pieprzem, na patelnie grillową i jem takie same albo w kanapce 😉

        • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

          Hmmm, może się skuszę?… :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Ja bardzo lubię szparagi, ale w takim połączeniu jeszcze nie próbowałam! Muszą smakować znakomicie, bardzo fajny przepis :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Polecam! Fajnie pasują do boczku z jajkiem, ale i pomidorami na ciepło. Pomidory są wtedy słodziutkie i tworzą ciekawe połączenie ze słonym boczkiem i wyrazistymi szparagami :-)

  • Fabryka Pomysłów

    ja akurat szparagi zjem bo zjem, zdecydowanie wolę zielone, ale fanką ich akurat wielką nie jestem. pyszna propozycja na ich wykorzystanie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Mam tam samo. Dlatego boczek to dobre rozwiązanie 😀

  • http://www.kobietapo30.pl Kobietapo30

    Przygotowanie 30 min i już mi się podoba…
    Co do szparagów….zgadzam się są dość kapryśne, trzeba umieć zrobić, wstrzelić się 😉 Generalnie nie szaleję, ale jadam

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Mam tak samo, dlatego trochę kręcę na nie nosem :-)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK