Przepis na kopiec kreta Dr. Oetkera – recenzja

Kulinariana dobry humor
3 lipca 2016 / By / / 18 Komentarzy

Pierwszy raz jadłam to ciasto mniej więcej 15 lat temu. Pamiętam, że szalenie mi smakowało. Poza tym bardzo spodobało mi się ono wizualnie. Miałam wtedy niewiele lat więc nie do końca wiedziałam, jak można osiągnąć takie cudo. Którymś razem na zakupach natknęłam się na ten produkt. Pomyślałam, że mogłabym go wypróbować. Dzięki temu przedstawiam Wam przepis na kopiec kreta Dr. Oetkera. Na końcu napiszę swoje uwagi co do samej mieszanki, trudności w wykonaniu i opłacalności zarówno czasowej, jak i finansowej tego ciasta. Zastanawiam się, czy nie wprowadzić na blogu cyklu „z torebki”, w którym testowałabym takie produkty. Wiele osób nie ma czasu albo wystarczających umiejętności, aby od podstaw przygotowywać takie wypieki. Czasem tylko mamy dylemat, czy się opłaca, czy to dobry produkt i czy na pewno damy radę sami je przygotować?

składniki (tortownica 20-25 cm)

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 75 ml mleka
  • 2-3 banany
  • 500 ml śmietanki 30% (zimnej)
  • 225 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1/2 cytryny

przygotowanie (1 h 15 min – w tym 45 min pieczenia + 2 h chłodzenia w lodówce)

CIASTO

1. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.

2. Mieszankę do ciasta wsypuję do miski, dodaję masło, jajka i mleko. Miksuję na gładką masę. Ciasto przelewam do formy i wstawiam do nagrzanego na 180*C piekarnika i piekę ok. 45 minut – po 40 minutach sprawdzam ciasto patyczkiem.

3. Kiedy ciasto jest upieczone, wyciągam je z formy na duży, płaski talerz. Ostrym nożem wycinam w środku koło, zostawiając 1-2 cm brzegu. Wyciągam środek ciasta do miski i je rozkruszam.

4. W 125 ml wody rozpuszczam cukier i mieszam z cytryną. Nasączam pączem ciasto na talerzu. Wzdłuż kroję banany i wkładam je do wyciętego środka.

MASA

5. Śmietankę ubijam na gładko. W oddzielnej miseczce rozrabiam resztę wody (100 ml) z mieszanką do masy i delikatnie łączę z ubitą śmietaną. Ważne, aby robić to w tej kolejności, ponieważ mieszanka ta szybko tężeje. Na koniec dorzucam płatki czekoladowe i mieszam.

6. Masę rozsmarowuję na bananach, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Całość obsypuję skruszonym ciastem z miseczki i wkładam do lodówki na 2 godziny.

Ciasto samo w sobie prezentowało się nieźle. Smak? Inaczej go zapamiętałam i dziś nie zrobił na mnie wrażenia. Masa z płatkami czekoladowymi wydawała mi się mdła. Ponadto celem takiego ciasta jest, aby było szybkie i łatwe do zrobienia, ale nie powiedziałabym, że takie jest. Jak przygotowywałam to ciasto, często wracałam do instrukcji z opakowania. Do tego miała to być wersja tańsza, ale cena 7-10 zł głównie za mąkę i mieszankę do masy to zdecydowanie za dużo. Potrzebujemy kupić jeszcze całą resztę, która ze wszystkich składników jest najdroższa. Pozostałe elementy wyniosą nas mniej więcej 15 zł, czyli razem ok. 25 zł za ciasto naprawdę nieduże. Czy polecam przepis na kopiec kreta Dr. Oetkera? Nieszczególnie. Sama z siebie nie będę go więcej piec.

Robiliście już ciasta z torebki?

***

Co myślicie o wprowadzeniu takiego testowanego cyklu na blogu, aby wykluczyć produkty, które nie są warte uwagi i wskazać te, na które można się skusić?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • Kulinarne Inspiracje Futki

    Świetny pomysł – takie recenzje są bardzo przydatne. Bardzo je lubię i chętnie będę do nich zaglądać :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję, zapraszam w takim razie w swoje skromne progi! :-)

  • Renata

    osobiście nie robiłam ciast, choć zdarzyło mi sie przygotowywać krem, tylko dlatego że taki był przepis, który przygotowywałam pierwszy raz.
    Też nie byłam nim zadowolona i wiem że po niego nie sięgnę, ale jest też druga strona – nie wszyscy lubią gotować, lub nie mają czasu i się gaja po takie produkty, więc sam pomysł recenzji wcale nie jest zły :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja właśnie zawsze sceptycznie podchodzę do takich rozwiązań, ale znam osoby, które z nich korzystają i są zadowolone. Ja jestem typem zosi-samosi ale jako pomoc, wydaje mi się że czasem warto skorzystać z gotowych mieszanek. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki!

  • Fabryka Pomysłów

    ja generalnie nie używam dań z torebki, więc cieżko mi się wypowiedzieć co do samego cyklu, ale myślę, że ci którzy korzystają mogą być ciekawi zdania w tym zakresie. Dania z torebki bez względu czy to ciasto czy sos, są po prostu wg mnie stuczne, a ciężko znaleźć jest wg mnie te z dobrym składem i smakiem. Dlatego gdy nie mam czasu wole zrobić coś co jest szybkie i zjem ze smakiem. Poza tym finansowo często też się one nie opłacają.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Również wychodzę z założenia, że robione samodzielnie od podstaw jest lepsze. Czy to krem, ciasto, sos – jestem zwolenniczką made by hand. Wiem jednak, że czasem ludziom brakuje czasu, a czasem są tacy, którym to smakuje.

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Ciasto z torebki robiłam ostatnio chyba będąc w podstawówce, a odkąd mam swoją kuchnię to wszelkie torebki od gotowych mas do ciast, po sosy, zupy itp nie mają wstępu 😀 Uważam, że wszystko można zrobić samemu i w cale nie potrzeba na to wiele czasu, na pewno nie wiele więcej niż na te z torebek

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Mam tak samo. U mnie w domu nigdy nie używało się takich produktów. Zawsze wszystko było samodzielnie robione. Poznałam je we Wrocławiu i zrobiłam na prośbę jednej osoby. Póki co – nie przekonałam się :) Jednak znam osobę, która robi, np. sosy z dodatkiem sosów z torebki (Knorr) i co jak co, ale czas na przygotowanie takiego sosu jest krótszy niż takiego domowego, którego ja jestem nauczona robić :)

  • Ewa Konsek

    Swego czasu robiłam to ciasto, teraz wolę je w domowej wersji, wiem co jem 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziś dostałam przepis od Fabryki Pomysłów na domową wersję kopca kreta i też chętnie wypróbuję. Sądzę, że przebije na głowę kupną mieszankę :)

  • napiecyku

    Lata temu robiłam to ciasto z torebki, wygląda bardzo smacznie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Według mnie lepiej wygląda niż smakuje :)

  • http://www.karolinaw.pl/ Karolina W

    Robiłam kiedyś i mój zdecydowanie nie wyglądał tak ładnie! 😀 Na szczęście w smaku był dobry :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ważne, że było dobre! :)

  • https://ciagle-szukam-siebie.blogspot.com Noel

    Ja za bardzo lubię piec, żeby sięgać po „kupne” ciasta. Za tą cenę spokojnie zrobiłabyś własną wersję i to w większym wydaniu.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Wiem, pisałam o tym – byłoby też pewnie smaczniejsze 😉

  • Magda Załuskowska

    Próbowałam:) Jest smaczny:) Jeżeli ktos ma mało czasu, to raz na jakiś czas można zrobić takiego półgotowca;)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Pewnie, nie jest tak, że gotowe mieszanki są złe, bo to głównie kwestia tego, że firmy oferują już obliczone proporcje mąki, proszku do pieczenia, itp. :-)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK