Przepis na sałatkę z łososiem i brokułem – lunchbox w 10 minut

Trzeba przyznać, że ze starych sympatii sałatkowo-plackowych została mi miłość do sałatek. Kiedyś jadałam bardzo różne wariacje naleśników i placków, jednak bardzo mi się one przejadły i rzadko do nich wracam. Sałatkom jestem jednak wierna. Są one genialnym sposobem na urozmaicone menu, bogate w witaminy i na tyle wygodne, by zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. Ponadto nie wymagają wiele czasu na przygotowania. Dziś będzie więc przepis na sałatkę z łososiem i brokułem.

składniki (2 osoby)

  • opakowanie wędzonego łososia (u mnie z biedronki, ma chyba 180 g)
  • duży ogórek gruntowy
  • średnia marchewka
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 brokułu (250 g)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • sól (do gotowania)

przygotowanie (10-15 min)

1. Zaczynam od ugotowania brokułu – już podzielonego na małe różyczki, w osolonej wodzie. Nie lubię parzonego.

2. Gotuję jaka na twardo. Kiedy są gotowe, kroję jak mi wygodnie.

3. W tym czasie dzielę łososia na cienkie plastry, obieram ogórka i marchewkę. Ogórek kroję na małe kawałki, marchew tnę na cienkie paseczki. Myję rzodkiewki i dzielę na cząstki. Słonecznik prażę na patelni.

4. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, dodaję suszoną żurawinę i przed podaniem polewam sosem musztardowym.

Kiedy komponowałam składniki na przepis na sałatkę z łososiem i brokułem, zwątpiłam czy na pewno będą do siebie pasować. Jednak jak spróbowałam ją z sosem musztardowo-miodowym była naprawdę świetna. To kolejna propozycja bogata w składniki i witaminy. Chętnie jeszcze do niej wrócę. Poza tym lubię łososia, ale raczej tego wędzonego, a tu pasował on idealnie. Do pracy zabrałam jeszcze truskawki i orzechy nerkowca z migdałami.

Co najbardziej lubicie jadać w pracy lub szkole? Przygotowujecie sobie posiłki na następne dni?

Related Posts