Muszę otwarcie przyznać – jeśli szukacie dietetycznego obiadu albo takiego, który z kaloriami nie przesadza – źle trafiliście. Przepis na spaghetti z mięsem mielonym w sosie śmietanowym to obiad w 30 minut, który jest najbardziej śmietanowym przepisem na makaron, jaki kiedykolwiek jadłam. Jednocześnie w smaku jest naprawdę lekki i dobry.
składniki (4 porcje)
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 50 g masła do smażenia
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 i 1/3 szklanki wody
- 200 g śmietany 12%
- 100 g serka topionego śmietankowego
- makaron spaghetti
- sól
- pieprz
przygotowanie (30 minut)
1. Obieram cebulę i czosnek. Cebulę kroję w kosteczkę, czosnek wyciskam – smażę chwilę na maśle na średnim ogniu. Po ok. 3 minutach dorzucam mięso, rozdrabniam je i zesmażam z liściem laurowym, zielem angielskim i przyprawiam solą i pieprzem.
2. W tym czasie gotuję makaron wg opakowania w osolonej wodzie. Odcedzam, odstawiam na bok co jakiś czas mieszając, aby się nie skleił.
3. Kiedy mięso jest usmażone – po ok. 10 minutach, wlewam do niego wodę i gotuję przez 5 minut. Kiedy farsz jest podduszony, hartuję śmietanę dodając do niej ciepłej wody, a potem sosu z mięsa i wlewam do garnka. Dodaję serek topiony, rozdrabniam i mieszam aż do rozpuszczenia się i połączenia składników.
Przepis na spaghetti z mięsem mielonym w sosie śmietanowym to pomysł na szybki obiad, bo zajmuje nam zaledwie 30 minut. Jest to naprawdę dobra wersja na prosty i nieangażujący czas posiłek. Tak jak wspominałam, nie możemy w nim narzekać na brak kalorii, ale na bycie mało śmietanowym również. Spaghetti choć trochę tłuste, jest w smaku lekkie i delikatne. Podawałam je posypane koperkiem i zagryzałam domowymi ogórkami lekko kwaszonymi. Przyznam jeszcze tylko, że spaghetti w sosie śmietanowym byłoby jeszcze pyszniejsze, gdyby miało dodatek wędzonego boczku 🙂
Lubicie sosy śmietanowe? Jadacie takie z makaronem czy ziemniakami?