Gdy byłam dzieckiem, u mnie w domu rzadko jadało się słodycze. Najczęściej były one przygotowywane samodzielnie. Jedne z nich to wafle z galaretką. Przepis jest prosty, robi się go szybko i posmakuje tym, którzy lubią owocowe ciasta. Ci, którzy nie jedli, mogą spróbować, bo koszt przepisu na wafle z galaretką jest niewielki i robi się je naprawdę ekspresowo. Idealne ciasto na późno zapowiedzianą wizytę.
składniki (na 1 opakowanie wafli)
- 1 opakowanie wafli
- 1 margaryna lub masło
- 3/4 szklanki cukru
- 200-250 g śmietany 12%
- 2 galaretki (u mnie wiśniowe)
przygotowanie (15 minut)
1. Margarynę rozgrzewam na średnim ogniu. Kiedy jest płynna, dodaję cukier i rozpuszczam go. W drugim garnku podgrzewam śmietanę, aby się nie zważyła. Przelewam masło do śmietany i łączę składniki. Na sam koniec wrzucam galaretkę, ściągam z ognia i mieszam do rozpuszczenia.
2. Kiedy masa lekko przestygnie, rozsmarowuję ją na waflach.* Na sam koniec ciasto owijam w folię aluminiową spożywczą i kładę dużą deskę do krojenia oraz ciężki garnek, aby wafle się skleiły.
* Jeśli smarujecie wafle po stronie z głębszymi rowkami, będą one słodsze, jak po płytszych – mniej słodkie. Przepis na wafle z galaretką jest jednym z najbardziej banalnych pomysłów na szybkie ciasto. Każdy jest w stanie je przygotować, ciężko je zepsuć i wielu osobom smakuje, choć nie każdy jest ich zwolennikiem. Jeśli chcecie jeszcze szybszą wersję, możecie kupić gotową masę, np. krówkę i nią posmarować wafle.
Jedliście już tego typu wafle? Macie może propozycje na inną masę do nich?
Pingback: Przegląd tygodnia #16 - Rabarbarowo()
Pingback: Beverly Bultron()