Przepis na sałatkę z tuńczykiem i fasolą – lunchbox w 10 minut

coś na ząbKulinariaLunchBoxysałatki
21 lipca 2016 / By / , , / 16 Komentarzy

Wiem, że się powtarzam, ale jakie to piękne uczucie mieć wolny czas po pracy! Nie musieć przygotowywać się na studia, a weekendów spędzać na uczelni. Ostatni rok studiowania wyjątkowo mnie zmęczył. Sama nie wiem dlaczego – nauka jak nauka, tragedii nie było. Pomimo tego – po tych kilku latach pracy i studiowania weekendowo – potrzebowałam wolnego. Dlatego, mimo że miesiąc minął od mojego ostatniego zjazdu, ciągle zachwycam się świadomością, że mam wolne po pracy i nie muszę niczego robić poza tym, co chcę. Dlatego też mam więcej mobilizacji, aby trzymać się swojego postanowienia. Wynikiem tego jest kolejny przepis na lunchbox w 10 minut, czyli przepis na sałatkę z tuńczykiem i fasolą. Smaczne, zapychające, idealne do pracy!

składniki (1 osoba)

  • 2 duże garści rukoli
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 3 płaskie łyżki posiekanego koperku*

przygotowanie (10 minut)

Zrobienie sałatki, jak łatwo się domyślić, jest naprawdę banalne.

Do pojemnika wrzucam rukolę, odsączam wszystkie produkty z puszki i dodaję wg podanych proporcji. Na sam koniec posypuję posiekanym koperkiem.

* Jeśli wolicie, aby sałatka była bardziej przyprawiona, możecie dodatkowo użyć oliwy wymieszanej ze świeżą, pociętą bazylią. Dobrze taki sos zrobić na samym początku albo dzień wcześniej, aby smaki sie przegryzły. Dla wygody możecie skorzystać z gotowej mieszanki, np. sosu koperkowo-ziołowego firmy Knorr – daje radę, czasem też z niego korzystam, jak nie chce mi się robić swojego.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i fasolą to kolejna propozycja na lunchbox. To naprawdę świetny sposób na dbanie o swoją dietę poza domem. I tak większość kobiet nosi wielkie torebki, w których takie opakowania mogą się zmieścić. Nie muszą to być pojemniki specjalnie stworzone do takiego celu. Dobrze tylko kupić sobie plastiki (kiedyś spotkałam się z osobą, która używała szklanych, bo są zdrowsze), ponieważ jeśli nie jeździcie autem do pracy czy szkoły, to noszenie szklanych naczyń może być męczące. Swój posiłek w pracy staram się uzupełniać owocami i/lub warzywami oraz orzechami. Najczęściej są to orzechy nerkowca i migdały, bo bardzo je lubię, ale jadam też pistacje. Nie jestem jednak fanką orzechów ziemnych czy włoskich, bo te przejadły mi się w dzieciństwie.

A Wy Kochani, co najczęściej jecie w pracy lub szkole?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • Renata

    bardzo lubię sałatki , a ta wyjątkowo mi sie podoba:)

  • http://monotematycznaona.pl • MonotematycznaOna •

    Niestety nie wyrobiłam w sobie jeszcze nawyku przygotowywania takich posiłków i zazwyczaj ląduje z jakimś owocem. Więc nie najgorzej. 😉 Ale jednak taka sałatka na dłużej zaspokoiłaby małego głoda 😉 Przekonuje mnie bardzo, że jej przygotowanie trwa chwilę więc muszę koniecznie lepiej się zmobilizować i działać takie sałatki! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja z samym owocem nie dałabym rady przeżyć całego dnia w pracy, zawsze jest on u mnie jako dodatek :-) Sałatki polecam, szybkie, zdrowe i sprawdzone 😉

  • Fabryka Pomysłów

    ja jem bardzo różne rzeczy w pracy, zabieram ze sobą drugie śniadanie i obiad, który zazwyczaj mogę podgrzać. Pyszna sałatka :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Swego czasu też zabierałam obiad, ale teraz najczęściej jem go w domu, a w pracy lunchbox :-)

  • Jak ona gotuje

    uwielbiam tuńczyka w sushi, muszę się do niego przekonać w sałatce :) wygląda smacznie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja za to nie jadłam tuńczyka w sushi więc też muszę spróbować 😉

  • http://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Świetna sałatka na śniadanie, ale również i na obiad. Zjadłabym taką w połączeniu z kopytkami! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      W ogóle bym o tym nie pomyślała! U mnie jak kopytka, to zawsze gulasz i kwaszony ogórek :-) :-)

  • http://krolowa-karo.pl Królowa Karo

    Przede mną jeszcze trochę studiów, ale też doceniam ten czas wakacji, kiedy można odpocząć od wszystkiego.
    Sałatka zapowiada się apetycznie – skorzystam chętnie z Twojego przepisu.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję. Pewnie przed październikiem dojdę do wniosku, że może bym jeszcze poszła się czegoś pouczyć, ale czas pokaże. Na razie staram się korzystać z dobroci wolnego czasu :)

  • http://cykamsobie.blogspot.com/ Aleksandra

    chyba jutro sobie taką zrobię!

  • http://www.moj-kawalek-podlogi.pl Edyta moj-kawalek-podlogi

    Połączenie rukoli, tuńczyka i fasoli to dla już bomba! Uwielbiam! Jeszcze lubię do tego dodać jajko i świeże pomidory. Ale takie sałatka raczej jadam w domu 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Myślałam własnie o dodaniu do niej jajka i pomidorów, ale ostatecznie zrezygnowałam. Postawiłam na mało-składnikową sałatkę, ale myślę, że w tym połączeniu też będzie pycha :)

  • http://yolsh.pl/ Jola (Yolsh)

    Taka sałatka to też fajny pomysł na kolekcję. Chyba się na dniach skuszę, jak tylko zakupy zrobię.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Jako że zabieram tego typu jedzenie do pracy, to już nie jem sałatek na kolację, jednak swego czasu były one podstawą mojego wieczornego menu.

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK