Przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami w mascarpone i winie czerwonym

Powiem Wam, że pisząc tego posta przypomniałam sobie, jakie pyszne sosy wychodzą na bazie sera mascarpone!  Którymś razem został mi on po przygotowywaniu tiramisu, a w zamrażalce miałam filety z kurczaka. Postanowiłam więc to wykorzystać i dzięki temu wyszedł świetny przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami w mascarpone i winie czerwonym.

składniki (2 osoby)

  • 1 filet piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • opakowanie sera mascarpone (tego z Biedronki)
  • 150 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 250 g pieczarek
  • 4 suszone pomidory
  • makaron
  • masło do smażenia
  • sól
  • chili

przygotowanie (20-30 minut)

1. Obieram, kroję i smażę cebulę na maśle (uwielbiam jego aromat). To samo robię z pieczarkami. Tnę kurczaka w kostkę, przyprawiam solą i chili i smażę razem z cebulą. Kiedy jest zesmażony, wlewam wino, duszę mięso i redukuję na średnim ogniu. Na sam koniec dodaję serek i gotuję do rozpuszczenia.

2. W między czasie gotuję makaron w osolonej wodzie.

Z przygotowania to wszystko. Przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami w mascarpone i winie czerwonym robi się szybko. Obiad jest wytrawny i smaczny. Podaję go z pociętymi w paski suszonymi pomidorami i listkami świeżej bazyli, która bardzo fajnie uzupełnia smak oraz z lampką tego samego wina. Długo też nie rozumiałam sensu dodawania alkoholu do jedzenia, ale to do czasu, kiedy metodą prób i błędów sama tego nie spróbowałam. Potrafi bardzo zmienić smak potrawy i nadać jej zupełnie innego aromatu. Warto testować i samemu to ocenić.

Próbowaliście już gotować z dodatkiem alkoholu w potrawach? Macie może jakieś sprawdzone przepisy?

Related Posts