Powiem Wam, że pisząc tego posta przypomniałam sobie, jakie pyszne sosy wychodzą na bazie sera mascarpone! Którymś razem został mi on po przygotowywaniu tiramisu, a w zamrażalce miałam filety z kurczaka. Postanowiłam więc to wykorzystać i dzięki temu wyszedł świetny przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami w mascarpone i winie czerwonym.
składniki (2 osoby)
- 1 filet piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- opakowanie sera mascarpone (tego z Biedronki)
- 150 ml czerwonego wina półwytrawnego
- 250 g pieczarek
- 4 suszone pomidory
- makaron
- masło do smażenia
- sól
- chili
przygotowanie (20-30 minut)
1. Obieram, kroję i smażę cebulę na maśle (uwielbiam jego aromat). To samo robię z pieczarkami. Tnę kurczaka w kostkę, przyprawiam solą i chili i smażę razem z cebulą. Kiedy jest zesmażony, wlewam wino, duszę mięso i redukuję na średnim ogniu. Na sam koniec dodaję serek i gotuję do rozpuszczenia.
2. W między czasie gotuję makaron w osolonej wodzie.
Z przygotowania to wszystko. Przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami w mascarpone i winie czerwonym robi się szybko. Obiad jest wytrawny i smaczny. Podaję go z pociętymi w paski suszonymi pomidorami i listkami świeżej bazyli, która bardzo fajnie uzupełnia smak oraz z lampką tego samego wina. Długo też nie rozumiałam sensu dodawania alkoholu do jedzenia, ale to do czasu, kiedy metodą prób i błędów sama tego nie spróbowałam. Potrafi bardzo zmienić smak potrawy i nadać jej zupełnie innego aromatu. Warto testować i samemu to ocenić.
Próbowaliście już gotować z dodatkiem alkoholu w potrawach? Macie może jakieś sprawdzone przepisy?
Pingback: Przegląd tygodnia #17 - Rabarbarowo()