Tego typu obiad zagościł u mnie już dawno. Jak większość zresztą na tym blogu. Na jego potrzeby wracam do sprawdzonych recept. Nie wiem skąd mi przyszedł do głowy pomysł na kotlety z kurczaka z pieczarkami w sosie szpinakowym, ale jest naprawdę niezły. Znając mnie, pewnie zostały mi pieczarki i nie chciałam ich wyrzucać. Ostatecznie wyszedł smaczny obiad, który potem inni chętnie powielali. Poniższa wersja była u mnie planowana na dwa obiady.
składniki (2 osoby)
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 5 pieczarek
- 2 jajka
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 duża łyżka siemienia lnianego (mielonego)
- 300 g świeżego szpinaku
- 250 g serka mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- garść świeżej bazylii
- ziemniaki
- świeży koperek
- olej do smażenia
przygotowanie (ok. 40 minut)
1. Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie i ubijam.
2. 3/4 cebuli obieram i kroję w kosteczkę. Do tego wyciskam obrany czosnek, solę i pieprzę. Szklę na oliwie na średnim ogniu. Myję szpinak, szatkuję i wrzucam do garnka. Duszę na średnim ogniu i odparowuję wodę. Dodaję ser mascarpone i mieszam do rozpuszczenia. Redukuję ilość wody.
3. Obieram pieczarki i kroję w drobną kosteczkę razem z resztą cebuli. Filety z kurczaka tnę na kostkę. Mieszam w misce składniki razem z jajkiem, otrębami, siemieniem, posiekaną bazylią i jajkami. Przyprawiam solą i pieprzem. Kotlety średniej wielkości smażę na oleju lub maśle.
Przepis na kotlety z kurczaka z pieczarkami w sosie szpinakowym to złożony, ale bardzo smaczny obiad. Sycący i bogaty w witaminy. Ponadto robi się go całkiem szybko jak na tak wiele składników. Przeszedł test osób, które średnio przepadają za szpinakiem. Sos z mascarpone jest naprawdę świetny w połączeniu z zieleniną. Idealnie pasuje do ryb.
Lubicie szpinak? W jakiej potrawie najczęściej go jadacie?
Pingback: Przegląd Tygodnia #19 - Rabarbarowo()