Przepis na kotlety z kurczaka z pieczarkami w sosie szpinakowym

Tego typu obiad zagościł u mnie już dawno. Jak większość zresztą na tym blogu. Na jego potrzeby wracam do sprawdzonych recept. Nie wiem skąd mi przyszedł do głowy pomysł na kotlety z kurczaka z pieczarkami w sosie szpinakowym, ale jest naprawdę niezły. Znając mnie, pewnie zostały mi pieczarki i nie chciałam ich wyrzucać. Ostatecznie wyszedł smaczny obiad, który potem inni chętnie powielali. Poniższa wersja była u mnie planowana na dwa obiady.

składniki (2 osoby)

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 5 pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 duża łyżka siemienia lnianego (mielonego)
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • garść świeżej bazylii
  • ziemniaki
  • świeży koperek
  • olej do smażenia

przygotowanie (ok. 40 minut)

1. Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie i ubijam.

2. 3/4 cebuli obieram i kroję w kosteczkę. Do tego wyciskam obrany czosnek, solę i pieprzę. Szklę na oliwie na średnim ogniu. Myję szpinak, szatkuję i wrzucam do garnka. Duszę na średnim ogniu i odparowuję wodę. Dodaję ser mascarpone i mieszam do rozpuszczenia. Redukuję ilość wody.

3. Obieram pieczarki i kroję w drobną kosteczkę razem z resztą cebuli. Filety z kurczaka tnę na kostkę. Mieszam w misce składniki razem z jajkiem, otrębami, siemieniem, posiekaną bazylią i jajkami. Przyprawiam solą i pieprzem. Kotlety średniej wielkości smażę na oleju lub maśle.

Przepis na kotlety z kurczaka z pieczarkami w sosie szpinakowym to złożony, ale bardzo smaczny obiad. Sycący i bogaty w witaminy. Ponadto robi się go całkiem szybko jak na tak wiele składników. Przeszedł test osób, które średnio przepadają za szpinakiem. Sos z mascarpone jest naprawdę świetny w połączeniu z zieleniną. Idealnie pasuje do ryb.

Lubicie szpinak? W jakiej potrawie najczęściej go jadacie?

Related Posts