Przepis na pancakes z syropem klonowym i borówkami

Kulinariaśniadania mistrzów
18 sierpnia 2016 / By / , , / 9 Komentarzy

Tak sobie myślę, że chyba najwięcej śniadań jem na słono. Też już kilkakrotnie mówiłam, iż ze wszystkich posiłków to śniadania celebrujemy najchętniej. Tym razem poproszono mnie o przygotowanie pancakes z syropem klonowym i borówkami. Mój przepis nie jest wersją klasyczną, ale zupełnie nieskromnie powiem, że bije na głowę całą resztę recept.

składniki (14-16 placków)

  • 400 g kefiru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka (oddzielnie żółtko i białko)
  • 250 g borówek
  • syrop klonowy
  • olej do smażenia

przygotowanie (ok. 1 h)

1. Do średniej miski wlewam kefir, wbijam żółtka, wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i ucieram na gładką masę.

2. W drugiej misce ubijam białka na sztywno i stopniowo dodaję cukry i mieszam.

3. Łyżką stołową dodaję masę białkową do ciasta i ręcznie łączę składniki.

4. Pancakes smażę na małym ogniu z obu stron. Podaję polane syropem klonowym i posypane borówkami.

Przepis na pancakes z syropem klonowym i borówkami to nie jest szybka propozycja na śniadanie. Niestety, ale smażenie placków zajmuje trochę czasu, ale ich smak rekompensuje wszystko. Ja w tym czasie przygotowałam sobie harmonogram postów na Facebooku, więc czasu nie traciłam. Moim smakoszom dań bardzo to śniadanie smakowało, także polecam i Wam. Pancakes są bardzo puszyste – to dzięki kefirowi oraz ubitym osobno białkom. Polecam takie rozwiązanie. Nawet jak wystygną, nie tracą aż tak bardzo na objętości.

Jak jest u Was? Wolicie śniadania na słodko czy na słono?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Ale piękne placuszki <3 Ja jestem fanką śniadań na słodko! Ale wiem, że aby przeżyć zazwyczaj intensywne u mnie poranki muszę często postawić na coś "porządnego" i w tedy jak najbardziej stawiam na wytrawne śniadania, najczęściej na bazie jajek :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję! Jajka mają moc. Są syte, wartościowe i wiele można dzięki nim przyrządzić :-)

  • http://monotematycznaona.pl Milena | Monotematyczna

    Śniadanie to w zależności od natchnienia czasem na słodko częściej jednak na słono 😉 Ale w takie luźniejsze poranki zdecydowanie lubię poświęcić więcej czasu na przygotowanie czegoś co nie tylko doskonale smakuje i staje się urozmaiceniem śniadań, ale również można to tak pięknie podać! <3

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Mam tak samo, śniadania jadam różnie, ale przeważają te na słono. Weekend zaś daje możliwość poświęcić im nieco więcej czasu i się nimi nacieszyć, bo w tygodniu to jem już w pracy to, co sobie przygotowałam poprzedniego dnia :-) Masz może jakieś ulubione śniadanie?

  • http://www.krainasosny.pl/ Kraina Sosny

    Jakie urocze <3

  • http://candy-pandas.blogspot.com/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Jakie śliczne serducha a prezentują się tak, że ślinka cieknie 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję, miło mi :-)

  • Fabryka Pomysłów

    takim śniadaniem to można zaczynać dzień :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To najbardziej lubię w wolnych weekendach – jest czas na celebrowanie posiłków :-)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK