Przepis na ciasto z kaszy manny z polewą czekoladową

Kulinariana dobry humor
28 sierpnia 2016 / By / , / 16 Komentarzy

Już od jakiegoś czasu myślałam o odświeżeniu przepisu na ciasto z kaszy manny z polewą czekoladową. Robiłam je bardzo dawno temu. Myślę że prawie 10 lat temu. Ta wersja jest nieznacznie urozmaicona, ale tak samo dobra – albo jeszcze lepsza! Pamiętam jak moi bracia, przy pierwszym podejściu, zjadali połowę tego ciasta. Nie żartuję. Gotowałam je wtedy bardzo często. Smakowało wszystkim, było łatwe i stosunkowo niedrogie.

składniki (forma 35 x 25 cm)

CIEMNE CIASTO

  • 1 l mleka
  • 1 kostka margaryny
  • niepełna szklanka cukru (więcej niż 3/4)
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 kopiaste łyżki kakako

JASNE CIASTO

  • 1 l mleka
  • 1 kostka margaryny
  • niepełna szklanka cukru (więcej niż 3/4)
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka kaszy manny

POLEWA

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao

DODATKOWO

  • 340 g herbatników (ok. 1,5 podłużnej paczki 220g)
  • 3 garści posiekanych migdałów

przygotowanie (30 minut)

1. Dno formy wykładam papierem do pieczenia oraz pierwszą warstwą herbatników.

CIEMNE CIASTO

2. Odlewam 2 szklanki mleka. W 0,5 szklanki mieszam kakao. W tym czasie gotuję resztę (tę większą) razem z margaryną. Wsypuję i rozpuszczam cukier i dodaję kakao. Kiedy jest zagotowane – w 1,5 szklanki odlanego mleka mieszam kaszę manną i powoli wlewam do garnka. Ciągle mieszając zagotowuję na średnim ogniu. Kiedy masa jest gotowa, wylewam ją do formy.

3. Rozkładam drugą warstwę herbatników.

JASNE CIASTO

4. Robię tak samo, jak w ciemnym cieście, pomijam jednak dodawanie kakao. Kiedy całość jest zagotowana, przelewam masę do blaszki i wyrównuję. Na wierzch kładę ciastka.

POLEWA

5. Margarynę gotuję z wodą. Wsypuję i rozpuszczam cukier. Na koniec dodaję i rozcieram kakao. Kiedy polewa jest jednolita, wylewam ją na wierzch ciasta i posypuję migdałami.

Ciasto jest bardzo proste i naprawdę smaczne. Warto poczekać aż całość wystygnie i włożyć do lodówki na przynajmniej trzy godziny. Tężeje bardzo szybko, ale żeby nie rozpadało się na talerzu, dobrze jest cierpliwie odczekać. Przepis na ciasto z kaszy manny z polewą czekoladową i migdałami powinien smakować każdemu łasuchowi. Jego zaletą jest też to, że robi się je szybko. Mało które można przygotować w zaledwie pół godziny (nie jest konieczne, ale warto poczekać dłużej). Ponadto nie trzeba nagrzewać piekarnika. Oprócz tego łatwo też jest je transportować. Nie rozpada się tak lekko więc spokojnie można zabrać je na piknik, grilla czy w gości.

* Co ważne:

Po odświeżeniu i spróbowaniu tej wersji uważam, że warto dodać powidła śliwkowe między ciemną a jasną masę. Na przyszłość zamierzam zrobić tak: herbatniki + ciemna masa + herbatniki + powidła śliwkowe (można wymieszać z galaretką) + herbatniki + jasna masa + herbatniki + polewa czekoladowa z migdałami.

Takie rozwiązanie sprawi, że ciasto będzie bardziej wyraziste, a kasza manna nie przytłoczy bardziej wymagających 😉

Jedliście kiedykolwiek kaszę manną? Doszły mnie słuchy, że nie każdy ją zna :) Jeśli nie – koniecznie spróbujcie ją w tej wersji!

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    Piękna forma! Kaszę manną próbowałam w wersji puddingu, bardzo ją polubiłam :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję, ja z kolei kasze manną znam ze śniadania – w dzieciństwie jadłam ją na mleku z syropem owocowym :-)

  • http://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Wow! Ciacho wygląda naprawdę bardzo smakowicie :) I ta piękna forma <3

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję, jest takie, ale szczerze polecam dodatek kwaskowatych powideł śliwkowych :-)

  • http://monotematycznaona.pl Milena | Monotematyczna

    Znam ciasto z kaszy manny i herbatników, które nazywa się bodajże ciasto Stefania i uwielbiam je jeść! 😀 Nie wygląda jednak tak pięknie jak Twoje, bo ogranicza się tylko do ciemnej masy! 😉 Ale jak podzielę sobie masę na pół i w jednej znajdzie się kakao, a w drugiej nie to z pewnością wyjdzie też tak cudne! <3

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      O! Dobrze wiedzieć, bo nie miałam pojęcia jak się nazywa. Spotkałam się z opcją „kaszak”, ale to nie kojarzy mi się dobrze ze względów dermatologicznych :) Kiedyś robiłam właśnie wersję tylko ciemną, ale tym razem zaszalałam, żeby je urozmaicić. Jeśli jedną porcję podzielisz na pół to OK, ale jak postanowisz tak jak ja zrobić dwie porcje, aby było grubsze, to uważam za niemal konieczne przedzielić je czymś kwaskowatym i jeszcze jedną wersją herbatników :)

  • Fabryka Pomysłów

    ciasto z kaszy manny kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To tak jak i mnie, tylko w dzieciństwie kaszę manną jadłam w formie zupy mlecznej na śniadanie :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Ciacho rewelacyjne! Świetny przepis <3
    Jedzenie kaszy mannej w dzieciństwie to moja trauma i przez długi czas jej nie tykałam do momentu, aż skusiłam się żeby zrobić pankejki z kaszy mannej i… przepadłam! Najlepsze jakie jadłam :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      O pankejkach z kaszy nie słyszałam! Masz przepis na blogu? Dasz linka? <3

      • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

        Proszę: http://rabarbarowo.nazwa.pl/instalator/wordpress/mannowe-pancakes/ to jeden z pierwszych przepisów na moim blogu 😀

        • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

          Dziękuję! Zostało mi kaszy z ciasta więc jak tylko będę miała wolny weekend, to się na nie skuszę :) :)

          • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

            Jak poczęstowałam nimi mojego Tatę to przez tydzień robił je sobie codziennie na śniadanie 😀

  • http://zinterpretuj.blogspot.com/ Aneta Wójcik

    Pięknie to u Ciebie wygląda! :-)
    W mojej rodzinie nazywamy je Stefanka. Chrzestna robi na każde święta ale jak dotąd nie jadłam innej wersji niż podstawowa z kakao. Teraz już wiem jak zrobić, żeby było wyraziste 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      O widzisz, to już kolejny głos za nazwą Stefanka. Przez dobre 10 lat nie miałam pojęcia, jak się nazywa 😀

  • Pingback: Przegląd tygodnia #20 - Rabarbarowo()

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK