Przepis na ciasto z kaszy manny z polewą czekoladową

Już od jakiegoś czasu myślałam o odświeżeniu przepisu na ciasto z kaszy manny z polewą czekoladową. Robiłam je bardzo dawno temu. Myślę że prawie 10 lat temu. Ta wersja jest nieznacznie urozmaicona, ale tak samo dobra – albo jeszcze lepsza! Pamiętam jak moi bracia, przy pierwszym podejściu, zjadali połowę tego ciasta. Nie żartuję. Gotowałam je wtedy bardzo często. Smakowało wszystkim, było łatwe i stosunkowo niedrogie.

składniki (forma 35 x 25 cm)

CIEMNE CIASTO

  • 1 l mleka
  • 1 kostka margaryny
  • niepełna szklanka cukru (więcej niż 3/4)
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 kopiaste łyżki kakako

JASNE CIASTO

  • 1 l mleka
  • 1 kostka margaryny
  • niepełna szklanka cukru (więcej niż 3/4)
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka kaszy manny

POLEWA

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao

DODATKOWO

  • 340 g herbatników (ok. 1,5 podłużnej paczki 220g)
  • 3 garści posiekanych migdałów

przygotowanie (30 minut)

1. Dno formy wykładam papierem do pieczenia oraz pierwszą warstwą herbatników.

CIEMNE CIASTO

2. Odlewam 2 szklanki mleka. W 0,5 szklanki mieszam kakao. W tym czasie gotuję resztę (tę większą) razem z margaryną. Wsypuję i rozpuszczam cukier i dodaję kakao. Kiedy jest zagotowane – w 1,5 szklanki odlanego mleka mieszam kaszę manną i powoli wlewam do garnka. Ciągle mieszając zagotowuję na średnim ogniu. Kiedy masa jest gotowa, wylewam ją do formy.

3. Rozkładam drugą warstwę herbatników.

JASNE CIASTO

4. Robię tak samo, jak w ciemnym cieście, pomijam jednak dodawanie kakao. Kiedy całość jest zagotowana, przelewam masę do blaszki i wyrównuję. Na wierzch kładę ciastka.

POLEWA

5. Margarynę gotuję z wodą. Wsypuję i rozpuszczam cukier. Na koniec dodaję i rozcieram kakao. Kiedy polewa jest jednolita, wylewam ją na wierzch ciasta i posypuję migdałami.

Ciasto jest bardzo proste i naprawdę smaczne. Warto poczekać aż całość wystygnie i włożyć do lodówki na przynajmniej trzy godziny. Tężeje bardzo szybko, ale żeby nie rozpadało się na talerzu, dobrze jest cierpliwie odczekać. Przepis na ciasto z kaszy manny z polewą czekoladową i migdałami powinien smakować każdemu łasuchowi. Jego zaletą jest też to, że robi się je szybko. Mało które można przygotować w zaledwie pół godziny (nie jest konieczne, ale warto poczekać dłużej). Ponadto nie trzeba nagrzewać piekarnika. Oprócz tego łatwo też jest je transportować. Nie rozpada się tak lekko więc spokojnie można zabrać je na piknik, grilla czy w gości.

* Co ważne:

Po odświeżeniu i spróbowaniu tej wersji uważam, że warto dodać powidła śliwkowe między ciemną a jasną masę. Na przyszłość zamierzam zrobić tak: herbatniki + ciemna masa + herbatniki + powidła śliwkowe (można wymieszać z galaretką) + herbatniki + jasna masa + herbatniki + polewa czekoladowa z migdałami.

Takie rozwiązanie sprawi, że ciasto będzie bardziej wyraziste, a kasza manna nie przytłoczy bardziej wymagających 😉

Jedliście kiedykolwiek kaszę manną? Doszły mnie słuchy, że nie każdy ją zna 🙂 Jeśli nie – koniecznie spróbujcie ją w tej wersji!

Related Posts