Przepis na makaron z szynką w sosie śmietanowym z serka wiejskiego

Jeśli byliście u mnie już wcześniej, to na pewno wiecie, że od jakiegoś czasu bardzo, ale to bardzo lubię sosy śmietanowe. Jeszcze kiedyś „sos do makaronu” znaczyło dla mnie tyle samo co „sos pomidorowy”. Którymś razem postanowiłam trochę poeksperymentować, ponieważ miałam niewiele składników w domu. Oczywiście nie miałam też ochoty iść do sklepu. Wiem, że to nic odkrywczego – biały sos śmietanowy – jednak wtedy była to dla mnie nowość nie z tej ziemi! Konkretnie był to przepis na makaron z szynką w sosie śmietanowym z serka wiejskiego. Makaron, olej, cebula i czosnek to składniki, które – chyba jak każdy – niemal zawsze mam w domu. Szynka różnego rodzaju też z reguły w lodówce gości, podobnie jak serek wiejski. Pamiętam, jak kiedyś czarowałam z z niego przeróżne rzeczy, jak np. placki bez dodatku mąki. W tamtym okresie wymyślałam różne dziwne rzeczy, ale nie powiem, do części z nich bym wróciła.

składniki (2 osoby)

  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 150 g szynki szwardzwaldzkiej
  • 200 g serka wiejskiego
  • makaron
  • olej do smażenia
  • sól
  • chili
  • słodka papryka
  • suszone pomidory z czosnkiem
  • garść świeżej bazylii
  • parmezan

przygotowanie (30 minut)

1. Makaron gotuję w osolonej wodzie.

2. Cebulę i czosnek obieram, kroję i smażę na oleju. Szynkę tnę na cieńsze paski i wrzucam na patelnię, kiedy cebula jest w połowie gotowa. Po ok. 5 minutach wlewam serek wiejski, przyprawiam solą, chili, słodką papryką i suszonymi pomidorami oraz pociętą świeżą bazylią. Mieszam i redukuję ilość wody.

Kiedy podaję makaron z sosem, najczęściej mieszam go wcześniej w misce i dopiero podaję. Tak samo zrobiłam w tym przypadku. W osobnym naczyniu połączyłam penne z sosem. Podałam je z plasterkami parmezanu i świeżą bazylią. Przepis na makaron z szynką w sosie śmietanowym z serka wiejskiego to propozycja na szybki obiad. Sos jej lekko słodki i dobrze łączy się z wytrawnym parmezanem. Szynkę szwardzwaldzką można oczywiście zastąpić inną szynką, ale warto zwrócić uwagę, aby była ona słona.

Robiliście już sos z serka wiejskiego? Macie propozycje, jak inaczej niestandardowo można go wykorzystać?

Related Posts