Przepis na szakszukę czyli pomysł na szybkie śniadanie z jajkiem

coś na ząbKulinariaśniadania mistrzów
2 października 2016 / By / , / 15 Komentarzy

Jest jedna rzecz, którą szczególnie uwielbiam w weekendach. Jest to wolny czas. Choć studia skończyłam w czerwcu, to do tej pory nie mogę przestać zachwycać się faktem, że tych dwóch dni nie spędzam na uczelni. To jest czas, kiedy nie muszę wstawać rano do pracy, Pan Mąż przynosi kawkę do łóżka, a ja rozmyślam, co przygotować na śniadanie. Jak już niektórzy wiedzą, to śniadania lubię celebrować najbardziej. Dzień dopiero się zaczyna, a dobre jedzenie może dobrze nastroić na cały dzień. Dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu na szakszukę czyli pomysłu na szybkie śniadanie z jajkiem. Niewiele składników potrzeba, wszystko robi się na jednej patelni i do tego stosunkowo szybko, bo w ok. 20 – 30 minut!

składniki (2 osoby)

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g mięsa (u mnie kiełbasa żywiecka)
  • 1/3 żółtej papryki
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów (mogą być 2-3 świeże)
  • 3 jajka
  • sól
  •  chili
  • słodka papryka
  • oregano
  • majeranek
  • szczypiorek
  • olej do smażenia

przygotowanie (20 – 30 minut)

Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek smażę na oleju na małej patelni. Kiełbasę żywiecką kroję nie cienkie plasterki, a te na mniejsze kawałki i dorzucam do cebuli. Kroję paprykę w kostkę i dodaję do patelni. Chwilę smażę. Na sam koniec dodaję pomidory z puszki i duszę przez 10 minut, aby papryka zmiękła. Całość przyprawiam wszystkimi przyprawami. Na sam koniec wbijam na wierzch 3 jajka, solę i smażę dopóki białko się nie zetnie.

Przepis na szakszukę podaję z posiekanym szczypiorkiem i posmarowanymi masłem grzankami. Szakszuka to pomysł na szybkie śniadanie z jajkiem. Z dwóch propozycji: słodkiej czy słonej, wolę tę słoną, a ta inspiracja jest godna spróbowania. Robi się ją bardzo szybko więc myślę, że będzie u mnie częstym gościem.

Jedliście już szakszukę?

Z czym jeszcze byście ją podali?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    Mam w planach zrobienie szakszuki, bo jeszcze nie jadłam, a wygląda przepysznie! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To tym bardziej polecam. To był mój pierwszy raz i bardzo mi się spodobał :-)

  • Fabryka Pomysłów

    uwielbiam szakszukę i to nie tylko na śniadanie :) ja nie studiuję już drugi rok a do tej pory doceniam wolne weekendy, bo mimo ze nie ma szkoły to jakoś znajdywało się do tej pory ciągle cos innego.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Szakszuka bardzo mi posmakowała. Chętnie ją zrobię jeszcze raz :-) Wolne weekendy zaś to dla mnie okazja na robienie rzeczy, na które nie miałam wcześniej czasu i większa elastyczność z wyjazdami :-)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Ach uwielbiam szakszukę i już tak dawno nie jadłam, że aż się stęskniłam na jej widok 😀 Bardzo lubię podaną ze świeżym pieczywkiem <3

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Mi tak posmakowała, że chyba w weekend zrobię jeszcze raz :-)

  • foudre

    Oooo, nie słyszałam nigdy wcześniej o szakszuszce, koniecznie muszę nadrobić ten temat, bo danie prezentuje się świetnie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Szczerze polecam, bo jest naprawdę smaczne i jak na takie śniadanie, robi się je wyjątkowo szybko :)

  • dishdogz

    Jeszcze do niedawna nie wiedziałam co to jest szakszuka :)
    /foxydiet.blogspot.com

  • http://www.pantofelwpodrozy.pl/ Pantofel w podróży

    Ja też uwielbiam celebrować śniadania najbardziej. A szczególnie uwielbiam naleśniki na słodko :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Swego czasu jadłam głównie owsianki, placki i… naleśniki. Przejadły mi się do tego stopnia, że kiedy je przygotwuję, to dla innych i zdarza mi się nawet nie spróbować… :)

      • http://www.pantofelwpodrozy.pl/ Pantofel w podróży

        Naleśnikami się nie przejem chyba nigdy 😀 ale za to chętnie bym wypróbowała jakiś dobry przepis na owsiankę, bo wszystkie które robię są zazwyczaj z miodem i cynamonem :)

        • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

          Jeśli nie próbowałaś z dodatkiem owoców świeżych, suszonych lub orzechów to polecam, są bardzo smaczne :) Z miodem i cynamonem to u mnie koniecznie jabłko i ew rodzynki. Banan i orzechy włoskie (albo migdały jak nie lubisz lub laskowe) są pyszne! Z owocami sezonowymi – jakich nie wrzucisz, zawsze jest pycha <3

  • http://radissonblue.blogspot.com ADRIANNA MISZCZYNSKA

    uwielbiam jajka na śniadanie, ten przepis wygląda sympatycznie, muszę spróbować
    http://www.adrianaemfashion.blogspot.co.uk

  • http://architrav.pl/ Dominika Rau

    Kojarzę podobne danie sprzed kilku lat, gdy mieszkałam przez pewien czas z Turczynką (na praktykach). Bardzo często robiła pomidory z cebulą, czosnkiem, do tego jajka. Nie pamiętam dokładnie co tam jeszcze było. Jedna rzecz była bardzo charakterystyczna: zostawiała całe płynne żółtko (bądź żółtka?) na środku patelni, by potem w nim maczać chleb. A szakszuka również przede mną! :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK