Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe to jeden z tych wypieków, na które miałam ochotę już od bardzo dawna. Chęć zjedzenia domowej wersji wzbierała na sile. Dorzucały swoje pięć groszy blogi, które odwiedzam. Pięć groszy dorzuciła koleżanka, która poczęstowała mnie kawałkiem swojego ciasta. Jednak miara się przebrała, kiedy kolega do pracy przyniósł chałkę. Powiedziałam, że tak więcej być nie może! I w weekend upiekłam przepyszne i przepuszyste ciacho z przepisu na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest naprawdę godny polecenia. Na przyszłość jednak zalecam zmienić jedną / dwie rzeczy.

składniki (blacha 25x30cm)

  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml tłustego mleka
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru*
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 650 g śliwek

KRUSZONKA

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 8 łyżek cukru

przygotowanie (3h – w tym czas rośnięcia ciasta i pieczenie)

1. Przygotowuję rozczyn. W dużej misce rozdrabniam drożdże, wsypuję łyżkę cukru i łyżkę mąki, a następnie wlewam lekko ciepłe (!) mleko i mieszam do rozpuszczenia składników. Przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

2. Oddzielam białka od żółtek. W jednej misce miksuję żółtka na puszystą masę i dodaję cukier. Białka ubijam na sztywno. Delikatnie mieszam ze sobą za pomocą łyżki.

3. Rozpuszczam masło. Do dużej miski wsypuję mąkę. Wlewam urośnięty rozczyn i mieszam ze sobą. Następnie stopniowo dodaję jajka i ręcznie ugniatam. Po ok. 5 minutach włączam mikser z hakami i kręcę na najmniejszych obrotach. Kiedy masa jest jednolita, dodaję rozpuszczone i przestudzone masło. Ugniatam za pomocą haków na najniższych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

KRUSZONKA

4. W misce lekko rozpuszczam masło. Dodaję mąkę, cukier i łączę ze sobą. Dobrze, kiedy nie jest to jedna bryła, wtedy łatwo oprószyć kruszonką ciasto.

5. Śliwki myję, wyciągam pestki i kroję na małe kawałki

6. Blachę dokładnie smaruję masłem. Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładam do formy, rozciągam na całą blaszkę, wrzucam śliwki i posypuję kruszonką. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

7. Piekarnik nagrzewam na 180*C, wstawiam ciasto i piekę 35 minut.

Ciasto co prawda wymaga trochę uwagi i na pewno nie mało czasu, jednak warto troszkę się poświęcić. Efekt finalny jest naprawdę przepyszny. To było moje pierwsze ciasto drożdżowe i wyszło genialne. Było bardzo puszyste. Zdjęcia robione były po trzech dniach, a puszystość dalej się utrzymywała! Ponadto zawsze można coś zrobić w tzw. międzyczasie. Ja zawsze takie luki na coś wykorzystuję. Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką warty  jest polecenia. W recepcie Kwestii Smaku zmieniłam to, iż zrobiłam więcej kruszonki (miałam większą blachę), dałam więcej śliwek i oddzielnie ubiłam jajka. *Proponuję jednak dodać więcej cukru do ciasta i kilka kropel olejku, np. cytrynowego. Słodyczy trochę się ciastu przyda, a olejek nada ciekawego posmaku.

Lubicie ciasta drożdżowe? Próbowaliście już swoich sił w tych wypiekach?

U mnie jest to smak dzieciństwa.

Related Posts