Przepis na szybką fasolkę po bretońsku

Kulinariasmaczny obiad
30 października 2016 / By / / 15 Komentarzy

Nigdy nad tym nie myślałam, ale ostatnio z przypadku wyczytałam, że fasolka po bretońsku to jedna z tradycyjnych potraw. Gdyby się jednak zastanowić, to faktycznie utrzymana jest w naszym staropolskim klimacie. Fasola, kiełbasa i boczek. Trio idealne. Przepis na szybką fasolkę po bretońsku to jeden z tych, do których najchętniej wracam. Nie jadam jej często, ale jak najdzie mnie ochota, to trzy dni mogę się nią zajadać. Też tak macie?

składniki (5-6 porcji)

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 pętka kiełbasy śląskiej
  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g przecieru pomidorowego*
  • sól
  • chili
  • oregano
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru

przygotowanie (30 minut)

Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę smażę z wyciśniętym czosnkiem. W tym czasie kroję na małe kawałki boczek i dorzucam do garnka. W trakcie obieram kiełbasę ze skórki i kroję w kostkę – dodajędo naczynia. Zesmażam mocno, a następnie wlewam białą fasolkę i przyprawiam wszystkimi przyprawami. Po ok. 5 minutach dorzucam pomidory z puszki. Po następnych 5 minutach dodaję przecier pomidorowy i cukier. Zgotowuję.

Tę wersję przepisu na szybką fasolkę po bretońsku robi się w tak krótkim czasie, ponieważ nie trzeba gotować fasoli. Jest to zaleta produktów z puszki, do których przekonałam się stosunkowo niedawno. Zwracam uwagę na etykiety. Najczęściej są to pełnowartościowe produkty, które możemy wykorzystać w kuchni. *Jeśli wolicie mniej pomidorową wersję, dodajcie ok. 150 g koncentratu. Ja jestem zwolennikiem jego większej ilości.

Lubicie fasolkę po bretońsku, czy raczej ją unikacie?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://aleksandrakaliszan.com/pl/ AleksandraKaliszan.com

    Uwiellllllbiam <3 Zwykle polegam na przepisie mojej mamy, tzn. czekam na wizyty domu aż ona ją przygotuje, bo tak dobrej nie potrafię. :) Ale na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo wygląda na szybki i łatwy. :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Próbuj, ponieważ fasolka po bretońsku to naprawdę bardzo prosta potrawa. Ciężko sprawić, aby nie wyszła. To nie ciasto, które może nie urośnie czy pierogi, które będą miały twarde ciasto :) Sekret tkwi w przyprawach, a te można dopasować pod swoje gusta :)

      • http://aleksandrakaliszan.com/pl/ AleksandraKaliszan.com

        No własnie, pierogi to na razie dla mnie nieosiągalna sprawa 😀 Ale spróbuję, na pewno sypnę tonę majeranku:)

  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    O wczoraj rozmawiałam ze znajomymi o kuchni i wspomniałam fasolkę po bretońsku. Jak dawno jej nie jadłam i jest to danie, które najchętniej chciałabym teraz spróbować :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja o fasolce myślałam już od ponad miesiąca. W końcu przyszedł czas, że ją ugotowałam. Idealna na jesienną pogodę :)

  • http://candy-pandas.blogspot.com/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Bardzo lubimy taką fasolkę i zawsze jemy ją u naszej babci na wszelkie zimowe święta, dlatego wyczuwamy ją już niebawem 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      U mnie za to u babci na święta zawsze są flaczki i bigos, które wyczekuję bardziej niż Wigilii :-)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Fasolowe dania robię często, ale tradycyjną po bretońsku rzadko. Aczkolwiek teraz naszła mnie ochota 😀

  • Fabryka Pomysłów

    pycha :) dawno nie jadłam, ale jak już własnie robię to na co najmniej dwa dni :) i najlepsza jest jak się przejdzie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dokładnie! Gotowałam ją w sobotę i była smaczna, ale wczoraj to już rewelacja :-) :-)

  • http://bymadameem.pl Marta

    Uwielbiam fasolę pod każdą postacią! Rzadko robię sama fasolkę po bretońsku gdyż zawsze odstrasza mnie konieczność moczenia fasoli przez długi czas ale rzeczywiście teraz może spróbuję użyć fasolki z puszki:)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To tym bardziej zachęcam, bo w smaku wg mnie w ogóle nie odstaje od namaczanej, a jaka to jest oszczędność czasu i pracy. Gdyby nie możliwość wykorzystania fasoli z puszki, chyba bym tego dania nie robiła 😉

  • http://calm-station.pl Matylda

    Haha, dla mnie fasolka po bretońsku to kolonijno-wakacyjny koszmar – ale też nigdy nie byłam wielką fanką tradycyjnych, polskich potraw 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      No proszę! To znalazł się pierwszy głos przeciw fasolce :-)

  • Małgorzata K.

    Bardzo lubię fasolkę praktycznie pod każdą postacią. Rzadko ją robię bo mój maż za nią nie przepada.

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK