Przepis na krucho-maślane ciasteczka

coś na ząbKulinariana dobry humor
3 listopada 2016 / By / / 16 Komentarzy

Muszę przyznać, że nigdy nie robiłam ciastek. Nigdy nie robiłam, ale zawsze chciałam. Jakoś przy świętach brakowało czasu, aby poza najważniejszymi potrawami i ciastem bawić się jeszcze w takie drobnostki. Poza „sezonem” zapomniałam o nich. Postanowiłam jednak braki te nadrobić. Zmobilizował mnie halloween, którego nie obchodzę, ale w tym roku chciałam wyciąć dynię i upiec tematyczne ciastka. Dyni nie dostałam, a o foremkach zapomniałam. Dlatego summa summarum padło na tradycyjny przepis na krucho-maślane ciasteczka. Robione na oko, a powiem Wam, że wyszły pyszne! Są kruche, są maślane i słodziutkie. Idealne do przegryzania, do mleka, kakao lub herbatki, a nawet grzańca.

składniki (2 blachy ciasteczek)

  • 150 g masła
  • 260 g mąki pszennej (u mnie wrocławska)
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • mąka do posypania blatu

przygotowanie (1 h w tym 20 min w lodówce)

W dużej misce rozpuszczam masło, wsypuję mąkę, cukier i jajka. Mieszam na jednolitą masę hakami robota kuchennego. Formułuje kulę, wkładam do woreczka i wstawiam do lodówki na ok. 20 minut.

Blat kuchenny obsypuję mąką*. Rozwałkowuję ciasto, wycinam ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180*C. Ustawiłam termoobieg, ale górną blachę musiałam jeszcze dopiec przez ok. 3 minuty.

*Ważne! Blat stale posypujcie mąką, ponieważ jest to tłuste ciasto i jeśli tego nie zrobicie, przyklei się Wam i ciężko będzie odkleić ciastka. Przepis na ciasteczka krucho-maślane jest naprawdę prostą receptą, z którą każdy z Was sobie poradzi. Można potraktować go jako bazę wyjściową do kruchych ciastek z dodatkami. Z doświadczenia wiem, że większość osób przy kruchym cieście używa zimnego masła. Jak zawsze powiem Wam – niepotrzebnie. Naprawdę nie rozumiem kiedy, kto i po co to wymyślił. Może ktoś z Was wie? Zawsze upraszczam sobie pracę i rozpuszczam masło, aby łatwiej było łączyć składniki. Czy kiedykolwiek ciasto mi nie wyszło? Nie. A zatwardziali domowi kucharze nigdy by nie powiedzieli, że takie machlojki robię w kuchni.

Robiliście już ciasteczka? Macie jakiś przepis na domowe pieguski? Właśnie się do nich przymierzam!

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    Czyli to Twoje pierwsze ciasteczka? Bo jak na pierwszy raz są przesłodkie! :) Pamiętam moje, ale coś poszło nie tak i na blaszce był jeden wielki placek. A takie maślane serduszko w mig porwałabym do kawy :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję, miło mi :) Moje pierwsze i pochłonęłam je bardzo szybko. Pogryzałam je w tzw. między czasie więc dobrze się sprawdziły. Jeśli ktoś lubi takie tradycyjne ciastka, to te są w sam raz 😉

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Bardzo lubię robić ciasteczka, a szczególnie lubi kiedy je robię mój Mąż 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      U mnie to działa akurat odwrotnie :-) dobrze, że lubię gotować :-)

  • http://www.kobietapo30.pl Kobietapo30

    Rzadko po rzadko, ale robię ciasteczka :) dzieci uwielbiają przy nich pomagać

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Jak je przygotowywałam, pomyślałam sobie, że przydałyby się jakieś łapki do pomocy :-)

  • http://krolowa-karo.pl Królowa Karo

    Jak ja dawno nie robiłam takich ciasteczek! Na razie mam na głowie przeprowadzkę, ale jak tylko skończę, to w naszej nowej kuchni musimy z juniorem zrobić takie ciasteczka :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Trzeba mieć trochę czasu na nie, bo najwięcej spędza się go na wycinaniu, ale wkrótce będę robić kolejne, tylko że z dodatkami :-)

  • nika

    Ciasteczka zawsze były dla mnie czarną magią, u nas piecze się raczej ciasta. Mimo wszystko fajny przepis, ale nie wiem, czy dam radę kogoś namówić na kolejną próbę :D:D
    Pozdrawiam
    Porcelanovvyy

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      U mnie też zawsze królują ciasta, jednak postanowiłam spróbować swoich sił i wyszło smacznie, więc zachęcam :)

  • Fabryka Pomysłów

    ciasteczka robię rzadko, zdecydowanie częściej goszczą ciasta, ale akurat w ten weekend przymierzam się do twarogowych bo zalega mi ser w lodówce. Osobiście jem rzadko słodycze, ale jak już mają gościć to wolę zdecydowanie te domowe, szczególnie, że mam słodkiego chomika w domu :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To tak jak u mnie, ale teraz i z ciastkami mam swój pierwszy raz za sobą :) W najbliższym czasie też zamierzam zrobić jakiś sernik, bo już od jakiegoś czasu za mną chodzi. Nie wspominając już, że serniki to moje ulubione ciasta <3

  • http://candy-pandas.blogspot.com/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Mniam ale pysznie upieczone 😀 A do tego proste w przygotowaniu :)

  • http://werterownia.blogspot.com/ Werterownia

    Piękne wyszły Ci te ciasteczka, nie widać, że to Twój pierwszy raz… U mnie w domu świąteczne kruche ciasteczka to tradycja, robimy je razem z siostrą i mamą już od wielu lat. Dla mnie stały się już ważną świąteczną „potrawą” 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :-) Przymierzam się zrobić z nich pieguski, masz może jakiś sprawdzony przepis? U mnie raczej ciastek się nie piekło, ale ciasta, a w tym sernik to standard w święta :-)

  • http://yolsh.pl/ Jola (Yolsh)

    Czuje już święta. :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK