Muszę przyznać, że nigdy nie robiłam ciastek. Nigdy nie robiłam, ale zawsze chciałam. Jakoś przy świętach brakowało czasu, aby poza najważniejszymi potrawami i ciastem bawić się jeszcze w takie drobnostki. Poza „sezonem” zapomniałam o nich. Postanowiłam jednak braki te nadrobić. Zmobilizował mnie halloween, którego nie obchodzę, ale w tym roku chciałam wyciąć dynię i upiec tematyczne ciastka. Dyni nie dostałam, a o foremkach zapomniałam. Dlatego summa summarum padło na tradycyjny przepis na krucho-maślane ciasteczka. Robione na oko, a powiem Wam, że wyszły pyszne! Są kruche, są maślane i słodziutkie. Idealne do przegryzania, do mleka, kakao lub herbatki, a nawet grzańca.

składniki (2 blachy ciasteczek)

  • 150 g masła
  • 260 g mąki pszennej (u mnie wrocławska)
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • mąka do posypania blatu

przygotowanie (1 h w tym 20 min w lodówce)

W dużej misce rozpuszczam masło, wsypuję mąkę, cukier i jajka. Mieszam na jednolitą masę hakami robota kuchennego. Formułuje kulę, wkładam do woreczka i wstawiam do lodówki na ok. 20 minut.

Blat kuchenny obsypuję mąką*. Rozwałkowuję ciasto, wycinam ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180*C. Ustawiłam termoobieg, ale górną blachę musiałam jeszcze dopiec przez ok. 3 minuty.

*Ważne! Blat stale posypujcie mąką, ponieważ jest to tłuste ciasto i jeśli tego nie zrobicie, przyklei się Wam i ciężko będzie odkleić ciastka. Przepis na ciasteczka krucho-maślane jest naprawdę prostą receptą, z którą każdy z Was sobie poradzi. Można potraktować go jako bazę wyjściową do kruchych ciastek z dodatkami. Z doświadczenia wiem, że większość osób przy kruchym cieście używa zimnego masła. Jak zawsze powiem Wam – niepotrzebnie. Naprawdę nie rozumiem kiedy, kto i po co to wymyślił. Może ktoś z Was wie? Zawsze upraszczam sobie pracę i rozpuszczam masło, aby łatwiej było łączyć składniki. Czy kiedykolwiek ciasto mi nie wyszło? Nie. A zatwardziali domowi kucharze nigdy by nie powiedzieli, że takie machlojki robię w kuchni.

Robiliście już ciasteczka? Macie jakiś przepis na domowe pieguski? Właśnie się do nich przymierzam!

Related Posts