Jak już wiecie – lubię proste i szybie obiady. W tygodniu jest to rewelacyjne rozwiązanie, ponieważ dopiero w weekend mam więcej czasu, aby spędzać go w kuchni , przygotowując coś bardziej angażującego. Kolejny raz w roli głównej występuje więc kurczak i szpinak. Kurczak ma to do siebie, że jego obróbka termiczna nie trwa długo, tak jak zresztą szpinaku. Ponadto, jeden i drugi składnik fajnie razem smakuje. Dlatego polecam przepis na kurczaka w sosie szpinakowym. I muszę Wam powiedzieć, że jest to sos bardzo szpinakowy.

składniki (4 porcje)

  • 1,5 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 piersi kurczaka (300 g)
  • 300 g świeżego szpinaku*
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 serki topione Hochland (trójkąty: śmietankowy i w ziołach)
  • sól
  • pieprz

przygotowanie (20-30 minut)

Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę smażę z wyciśniętym czosnkiem. Kurczaka kroję na cienkie i krótkie paski i dorzucam na patelnię. Dodaję liście laurowe i solę. Myję szpinak i w całości dorzucam do patelni. Smażę na zmniejszonym ogniu. Kiedy puszcza sok, do śmietanki odlewam kilka łyżek (aby go zaprawić) i wlewam ją do patelni i dodaję serki topione. Całość zagotowuję, aby  woda odparowała.

Sos można dodatkowo zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej – dla tych, którzy nie przepadają za rzadkimi sosami. Całość podałam z ziemniakami, które ubiłam z dodatkiem masła. *Świeży szpinak oraz jego ilość odgrywają tu kluczową rolę. Mrożony nie ma tak intensywnego smaku. Ponad to zbyt duża ilość śmietanki zabiłaby aromat zieleniny. Całość komponuje się naprawdę smacznie. Do tego przepis na kurczaka w sosie szpinakowym należy do tych szybkich, którym nie trzeba poświęcać zbyt wiele uwagi.

Related Posts