Przepis na sernik wiedeński

Kulinariana dobry humor
13 listopada 2016 / By / , / 16 Komentarzy

Jak tak sobie myślę, to w szoku jestem, że do tej pory na blogu pojawił się dopiero jeden przepis na sernik. W szoku, ponieważ serniki to moje ulubione ciasta. Uważam, że to numer jeden wśród wszystkich wypieków. Ostatnio właśnie wzbierała we mnie ochota na to ciasto. Chciałam jednak, aby było ono puszyste i wilgotne, najlepiej bez spodu, bo po co odbierać twarogowi tej chwały?! I tak w końcu zrobiłam. Zrobiłam przepyszny przepis na sernik wiedeński. Wymaga on dużej ilości jajek i też nieco pracy, ale warto. I to jak warto!

składniki (tortownica 26 cm*)

  • 1 kg twarogu
  • 10 dużych jaj
  • 250 g margaryny
  • 350 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej

przygotowanie (1 h 45 min – w tym 1h 5 min pieczenia)

1. Twaróg miksuję przez minimum 10 minut na najwyższych obrotach. Robię przerwę co 3 minuty, aby mikser odpoczął. Po tym czasie ser powinien być dokładnie zmielony.

2. Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam na gładką masę i mieszam z cukrami.

3. Miksuję margarynę, aż będzie puszysta i stopniowo łączę z żółtkami. Na sam koniec dodaję mąkę.

4. Twaróg łączę z punktem 3 na jednolitą masę.

5. Ubijam na sztywno białka. Delikatnie przekładam je do misy z serem i ręcznie mieszam ze sobą.

6. Nastawiam piekarnik na 180*C. Tortownicę dokładnie smaruję masłem i wlewam do niej ser. Kiedy piec jest nagrzany, wkładam do niego keksówkę w połowie uzupełnioną wrzącą wodą. Ruszt ustawiam o jeden stopień niżej niż środek i kładę na nim ciasto. Piekę przez godzinę i 5 minut. Kiedy czas upłynie, zostawiam ciasto w piekarniku i sukcesywnie ochładzam, otwierając coraz bardziej drzwiczki.

Chyba nie przestanę się zachwycać tym ciastem. Przepis na sernik wiedeński jest strzałem w dziesiątkę. Wyszedł słodziutki (tata zawsze powtarza, że ciasto musi być słodkie!), bardzo lekki i przyjemnie wilgotny. Myślę, że to zasługa keksówki z wodą. Kiedyś babcia mi tak poradziła i uznałam, że spróbuję. Nie mam innego pomysłu, co mogło doprowadzić do tej jego wilgotności. Jest jednak świetna! Ciasto* możecie upiec w nieco większej formie. U mnie w piekarniku urosło bardzo, bardzo mocno, popękało, ale przy stopniowym schłodzeniu delikatnie opadło i wróciło do swojej formy. Sernik pokazałam popuroszny cukrem pudrem. Próbowałam go także z rozpuszczoną czekoladą i też jest pyszny!

Piekliście już w ten sposób ciasta? Próbowaliście już swoich sił w serniku wiedeńskim?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://www.urodawgblondynki.blogspot.com Panna Migootka

    Uwielbiam tradycyjne serniki a ten wygląda obłędnie. Zrobię jak tylko dostanę jaja od babci. Na tych ciasto zawsze wychodzi najlepsze ☺

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Również miałam wiejskie jaja, one zawsze się sprawdzają. Sernik wyszedł bardzo puszysty, ciężko mu się oprzeć, także polecam :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Wygląda rewelacyjnie, niczym z najlepszej cukierni 😉 Masz rękę do serników :)

  • http://wblaskumarzen.pl/ Dorota

    No nieee, zgłodniałam na Twój sernik 😀 Dziękuję za przepis :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dzięki! :-)

  • http://www.emplace.pl/ Magda | Emplace

    Ojj za puszysty i za fotogeniczny jak na moją tygodniową dietę ;/ Co Ty robisz, z moimi oczami i kubkami smakowymi to nie mam pytań.. Na święta będzie jak ulał!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję! Powiem Ci, że serniki to jedno z najzdrowszych ciast, a zwłaszcza ten, ponieważ nie ma spodu. Co prawda jest kostka masła i cukier, ale na tę ilość twargou wcale nie ma tragedii. Ja jem go w ramach kolacji :-) :-)

  • http://blonparia.blogspot.com/ Blonparia

    Ulubione ciacho moje, mojej babci i mamy 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To tak jak i moje. Uwielbiam po stokroć :-)

  • http://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    O jak ja go dawno nie jadłam! No dzięki wielkie za przypomnienie <3

  • http://pinchofkitchen.pl PinchOfKitchen

    Pyszny deserek :)

  • Fabryka Pomysłów

    ja akurat aż taką fanką serników nie jestem 😛 wygląda pysznie :)

  • http://rajdlapodniebienia.pl Renata Czelny-Kawa

    To musisz to zmienić i upiec kolejny, wspaniały sernik!
    Osobiście uwielbiam te ciasta! 😉
    Pysznie 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :) Dziś poproszono mnie, abym upiekła na święta, akurat przepis się przyda :)

  • http://www.scentofbeauty.pl Emilia Wrembel

    Sernik to moje ulubione ciasto. Imieniny czy urodziny – zawsze musi być. Dobry przepis bez udziwnień – to lubię:)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Niektóre ciasta powinny zostać niezmienne :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK