Ostatnio na blogu bardzo dużo nowości. Nowości w rozumieniu – Madame Malonka gotuje po raz pierwszy. Były ciasteczka krucho maślane, były ciasta (wszystkie miały swoje premiery poza ciastem z kaszy manny), przyszedł i czas na przepis na tradycyjne leczo. Wymyśliłam sobie ten tytuł, a za chwilę zaczęłam się zastanawiać, jak to tradycyjny, skoro nigdy go nie gotowałam? No ale smakuje pysznie, jak tradycyjny! Wszakże polecam szczerze, bo z łakomstwa i na kolację je zjadłam.

składniki (4 porcje)

  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 mała marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółtka papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2 puszki pomidorów krojonych (800 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • słodka papryka
  • chili

przygotowanie (45 minut)

Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę smażę z wyciśniętym czosnkiem. W tym czasie na małą kostkę kroję boczek i wrzucam na patelnię. Następnie ściągam skórkę z kiełbasy i również kroję na małe kawałki. Zesmażam ze sobą. W tym czasie obieram marchew i dzielę w kosteczkę. Umyte papryki tnę na większe kawałki. Kiedy mięso jest usmażone, dodaję do niego marchew z papryką i smażę przez chwilę, a po tym przykrywam pokrywką. W tym czasie obieram i kroję cukinię. Po ok. 5 minutach dodaję ją do garnka. Gotuję pod przykryciem kolejne 5 minut, a następnie wlewam pomidory z puszki, dodaję koncentrat i przyprawiam wszystkimi przyprawami oraz cukrem. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie.

W tym wszystkim ciekawe jest to, że u mnie w domu nigdy nie jadło się lecza. Do tej pory próbowałam je dwa razy w życiu, ale mogę powiedzieć, że mi smakowało. Dlatego pojawił się pomysł na przepis na tradycyjne leczo. Jest naprawdę bardzo smaczne. Czas podałam raczej z górką, ale nie spojrzałam na zegarek więc go tylko oszacowałam. Ponadto jest to kolejne danie, w którym wykorzystuję cukinię, z którą też jakoś bardzo się nie lubimy. Jeszcze trochę, a zmienię o niej zdanie!

Gotowaliście już? Jakie są Wasze przepisy na leczo?

Related Posts