Przepis na kurczaka w pomidorach i mozzarelli

Dzisiejszy przepis na kurczaka w pomidorach i mozzarelli to kolejny i na pewno nie ostatni pomysł na szybki obiad. Wykonanie go zajmuje 30 minut, a może nawet nie. Jest to dla mnie idealny czas na szykowanie posiłku po pracy. Mam to szczęście, że nie wracam bardzo późno, dlatego najczęściej do 18 udaje mi się i ugotować, i zjeść obiad. Ponadto jest to smaczny i wartościowy posiłek, który powinien gościć w jesiennym menu. Inspirację zaczerpnęłam od Kwestii Smaku.

składniki (3 porcje)

  • 15 cm pora
  • olej do smażenia
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 500 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów*
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • słodka papryka
  • chili
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • świeża bazylia

przygotowanie (30 minut)

Pora tnę w długości dwa razy, aby powstały ćwiartki, a potem na cienkie paseczki. Solę i smażę na oleju. Kurczaka kroję wzdłuż i tnę na mniejsze kawałki – wrzucam posolonego na patelnię. Obsmażam z dwóch stron – ok. 5 minut na każdą stronę. Po tym czasie wlewam pomidory z puszki i przyprawiam. Gotuję na średnim ogniu, aby zredukować ilość wody. W tym czasie kroję ser na cienie plastry i pod koniec duszenia kładę na kurczaka i rozpuszczam. Na finiszu dorzucam listki świeżej bazylii.

Całość podaję z ugotowanym ryżem, wymieszanym z ok. 25 g masła. Uważam, że połączenie przepisu na kurczaka w pomidorach i mozzarelli z ryżem to genialne zestawienie. *Jedyne co, to jestem zdania, że na tę ilość powinny być zużyte 2 puszki pomidorów, ponieważ po odparowaniu, nie wiele sosu zostaje. Oprócz tego myślę, że jest to przepis warty wypróbowania. Nam bardzo smakował i będę do niego wracać. Jest szybki i pożywny!

Korzystacie z pomidorów w puszce? Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu. Są wygodne w użyciu, a dalej pełnowartościowe!

Related Posts