Wersji przepisu na kokilki z chlebem i szynką jest dużo. Może konkretniej, na kokilki z udziałem tych składników pomysłów jest dużo. Ten przepis jednak trochę się różni. Dotychczas jajko wbijałam do konkretnej foremki, tym razem jednak zgodnie z przepisem Fabryki Pomysłów wymieszałam je z jajkiem. Wyszło coś podobnego do puddingu – smaczne i sycące.

składniki (5 foremek)

  • 5 kromek chleba tostowego
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 mała cebula
  • 7 plastrów szynki
  • 1 mała papryka
  • 5 plastrów żółtego sera
  • olej do smażenia i natłuszczenia kokilek
  • ulubione przyprawy

przygotowanie (do 40 minut)

Cebulę, szynkę i paprykę pokrojone smażę na oleju. W tym czasie mieszam jajka z mlekiem i przyprawami.  Następnie natłuszczam foremki i kroję chleb w kostkę. Część z nich wkładam do kokilek, dalej składniki z patelni i ser. Układam drugą warstwę w tej samej kolejności, a na koniec zalewam sosem jajecznym. Foremki wkładam do nagrzanego na 180*C piekarnika i piekę przez 25 minut.

Powiem Wam, że spodziewałam się zupełnie innego efektu. Nie byłam też przekonana do tego mleka z jajkiem, ponieważ nie przepadam za mokrym pieczywem. Jednak pozytywnie się zaskoczyłam, ponieważ obróbka termiczna pozbywa nas tej konsystencji. Jedyną rzeczą, jaką bym zmieniła w przepisie na kokilki z chlebem i szynką, to papryka. Zastąpiłabym ją pomidorami, uważam, że wtedy śniadanie byłoby bardziej wyraziste.

Jakie śniadanie wolicie – pieczone, smażone czy gotowane?

Related Posts