Przepis na ciasto Cinder Country

Kulinariana dobry humor
12 stycznia 2017 / By / / 8 Komentarzy

Przeglądając Internet w wolnej chwili natknęłam się na zdjęcie ciasta, które wyglądało interesująco. Nauczyłam się, aby wszystkie takie linki, zdjęcia czy filmy zapisywać, żeby potem łatwo do nich trafić i móc z nich skorzystać. Tak też powstał przepis na ciasto Cinder Country. Chciałam zobaczyć, jak będzie smakować, a do tego nie trzeba było go piec, co po świętach jest niemałym atutem.

składniki (blaszka ok. 23 x 28 cm)

  • 2 białe czekolady
  • 2 gorzkie czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml tłustego mleka
  • 1 paczka herbatników (ok. 180 g)
  • 330 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 szklanki płatków pszenicy

przygotowanie (do 30 minut + chłodzenie)

Białą czekoladę rozpuszczam z łyżką masła i 100 ml mleka – odstawiam do wystudzenia. W tym czasie ubijam chłodzoną śmietankę, zmniejszam obroty, stopniowo dodaję mascarpone i łączę ze sobą. Na koniec wsypuję płatki i mieszam łyżką. Rozpuszczam gorzkie czekolady z łyżką masła i resztą mleka. Na dnie formy układam warstwę herbatników, wykładam masę, rozkładam herbatniki, a wierzch smaruję ciemną czekoladą.

Ciasto robi się bardzo szybko, jednak warto wstawić je na dłużej do lodówki. Najlepiej zostawić je na noc, wtedy mamy pewność, że stężeje i lekko się ukroi. Ja robiłam fotografie po ok 1,5 godziny odstania i nie było wystarczająco zbite. Przepis na ciasto Cinder Country wyszło zaskakująco smaczne. Przyznam, że w pewnym momencie zwątpiłam w połączenie masy z płatkami, ale efekt finalny był naprawdę niezły. Potwierdził to fakt, że całe ciasto zostało zjedzone tego samego nie :)

To co, wolicie ciasto na zimno czy to pieczone?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://yolsh.pl/ Jola (Yolsh)

    Patrząc na zdjęcia myślałam, że to ryż ekspandowany.

  • http://www.zielonymokiem.pl Natalia | Zielonym Okiem

    Ciekawy pomysł, w kwestii ciast bez pieczenia jestem zdecydowanie na tak :) Kiedyś moim hitem był blok czekoladowy, równie szybki w przygotowaniu. Zapamiętam sobie motyw z użyciem tej pszenicy, niezłe :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Kiedyś i ja zajadałam się blokiem czekoladowym, ale jeszcze nie robiłam. Dawno nie jadłam, chyba wpiszę sobie go na listę :-)

  • http://kosmetycznepasje.pl Milena M

    Świetnie wygląda, chętnie bym spróbowała.

  • Fabryka Pomysłów

    czeka u mnie na zrobienie, ale szukam okazji bo tak to nie jem słodyczy :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja swego czasu miałam ochotę na kupne, teraz przerzuciłem się z powrotem na domowe, ale słodycze to stały element mojego tygodniowego menu :-)

  • http://www.kobietapo30.pl Kobietapo30

    takie ciasta lubię gdy goście są już u drzwi…sprawdzają się w nagłych przypadkach

  • Pingback: Podsumowanie miesiąca – styczeń 2017 | Madam Malonka()

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK