Przepis na drożdżówki z brzoskwiniami i marcepanem

Kulinariana dobry humorśniadania mistrzów
29 stycznia 2017 / By / , / 10 Komentarzy

Bułki drożdżowe piekłam bardzo dawno temu. Dokładnie były to krucho-drożdżowe bułeczki, za którymi bardzo tęsknie, ale nie mam pojęcia, gdzie podział się przepis… Muszę pomęczyć mamę, może sobie go przypomni albo znajdzie (oby!). Długo chodziły za mną takie domowe wypieki, dlatego postanowiłam skorzystać z przepisu na drożdżówki z brzoskwiniami i marcepanem ze strony Lidla. Przyznam, że w smaku były bardzo dobre i puszyste, ale to, jak czasem są pisane przez nich te przepisy, prosi się o pomstę do nieba… Mam nadzieję, że ja nie wprowadzam takiego zamieszania i niejasności! Jeśli tak, koniecznie dajcie znać!

składniki (12 bułeczek)

  • 750 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 100 g masy marcepanowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 660 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 1 jajko
  • 6 brzoskwiń z puszki
  • 60 g migdałów
  • 3 łyżki śmietany 18%

przygotowanie (do 2h – w tym 20 min pieczenia i 1h 20 min wyrastania)

ZACZYN

Podgrzewam 250 ml mleka, dodaję drożdże, cukier, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.

KREM

400 ml mleka gotuję i rozpuszczam w nim masę marcepanową. W reszcie mleka mieszam budyń i cukier, a kiedy marcepan jest rozpuszczony, dodaję do garnka i gotuję do zgęstnienia. Odstawiam do wystygnięcia.

CIASTO

600 g mąki łączę z cukrem, 60 g masła, jajkiem i zaczynem. Wyrabiam ciasto i na godzinę odstawiam w ciepłe miejsce.

KRUSZONKA

Z reszty masła, mąki i zmielonych migdałów robię ciasto na kruszonkę. Wkładam do woreczka i do zamrażalki.

PRZYGOTOWNIE BUŁEK

Ciasto ponownie zagniatam i dzielę na 12 kulek. Każdą z nich rozwałkowuję na blacie z małą ilością mąki. Kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6 bułek na każdą blachę i odstawiam na bok.

Odsączam brzoskwinie i kroję w kosteczkę. Zostawiam 1 cm brzegu, w środku smaruję kremem, na niego daję brzoskwinie, a na wierzch ścieram kruszonkę. Brzegi bułki smaruję śmietaną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180*C i piekę przez 20 minunt.

Z bułkami drożdżowymi niestety jest trochę zabawy, ale tak to wygląda w przypadku użycia drożdży. Oczywiście jak ktoś chce, może skrócić ten czas wyrastania ciasta i bułki też będą dobre, ale niekoniecznie tak puszyste. Przepis na drożdżówki z brzoskwiniami i marcepanem to wersja oryginalna w smaku, ze względu na migdały. Budyń ma lekki posmak marcepana, a kruszonka migdałów. Te dwa smaki bardzo dobrze komponują się z brzoskwiniami. Możecie zrobić je z połowy porcji albo kiedy już upieczenie i bułki wystygną – zamrozić. Rozmraża się je wtedy w nagrzanym piekarniku.

Robicie domowe drożdżówki czy wolicie kupić i nie tracić czasu?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Zjadłabym :) I bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia, takie stylowe :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję, bardzo mi miło :) Staram się, aby były jak najlepsze!

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Ojej! Dawno już nie piekłam drożdżówek. Mam nadzieje, że sesja skończy się szybko i będę miała więcej czasu na takie zabawy w kuchni! Twoje drożdżóweczki prezentują się rewelacyjnie <3

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :) Ja właśnie napawam się brakiem sesji :)

  • Fabryka Pomysłów

    to prawda strona Lidla ma bałagan w treści przepisu, sama wielokrotnie się łapałam na tym, o czym oni teraz napisali 😛 choć hitem są ostatnio dla mnie przepisy z azjatyckiej broszurki biedronki, w której większość oparta na półgotowcach!
    A drożdżówki pysznie wyglądają :) nie przepadam za marcepanem, ale mój A. byłby wniebowzięty :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Może to taki azjatycki trend? Słyszałaś o tych mini produktach, co to zalewasz jakimś specyfikiem i tworzy się jedzenie? :)
      My z kolei marcepan uwielbiamy i baton marcepanowy to jeden z naszych ulubionych kupnych smakołyków <3

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Zdecydowanie tylko domowe drożdżówki! 😀 Marcepan i brzoskwinie to wspaniałe połączenie :) Jak dla mnie przygotowywanie drożdżowych wypieków jest najprostszą formą deseru. W końcu to drożdże odwalają większość roboty :) Ugniatanie takiego ciasta to dla mnie czysta przyjemność :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dla mnie też, jak całe siedzenie w kuchni :)

  • http://calm-station.pl Matylda | Calm Station

    Mnie też te Lidlowe przepisy wydają się bardzo chaotyczne – koniec końców wychodzą świetnie, ale muszę je przeczytać uważnie ze 3 razy, żeby się połapać w kolejności działań i proporcjach. Dobrze, że nie jestem w tym sama 😉

  • http://candy-pandas.blogspot.com/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Wyglądają wspaniale a smakują pewnie jeszcze lepiej! Kto by się im oparł? :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK