Przepis na drożdżówki z brzoskwiniami i marcepanem

Bułki drożdżowe piekłam bardzo dawno temu. Dokładnie były to krucho-drożdżowe bułeczki, za którymi bardzo tęsknie, ale nie mam pojęcia, gdzie podział się przepis… Muszę pomęczyć mamę, może sobie go przypomni albo znajdzie (oby!). Długo chodziły za mną takie domowe wypieki, dlatego postanowiłam skorzystać z przepisu na drożdżówki z brzoskwiniami i marcepanem ze strony Lidla. Przyznam, że w smaku były bardzo dobre i puszyste, ale to, jak czasem są pisane przez nich te przepisy, prosi się o pomstę do nieba… Mam nadzieję, że ja nie wprowadzam takiego zamieszania i niejasności! Jeśli tak, koniecznie dajcie znać!

składniki (12 bułeczek)

  • 750 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 100 g masy marcepanowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 660 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 1 jajko
  • 6 brzoskwiń z puszki
  • 60 g migdałów
  • 3 łyżki śmietany 18%

przygotowanie (do 2h – w tym 20 min pieczenia i 1h 20 min wyrastania)

ZACZYN

Podgrzewam 250 ml mleka, dodaję drożdże, cukier, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.

KREM

400 ml mleka gotuję i rozpuszczam w nim masę marcepanową. W reszcie mleka mieszam budyń i cukier, a kiedy marcepan jest rozpuszczony, dodaję do garnka i gotuję do zgęstnienia. Odstawiam do wystygnięcia.

CIASTO

600 g mąki łączę z cukrem, 60 g masła, jajkiem i zaczynem. Wyrabiam ciasto i na godzinę odstawiam w ciepłe miejsce.

KRUSZONKA

Z reszty masła, mąki i zmielonych migdałów robię ciasto na kruszonkę. Wkładam do woreczka i do zamrażalki.

PRZYGOTOWNIE BUŁEK

Ciasto ponownie zagniatam i dzielę na 12 kulek. Każdą z nich rozwałkowuję na blacie z małą ilością mąki. Kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6 bułek na każdą blachę i odstawiam na bok.

Odsączam brzoskwinie i kroję w kosteczkę. Zostawiam 1 cm brzegu, w środku smaruję kremem, na niego daję brzoskwinie, a na wierzch ścieram kruszonkę. Brzegi bułki smaruję śmietaną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180*C i piekę przez 20 minunt.

Z bułkami drożdżowymi niestety jest trochę zabawy, ale tak to wygląda w przypadku użycia drożdży. Oczywiście jak ktoś chce, może skrócić ten czas wyrastania ciasta i bułki też będą dobre, ale niekoniecznie tak puszyste. Przepis na drożdżówki z brzoskwiniami i marcepanem to wersja oryginalna w smaku, ze względu na migdały. Budyń ma lekki posmak marcepana, a kruszonka migdałów. Te dwa smaki bardzo dobrze komponują się z brzoskwiniami. Możecie zrobić je z połowy porcji albo kiedy już upieczenie i bułki wystygną – zamrozić. Rozmraża się je wtedy w nagrzanym piekarniku.

Robicie domowe drożdżówki czy wolicie kupić i nie tracić czasu?

Related Posts