Kolejny raz korzystałam z przepisu Lidla i kolejny raz w trakcie uznałam, że coś jest nie tak. Męczyłam się trochę w czasie gotowania i żałowałam, że nie zrobiłam go po swojemu. Dlatego w przepisie od razu uwzględnię uwagi i napiszę to tak, jak ja bym to zrobiła. Przepis na kurczaka z ryżem i warzywami to kolejna propozycja na szybki obiad. Jest łatwy w wykonaniu, a do tego smaczny. Myślę, że wielu może się spodobać, zwłaszcza w tygodniu, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu.
składniki (4 porcje)
- 4 udka kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- 1 puszka pomidorów
- 3 marchewki
- 250 g zielonej fasoli szparagowej (ciętej, u mnie mrożonej)
- 1 duża cebula
- 2 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1-2 szklanek bulionu wołowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- chili
- słodka papryka
przygotowanie (do 30 minut)
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Krócej, niż jest to zalecane, ponieważ na koniec dodamy go do garnka z całą resztą potrawki.
Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam w rondlu. Dodaję udka kurczaka i je także obsmażam. Wlewam bulion i gotuję na małym ogniu. W tym czasie obieram marchew i kroję ją w plastry. Po ok. 5 minutach wrzucam ją do garnka i chwilę gotuję. Po tym dodaję fasolkę i przyprawiam wszystkimi przyprawami, w tym cukrem i koncentratem. Po 5 minutach dodaję pomidory z puszki i zagotowuję. Na sam koniec do rondla wsypuję ryż, a całość gotuję przez ok. 5 minut. Jeśli potrawka jest za rzadka, można zwiększyć gaz i odkryć garnek, jeśli za gęsta, dolać bulionu.
Przepis na kurczaka z ryżem i warzywami jest niewymagającą propozycją na szybki obiad. Marchew szybko się przygotowuje, a fasola jest gotowa do wrzucenia, kiedy tak jak ja korzystacie z mrożonej, pociętej wersji. U mnie przygotowanie trwało dłużej i było bardziej męczące, ponieważ zastosowałam się do przepisu, czyli wsypałam ryż do potrawki i w niej się gotował. Ciągle musiałam podlewać go bulionem i ciągle było mu mało, dlatego uważam, że łatwiej i szybciej jest podgotować ryż oddzielnie i wrzucić na sam koniec, aby smaki się przejadły.
Smacznego!