Przepis na kurczaka z ryżem i warzywami

Kulinariasmaczny obiad
16 lutego 2017 / By / / 5 Komentarzy

Kolejny raz korzystałam z przepisu Lidla i kolejny raz w trakcie uznałam, że coś jest nie tak. Męczyłam się trochę w czasie gotowania i żałowałam, że nie zrobiłam go po swojemu. Dlatego w przepisie od razu uwzględnię uwagi i napiszę to tak, jak ja bym to zrobiła. Przepis na kurczaka z ryżem i warzywami to kolejna propozycja na szybki obiad. Jest łatwy w wykonaniu, a do tego smaczny. Myślę, że wielu może się spodobać, zwłaszcza w tygodniu, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu.

składniki (4 porcje)

  • 4 udka kurczaka
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 marchewki
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej (ciętej, u mnie mrożonej)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 szklanek bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • słodka papryka

przygotowanie (do 30 minut)

Ryż gotuję w osolonej wodzie. Krócej, niż jest to zalecane, ponieważ na koniec dodamy go do garnka z całą resztą potrawki.

Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam w rondlu. Dodaję udka kurczaka i je także obsmażam. Wlewam bulion i gotuję na małym ogniu. W tym czasie obieram marchew i kroję ją w plastry. Po ok. 5 minutach wrzucam ją do garnka i chwilę gotuję. Po tym dodaję fasolkę i przyprawiam wszystkimi przyprawami, w tym cukrem i koncentratem. Po 5 minutach dodaję pomidory z puszki i zagotowuję. Na sam koniec do rondla wsypuję ryż, a całość gotuję przez ok. 5 minut. Jeśli potrawka jest za rzadka, można zwiększyć gaz i odkryć garnek, jeśli za gęsta, dolać bulionu.

Przepis na kurczaka z ryżem i warzywami jest niewymagającą propozycją na szybki obiad. Marchew szybko się przygotowuje, a fasola jest gotowa do wrzucenia, kiedy tak jak ja korzystacie z mrożonej, pociętej wersji. U mnie przygotowanie trwało dłużej i było bardziej męczące, ponieważ zastosowałam się do przepisu, czyli wsypałam ryż do potrawki i w niej się gotował. Ciągle musiałam podlewać go bulionem i ciągle było mu mało, dlatego uważam, że łatwiej i szybciej jest podgotować ryż oddzielnie i wrzucić na sam koniec, aby smaki się przejadły.

Smacznego!

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Lekkie, wiosenne danie :) Ryż plus warzywa zawsze u mnie mile widziane, kurczaka zastąpiłabym innym mięskiem, bo nie znoszę drobiu :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      U mnie z kolei białe mięso ma połowę udziału w obiadu :-) Myślę jednak, że inne mięso dobrze się sprawdzi w tym wydaniu i przyszły mi do głowy żeberka.

      • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

        O, uwielbiam żeberka :)

  • Fabryka Pomysłów

    pyszna propozycja i do tego wspaniale się prezentuje na talerzu :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję, miałam nie lada wyzwanie z pokazaniem tego obiadu :-)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK