Przepis na tartę z ciasta francuskiego z serem i szpinakiem

coś na ząbKulinariaśniadania mistrzów
19 lutego 2017 / By / , , , / 12 Komentarzy

Już od bardzo dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tarty na słono w ramach śniadania mistrzów. Do tej pory robiłam jej słodką wersję, czyli tartę z mascarpone i malinami. Wyszła pyszna, także polecam przetestować. Tym razem padło na przepis na tartę z ciasta francuskiego z serem i szpinakiem.

składniki (4-6 porcji)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 duży pomidor
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 duże jajko
  • 100 g sera feta
  • 250 g ricotty (lub innego śmietankowego)
  • 50-100 g startego parmezanu
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • chili
  • tłuszcz do smażenia

przygotowanie (do 30 minut)

Ciasto wykładam na formę do tarty. Umyty szpinak podsmażam na patelni z małym dodatkiem tłuszczu. W jednej misce mieszam sery, jajko, szpinak, pocięte suszone pomidory i wszystkie przyprawy. Farszem smaruję tartę, a na wierzch kładę plastry pomidora. Tartę na ok. 20 minut wkładam do piekarnika nagrzanego do 200*C.

Swoje śniadania mistrzów zawsze jadamy w weekendy, bo wtedy jest na to czas. Z dwóch rodzajów: słodki i słony, wybieram raczej ten drugi. Przepis na tartę z ciasta francuskiego z serem i szpinakiem sprawdził się więc idealnie. Zajadałam się nią dwa dni i chętnie przygotuję jeszcze raz. Jak na zapiekane śniadanie, czas przygotowania też jest optymalny.

Przygotowujecie tarty? Macie może sprawdzony przepis na jej słoną wersje?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    U mnie też rządzi taka ze szpinakiem <3
    Często robiłam tarty na spodzie kruchym, a nigdy nie pomyślałam by użyć ciasta francuskiego, świetny przepis! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Moja następna będzie właśnie na cieście kruchym, także w wydaniu słonym i już mi ślinka cieknie na samą myśl :)

  • http://najlepszapora.pl Milena | najlepszapora.pl

    Szczerze mówiąc jeszcze nie próbowałam tarty w wersji na słono, ale Twoja wygląda tak apetycznie, że idę w ciemno i z chęcią wypróbuję przepis w wolniejszy poranek przyszłego weekendu, bo w tygodniu czasu niestety brak na takie rarytasy :(

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To tak jak u mnie. Śniadanie mistrzów to tylko w weekendy, bo choć nie jest to bardzo długi czas, to rano przed pracą zupełnie inaczej ten czas sie liczy :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Wygląda bosko! U mnie ostatnio śniadania zdecydowanie na słodko i w weekendy królują przede wszystkim gofry, ale nie powiem że nie zrobiłaś mi smaka na taką tartę 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Z tego co kojarzę, to u Was to chyba normalnie królują śniadania na słodko, a u nas na słono :) Tartę polecam, mnie szalenie smakowała :)

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Takie połączenie to coś zdecydowanie dla mnie <3 myślę, że na jednym kawałku takiej tarty by się nie skończyło :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja właśnie podobną wersję zrobiłam dziś ponownie. Zamierzam zabrać ją do pracy, bo przechowuje się nieźle, a odgrzewana w mikrofali następnego dnia dalej jest dobra :)

  • Fabryka Pomysłów

    szpinakowe wypieki i inne dania bardzo lubię :) z ciasta francuskiego dawno nic nie piekłam.

  • http://www.zjedzmnie.eu/ zjedz_mnie

    Takie składniki wróżą tylko same pyszności:) A cisto francuskie daje spore możliwości, wszystko zależy od naszej wyobraźni.

  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    W środę robiłam tartę z Twojego przepisu, przepyszna! :)
    Dzisiaj chyba też pójdzie, bo jest mega prosta i nie trzeba specjalnie bawić się przy niej. Dziękować za przepis! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Cieszę się, że smakowało :) Ja także po kilku dniach robiłam ją ponownie, tylko dorzuciłam pierczarki, bo akurat miałam w lodówce i zmieniłam troszkę sery, i też wyszło ciekawie :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK