Przepis na ciasto bez pieczenia z mascarpone

Kulinariana dobry humor
23 lutego 2017 / By / , / 14 Komentarzy

Przeanalizowałam sobie ostatnie moje słodkie publikacje i zauważyłam, że pojawiają się przepisy na ciasto bez pieczenia. Dziś wersja z mascarpone. Robi się ją bardzo szybko, trzeba jednak poczekać, aż ser stężeje. Myślę, że to rewelacyjne rozwiązanie dla osób, które cierpią na brak czasu, nieszczególnie lubią spędzać czas w kuchni, ale chcą mieć domowe ciasto lub spodziewają się gości.

składniki (forma 24 x 28 cm)

  • 250 g herbatników maślanych
  • 1/2 czekolady z orzechami
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania po 250 g)
  • sok z cytryny
  • ok. 200 ml mleka

przygotowanie (do 30 minut + czas chłodzenia)

Formę wykładam papierem do pieczenia, aby zabezpieczyć ciasto przed metalicznym posmakiem.

W osobnych garnkach rozpuszczam gorzką i białą czekoladę z dodatkiem mleka. Ilość mleka podana jest na oko. Gorzka czekolada wymaga go więcej niż biała. Warto zatem stopniowo je dodawać. Na dno blaszki układam warstwę herbatników. Kiedy czekolady są lekko wystudzone, przygotowuję masy. Mieszam jedno opakowanie serka z gorzką czekoladą, amaretto oraz cukrem pudrem. Białą czekoladą łączą z drugim serkiem i sokiem z cytryny. Herbatniki smaruję ciemnym kremem, układam drugą warstwę ciastek, na to białą masę i na wierzch ścieram czekoladę z orzechami. Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny.

Przepis na ciasto bez pieczenia z mascarpone jest dobrym rozwiązaniem chyba dla każdego. Szybko się je robi, więc nie musimy długo stać w kuchni. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. Ja to ciasto przygotowałam w tzw. między czasie, wstawiłam do lodówki na czas sobotnich porządków, a  po nich było już gotowe. Serek mascarpone świetnie smakuje w połączeniu z białą czekoladą. Jeśli tak jak ja lubicie czasem zrobić szybkie ciasto, trafiliście idealnie.

Smacznego!

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Uwielbiam mascarpone :)

  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Wygląda cudownie, jestem pewna, że smakowało wybornie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :) Ja jestem mało obiektywna, bo uwielbiam serniki, ale połączenie mascarpone z czekoladą z góry skazane jest na sukces :)

  • Fabryka Pomysłów

    apetyczne ciacho :)

  • http://candy-pandas.blogspot.com/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Piękne ciacho i pięknie podane. Nigdy nie podawałyśmy ciasta w trójkątach u musimy to zmienić :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Czasem lubię coś innego niż kwadraty/prostokąty. Z tym się udało :)

  • http://lanika.pl/ laNika_pl

    Cudowne ciacho! Poproszę kawałek do jutrzejszej kawki 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Rozgość się :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Uwielbiam mascarpone w wersji na słodko i na słono. W takim cieście mus być rewelacyjne! Aż mi ślinka cieknie 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Było, bo w końcu łączone z czekoladą! :)

  • http://www.kobietapo30.pl Kobietapo30

    To ciasto brak wymówek nawet dla tych, którzy nie bardzo lubią gotować, piec i spędzać czas w kuchni. dla mnie super

  • http://www.karografia.pl/ Karolina Gie

    wygląda smakowicie <3

  • Katarzyna Stone

    Czy mleko dzielisz rowno miedzy ciemna i biala czekolade ? K.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Przepraszam, muszę to doprecyzować w przepisie.

      Mleko leję na oko. Gorzka czekolada jest gęstsza więc będzie wymagać więcej mleka. Biała ma dużą zawartość tłuszczu więc mleka potrzebuje mniej. Warto wlać na początek mniej i w razie potrzeby dolewać, jeśli widać będzie, że czekolada nie chce się rozpuścić.

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK