Przepis na ciasto bez pieczenia z mascarpone

Przeanalizowałam sobie ostatnie moje słodkie publikacje i zauważyłam, że pojawiają się przepisy na ciasto bez pieczenia. Dziś wersja z mascarpone. Robi się ją bardzo szybko, trzeba jednak poczekać, aż ser stężeje. Myślę, że to rewelacyjne rozwiązanie dla osób, które cierpią na brak czasu, nieszczególnie lubią spędzać czas w kuchni, ale chcą mieć domowe ciasto lub spodziewają się gości.

składniki (forma 24 x 28 cm)

  • 250 g herbatników maślanych
  • 1/2 czekolady z orzechami
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania po 250 g)
  • sok z cytryny
  • ok. 200 ml mleka

przygotowanie (do 30 minut + czas chłodzenia)

Formę wykładam papierem do pieczenia, aby zabezpieczyć ciasto przed metalicznym posmakiem.

W osobnych garnkach rozpuszczam gorzką i białą czekoladę z dodatkiem mleka. Ilość mleka podana jest na oko. Gorzka czekolada wymaga go więcej niż biała. Warto zatem stopniowo je dodawać. Na dno blaszki układam warstwę herbatników. Kiedy czekolady są lekko wystudzone, przygotowuję masy. Mieszam jedno opakowanie serka z gorzką czekoladą, amaretto oraz cukrem pudrem. Białą czekoladą łączą z drugim serkiem i sokiem z cytryny. Herbatniki smaruję ciemnym kremem, układam drugą warstwę ciastek, na to białą masę i na wierzch ścieram czekoladę z orzechami. Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny.

Przepis na ciasto bez pieczenia z mascarpone jest dobrym rozwiązaniem chyba dla każdego. Szybko się je robi, więc nie musimy długo stać w kuchni. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. Ja to ciasto przygotowałam w tzw. między czasie, wstawiłam do lodówki na czas sobotnich porządków, a  po nich było już gotowe. Serek mascarpone świetnie smakuje w połączeniu z białą czekoladą. Jeśli tak jak ja lubicie czasem zrobić szybkie ciasto, trafiliście idealnie.

Smacznego!

Related Posts