Przepis na śniadanie z ciasta francuskiego i szynki

Jak już powszechnie wiadomo, w weekendy mamy czas zarezerwowany na celebrowanie śniadań. Często pozwalam sobie wtedy na bardziej angażujące potrawy, na które nie ma czasu w tygodniu. Jednak nie gardzę też szybkimi i prostymi pomysłami na śniadania. Dlatego też ostatnio przygotowałam przepis na śniadanie z ciasta francuskiego i szynki.

składniki (2 porcje)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 plastry szynki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • jajko do smarowania

przygotowanie (20 min)

Piekarnik nastawiam na 215*C. Ciasto poziomo zginam na pół, aby zaznaczyć granicę i otwieram. Na połowę kładę plastry sera, smaruję majonezem i ketchupem, a na to kładę szynkę. Składam ciasto, widelcem łączę boki i całość smaruję jajkiem. Piekę przez 13-15 minut.

To bardzo prosty przepis na śniadanie z ciasta francuskiego. Jako że korzystam z gotowego, naprawdę niewiele potrzeba czasu na jego przygotowanie. Poza tym jest banalnie proste. Do środka można dodać też inne składniki, aby urozmaicić danie, np. pieczarki lub cebulę. Wierzcie mi jednak, że wbrew pozorom jest ono sycące.

Smacznego!

Related Posts