Jako dziecko nie lubiłam żadnych grzybów. Kiedy rodzice zabierali nas na pizzę, zawsze prosiłam o zastąpienie pieczarek kukurydzą. Nie wiem, kiedy mi się odmieniło, ale w pewnym momencie je polubiłam. I to jak! Oczywiście reszta rodzajów grzybów może dla mnie nie istnieć. Ewentualnie sosem kurkowym nie pogardzę. Obecnie lubię wykorzystywać pieczarki do obiadów. Dlatego kiedy nie miałam pomysłu, co zrobić na obiad, padło na przepis na makaron z pieczarkami. Bardzo prosty i szybki obiad.

składniki (4 porcje)

  • 400 g makaronu
  • 800 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku w kostce
  • natka pietruszki
  • 250 ml bulionu
  • 150 g śmietany (12-18%)
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

przygotowanie (do 30 minut)

Makaron gotuję w osolonej wodzie.

Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę smażę z boczkiem na patelni. Obieram pieczarki, kroję w małe kawałki i dorzucam do cebuli. Solę i pieprzę. Kiedy grzyby są półmiękkie stopniowo dodaję śmietanę, a na koniec posiekaną natkę pietruszki (może być suszona w formie przyprawy). Kiedy sos odparuje do pożądanej konsystencji, mieszam go z odcedzonym makaronem.

To wszystko. Banalnie proste, prawda? Polecam Wam przepis na makaron z pieczarkami, bo nie dość, że jest bajecznie prosty, to do tego robi się go niesamowicie szybko i przede wszystkim – jest naprawdę smaczny. Jak na całą potrawę – boczku jest naprawdę niewiele, ale przez to, że jest wędzony, dodaje pięknego aromatu. My zajadaliśmy się i to bardzo!

Lubicie pieczarki? Czy może ktoś tak jak ja, przekonał się do nich dopiero z czasem?

Related Posts