Przepis na frittatę ze szpinakiem i parmezanem

Frittata to jeden z tych pomysłów na śniadanie, które bardzo długo nie potrafił mnie do siebie przekonać. Co chwilę trafiałam na różne inspiracje w Internecie, ale ciągle miałam mieszane odczucia. Do czasu, kiedy na ostatnią chwilę musiałam zrobić listę zakupów na weekend. Uznałam, że nie chce mi się myśleć więc przeanalizowałam stan lodówki i dokupiłam brakujących składników na przepis na frittatę ze szpinakiem i parmezanem.

składniki (4-6 porcji)

  • 100 g szynki
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 garści świeżego szpinaki
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • zioła prowansalskie

przygotowanie (do 30 minut)

Szynkę kroję w małe plasterki i podsmażam na małej ilości oleju. Po chwili dodaję pomidory i zesmażam. Na koniec wsypuję sery i mieszam.

W międzyczasie umyty szpinak duszę w garnku. Mieszam jajka z przyprawami i dodaję zieleninę. Wlewam na patelnię do szynki z serami i smażę na małym ogniu przez ok. 6-8 minut.

Czy przepis na frittatę ze szpinakiem i parmezanem był warty spróbowania? Bardzo! Śniadanie wyszło naprawdę smaczne. Swoją strukturą i konsystencją bardzo przypomina omleta i muszę przyznać, że zupełnie niepotrzebnie zwlekałam z jego przygotowaniem. Frittata zdała egzamin każdego, kto ją jadł i sądzę, że jeszcze nie raz będzie gościć u nas na stole.

Czy ktoś tak jak ja zwlekał ze spróbowaniem frittaty? Jedliście już czy Wasz pierwszy raz dalej przed Wami? 🙂

Related Posts