Przepis na faszerowane ziemniaki z piekarnika

Kulinariasmaczny obiad
23 marca 2017 / By / , / 10 Komentarzy

Czy ja już mówiłam, że jestem ziemniaczarą? Ziemniaczara w moim słowniku oznacza osobę uwielbiającą ziemniaki. Wolę nałożyć sobie mniejszy kotlet i więcej ziemniaków z koperkiem i sałatą, niż wielki kawał mięsa, choć ten też bardzo lubię. Choć makarony z sosami mi smakują, tak nigdy nie powiem, że kotlet z nimi może być równie dobry co z ziemniakami. Znam jednak mnóstwo osób, które wolą, np. kotlet mielony w towarzystwie pasty. Ja zdecydowanie się do ich grona nie zaliczam. Jak makaron, to sos i koniec kropka. Bulwy zaś dobre są zawsze i w każdej postaci. Dlatego jak trafiłam gdzieś w gazecie zdjęcie przepisu na faszerowane ziemniaki z piekarnika – przepadałam!

składniki (3 porcje)

  • 6 większych ziemniaków
  • ser gouda (12 plastrów)
  • 100 g chudego boczku
  • 1 mała cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

SOS

  • 2 duże łyżki majonezu
  • 2 duże łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

szczypiorek

przygotowanie (do 1 h)

Ziemniaki myję i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie – nie obieram! Kiedy są gotowe, nacinam je co 0,5 cm – nie przecinam do końca – i smaruję olejem w środku. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem, wkładam ziemniaki, solę, pieprzę i wstawiam na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.

W tym czasie na patelni smażę obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i boczek.

Składniki na sos mieszam ze sobą.

Kiedy ziemniaki są podpieczone, wyciągam je, w nacięcia wkładam kawałki sera i wstawiam jeszcze raz do pieca na ok. 5 minut. W tym czasie siekam szczypiorek.

Upieczone bulwy polewam sosem, posypuję cebulką i boczkiem oraz szczypiorkiem.

Czas pieczenia podany jest orientacyjnie, zwłaszcza ten pierwszy, ponieważ zależy to od wielkości naszych ziemniaków. Ja popełniłam ten błąd, że ich nie podgotowałam, Wam jednak polecam to zrobić wg powyższej wersji, bo zaoszczędzicie dużo czasu i mniej prawdopodobne będzie niedopieczenie ich. Po pierwszym wyciągnięciu ich z piekarnika można sprawdzić widelcem, jak wiele im brakuje do bycia gotowym do jedzenia. Przepis na faszerowane ziemniaki z piekarnika jest bardzo prosty, a do tego całkiem szybki, jeśli ziemniaki wcześniej podgotujemy. Pisząc tego posta znowu narobiłam sobie na nie niesamowitej ochoty…

To co, jak jest u Was? Wolicie makaron czy ziemniaki?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Jej, rewelacja!!! Już je chcę! Teraz, natychmiast! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :) Były pyszne!

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    To ja też jestem ziemniaczarą 😀 Przypomniałaś mi tym przepisem o jednym z miejsc w Gdańsku, które uwielbiam! To restauracja Pod Rybą, gdzie serwują ogromne, faszerowane ziemniaki na chyba 40 różnych sposobów. Ale mam teraz na takiego smaka 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Pod Rybą? A kojarzysz gdzie mniej więcej? W lipcu wybieram się na Swe Blogers i chętnie odwiedzę Gdańsk :-) Ja w tym mieście lubię Grubą Rybę przy molu w Brzeźnie :-)

      • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

        Na ulicy Piwnej 😉 A jeżeli chodzi o najlepszą miejscówkę w Gdańsku, to moim zdaniem bezapelacyjnie wygrywa Mandu :)

  • http://najlepszapora.pl Milena | najlepszapora.pl

    Uwielbiam ziemniaki, a Twoje ziemniaczane danie tylko tą miłość pogłębiło 😀 wygląda to obłędnie i bardzo apetycznie! 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję, ja chyba w tym tygodniu jeszcze raz je zrobię :-)

  • Fabryka Pomysłów

    pyszny sposób na ziemniaki inaczej :)

  • http://www.lawyerka.pl lawyerka

    Przy takim tradycyjnym obiedzie zawsze ziemniaków na moim talerzu ląduje najmniej. Samo mięso i surówka mi wystarcza. Ale poza tym uwielbiam ziemniaki. Bardzo lubię zapiekanki z ziemniakami, ziemniaki pieczone. Także też mogę być ziemniaczarą :) Ten przepis już pokazałam mojemu nadwornemu kucharzowi ( u nas w domu kuchnią rządzi mój chłopak, ja jestem degustatorem:)) i złożyłam zamówienie na taki obiad. I pojawiło się pytanie czy do przepisu używasz młodych ziemniaków, o które wiadomo teraz raczej ciężko, czy mogą to być zwykłe kartofle?

  • http://www.daylicooking.pl/ Daylicooking

    ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią
    zapiekane są obłędne :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK