Przepis na roladki z szynki ze śmietankowym nadzieniem

coś na ząbKulinariaśniadania mistrzów
26 marca 2017 / By / , / 7 Komentarzy

Muszę przyznać, że ostatnio coraz częściej czerpię inspiracje z innych źródeł. Korzystam z prasy, telewizji, Internetu czy z książek. Wygodniej jest poszukać gotowego pomysłu i zmienić go pod własne preferencje, niż od zera wymyślać obiad czy śniadanie, kiedy czas nas goni. W ten sposób trafiłam na stronę Winiary, a tam wyszukałam przepis na roladki z szynki ze śmietankowym nadzieniem. Bardzo ciekawa alternatywa, jednak warto przygotować ją poprzedniego wieczoru.

składniki (4-6 porcji)

  • szynka konserwowa 200 g
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 grzybki marynowane
  • 300 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • posiekany koperek
  • sól
  • pieprz

przygotowanie (20 min + czas chłodzenia)

Żelatynę mieszam w wodzie i odstawiam na ok. 10 minut. Później podgrzewam w mikrofali i rozpuszczam. W tym czasie kroję w kosteczkę ogórka i marynowane grzybki, siekam koperek i mieszam w misce razem z serkiem, majonezem i przyprawami. Kiedy żelatyna jest rozpuszczona, dodaję ją do nadzienia.

Na aluminiowej folii spożywczej układam szynkę, aby tworzyła dywan dla rolady. Korzystam z szynki konserwowej z Biedronki, dlatego w szerokości kładłam dwa plastry poziomo, a trzeci pionowo. Szynka nachodzi na siebie na ok. 1 cm, aby nie rozpadła się w czasie zwijania.

Ser rozsmarowuję na szynce i czekam ok. 5 minut, aby nadzienie zaczęło tężeć – łatwiej jest je zawijać.

Roladkę z szynki zawijam wzdłuż dłuższej linii i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.

Choć opis wydaje się być długi, to wykonanie jest naprawdę łatwe. Znajdziecie w nim więcej tłumaczenia, na co warto zwrócić uwagę, aniżeli samej recepty. Warto jednak wziąć to pod uwagę, bo np. takie odczekanie po rozsmarowaniu serka na szynce ułatwia później życie. Przepis na roladki z szynki ze śmietankowym nadzieniem sprawdzi się zarówno na śniadanie, kolację, ale również na przyjęcie w formie przystawki. Swoje roladki podałam z bazylią i grzankami posmarowanymi masłem.

Te roladki z szynki mi smakowały, jednak zdecydowanie jestem zwolennikiem śniadań na ciepło. A Ty, jakie wybierasz śniadanie: na ciepło czy na zimno?

Może Cię zainteresować

Przepis na kurczaka w cieście francuskim z suszonymi pomidorami
Przepis na kurczaka w cieście francuskim z suszonymi pomidorami
19 października 2017
Przepis na szybki deser dla wygodnych
Przepis na szybki deser dla wygodnych
15 października 2017
Przepis na omleta z pomidorami i mozzarellą
Przepis na omleta z pomidorami i mozzarellą
12 października 2017
  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Wyglądają bardzo wykwintnie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :-)

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    O mniam! Jakie one musza być pyszne! Pomysł na pewno wykorzystam :)

  • http://www.napokladziezycia.pl Irmina

    Na śniadanie jem zazwyczaj kanapki lub owsiankę, czyli raczej „na zimno”. Heh, jak zawsze zrobiłaś mi smaka:P

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja z kolei kiedyś jadłam owsianki codziennie i bardzo różne wersje, aż tak mi się przejadły, że teraz niemal w ogóle ich nie robię :-)

      • http://www.napokladziezycia.pl Irmina

        Jak tak miałam z parówkami- wcinałam, aż huczało, a po pewnym czasie na samą myśl o ich zjedzeniu robiło mi się słabo:D

  • Fabryka Pomysłów

    super imprezowa propozycja :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK