Przepis na zupę pieczarkową z grzankami czosnkowymi

Nie wiem jak Wy, ale ja zupę pieczarkową znam tylko zabielaną. U mni w domu nigdy nie była gotowana w innej wersji. Jednak trafiłam na przepis, który zupełnie ją odczarował. Nagle pieczarkowa okazała się bardzo aromatycznym i sytym obiadem. Moja propozycja, to przepis na zupę pieczarkową z grzankami czosnkowymi. Gorąco zachęcam Was do spróbowania!

składniki (4 – 6 porcji)

  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 – 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 marchew
  • 1/3 czerwonej papryki
  • olej do smażenia
  • 2 – 3 l wody
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru

GRZANKI

  • bagietka
  • masło
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 100 g startej mozzarelli

przygotowanie (30 minut)

Skrzydełka czyszczę, wstawiam do garnka z wodą, solę i zagotowuję. Potem zmniejszam ogień. W tym czasie obieram pieczarki, marchew i ziemniaki. Grzyby tnę na plasterki, marchew i paprykę w cienkie krótkie paseczki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę obieram i smażę do miękkości. Wszystko to dodaję do bulionu, przyprawiam pozostałymi składnikami i wsypuję kaszę. Mieszam co jakiś czas.

W czasie gotowania się zupy przygotowuję masło z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Bagietki kroję w grubsze plastry, smaruję je masłem i posypuję mozzarellą. Wstawiam na ok. 17 minut do nagrzanego na 200*C pieca.

Całość podałam z upieczonymi bagietkami i świeżą bazylią. W zupie natka pietruszki była suszona, bo akurat nie miałam dostępu do świeżej. Oczywiście świeża natka jest dużo bardziej aromatyczna. Ze swojego przepisu na zupę pieczarkową z grzankami czosnkowymi byłam bardzo zadowolona. Smakowała nam i szybko zniknęła z garnka. To zaś jest kolejny moment, kiedy spisuję receptę i myślę sobie – „Zjadłabym.”.

Jadacie zupy pieczarkowe? Znaliście taką wersję czy, tak jak ja, jedliście głównie zabieloną pieczarkową?

Related Posts