Nie wiem jak Wy, ale ja zupę pieczarkową znam tylko zabielaną. U mni w domu nigdy nie była gotowana w innej wersji. Jednak trafiłam na przepis, który zupełnie ją odczarował. Nagle pieczarkowa okazała się bardzo aromatycznym i sytym obiadem. Moja propozycja, to przepis na zupę pieczarkową z grzankami czosnkowymi. Gorąco zachęcam Was do spróbowania!
składniki (4 – 6 porcji)
- 2 skrzydełka kurczaka
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 – 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 marchew
- 1/3 czerwonej papryki
- olej do smażenia
- 2 – 3 l wody
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
GRZANKI
- bagietka
- masło
- 1 duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 100 g startej mozzarelli
przygotowanie (30 minut)
Skrzydełka czyszczę, wstawiam do garnka z wodą, solę i zagotowuję. Potem zmniejszam ogień. W tym czasie obieram pieczarki, marchew i ziemniaki. Grzyby tnę na plasterki, marchew i paprykę w cienkie krótkie paseczki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę obieram i smażę do miękkości. Wszystko to dodaję do bulionu, przyprawiam pozostałymi składnikami i wsypuję kaszę. Mieszam co jakiś czas.
W czasie gotowania się zupy przygotowuję masło z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Bagietki kroję w grubsze plastry, smaruję je masłem i posypuję mozzarellą. Wstawiam na ok. 17 minut do nagrzanego na 200*C pieca.
Całość podałam z upieczonymi bagietkami i świeżą bazylią. W zupie natka pietruszki była suszona, bo akurat nie miałam dostępu do świeżej. Oczywiście świeża natka jest dużo bardziej aromatyczna. Ze swojego przepisu na zupę pieczarkową z grzankami czosnkowymi byłam bardzo zadowolona. Smakowała nam i szybko zniknęła z garnka. To zaś jest kolejny moment, kiedy spisuję receptę i myślę sobie – „Zjadłabym.”.
Jadacie zupy pieczarkowe? Znaliście taką wersję czy, tak jak ja, jedliście głównie zabieloną pieczarkową?