Przepis na fit batoniki bez pieczenia

coś na ząbKulinariana dobry humor
9 kwietnia 2017 / By / , , / 13 Komentarzy

Czy przepis na fit batoniki bez pieczenia to sygnał o nowym cyklu? Hmmm, jeszcze sama nie wiem, ale na pewno w moim przypadku za słowem fit, idzie słowo zdrowe. Zawsze zwracam uwagę na to, co jem, ale staram się też nie popadać w paranoje i oczywiście jadam także fast foody. Nie należę również do osób, które popadają w skrajności. Zawsze staram się zachować zdrowy rozsądek, dlatego i tym razem nie zamierzam jeść tylko dietetycznych i tylko zdrowych produktów. Przepis na zdrowe przekąski jest wynikiem chęci wprowadzenia większej liczby naturalnych składników, jak również wypracowanie lepszej formy na zbliżający się sezon.

składniki (5 porcji)

  • 8 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu (u mnie lipowy)
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • kilka kropli olejku migdałowego

CZEKOLADA (opcjonalnie)

  • 1  pasek gorzkiej czekolady
  • 1 duża łyżeczka oleju kokosowego

przygotowanie (do 30 minut – w tym 25 min mrożenia)

Wszystkie składniki poza czekoladą i łyżeczką oleju kokosowego mieszam w misce, aż do zupełnego połączenia. Keksówkę wykładam aluminiową folią spożywczą.  Na dnie tworzę placek o grubości ok. 1 cm i wstawiam na 20 minut do żamrażalnika.

W tym czasie rozpuszczam czekoladę z łyżeczką oleju. Wyciągam kokosowe batoniki z zamrażalki, polewam czekoladą i z powrotem wstawiam na 5 minut do zamrażalki.

Bardzo szybko robi się takie batony. Podoba mi się to, że nie trzeba nagrzewać piekarnika na zaledwie 15 minut pieczenia. Przygotowanie zajmuje nam tak naprawdę ok. 10 minut, reszta czasu to mrożenie, w czasie którego można robić inne rzeczy. Nam przepis na fit batoniki bez pieczenia znacznie podpasował. Było słodko, ale cały czas zdrowo, więc sumienie mieliśmy czyste :)

Macie jakieś sprawdzone przepisy na zdrowe batony domowe? Zwracacie uwagę na liczbę kalorii lub wartości odżywcze zjadane w ciągu dnia, czy nie zawracacie sobie tym głowy?

Może Cię zainteresować

Przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym
Przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym
20 lipca 2017
Przepis na sernik na zimno z wiśniami
Przepis na sernik na zimno z wiśniami
16 lipca 2017
Przepis na zapiekane bagietki z jajkiem i szynką
Przepis na zapiekane bagietki z jajkiem i szynką
13 lipca 2017
  • http://candy-pandas.blogspot.com/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Mniam! Już sobie wyobrażamy ten smak :) I do tego ślicznie wyglądają z tymi wstążeczkami 😀

  • http://yolsh.pl/ Jola (Yolsh)

    To jest chyba najlepszy przepis, jaki do tej pory widziałam takich batoników. Składniki wpadają w mój gust.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Cieszę się :-)

  • Fabryka Pomysłów

    pyszne batoniki! :) akurat takie słodycze lubię najbardziej :) w skrajności nie ma co popadać, ale odkąd odstawiłam cukier (jadam sporadycznie) większość jest dla mnie zwyczajnie za słodka, co innego pizza – tą nie pogardzę 😀

    ps. wszystko jest ok w składnikach? widze dwa razy wymieniony olej kokosowy

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Najlepiej jest zachować balans, ale zrobienie tego nie zawsze jest łatwe :-) Pierwsza pozycja oleju jest do batoników, druga, czyli łyżeczka, jest do ułatwienia rozpuszczenia czekolady. Powinnam lepiej to zaznaczyć – wkrótce poprawię, dziękuję :-)

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Widzę dużo kokosu! Jestem na TAK dla tych batoników :)

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Ja kiedyś robiłam z płatków owsianych, ale nie były fit, bo z masłem i czekoladą 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Domowe jednak są zawsze lepszym wyborem niż kupne – na pewno zdrowsze :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Zdrowe przekąski to moja specjalność ;D
    No cóż, ja kalorie… liczę. Oczywiście nie w tedy kiedy jestem na mieście, ale na co dzień jak najbardziej mam wszystko zaplanowane (zarówno jeżeli chodzi o ilość jak i kaloryczność, skład posiłków) 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Myślę, że w przypadku liczenia karolii ten przepis może się sprawdzić, bo ich głównym źródłem jest olej kokosowy, którego bardzo wiele nie ma, ale jest też zdrowy :)

  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    Batoniki z własnej produkcji już mi się podobają, zwłaszcza że nie trzeba odpalać piekarnika :)
    Nie liczę jakoś specjalnie kalorii, ale ograniczam słodkości i nie zapycham się ta bardzo chlebem. Wprowadziłam do diety więcej warzyw i jak już ma być coś słodkiego, to piekę ciasto na weekend :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Mam tak samo. Na weekend staram się piec ciasto i zastępować je kupnymi słodyczami. Co prawda, kiedy ktoś inny je kupi, z reguły się skuszę, dlatego ja sama tego nie robię :)

  • https://kreovitawita.blogspot.com/ Kreo Vita

    Szkoda, że mam uczulenie na kokos bo te batoniki wyglądają bardzo zachęcająco:)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK