Czy przepis na fit batoniki bez pieczenia to sygnał o nowym cyklu? Hmmm, jeszcze sama nie wiem, ale na pewno w moim przypadku za słowem fit, idzie słowo zdrowe. Zawsze zwracam uwagę na to, co jem, ale staram się też nie popadać w paranoje i oczywiście jadam także fast foody. Nie należę również do osób, które popadają w skrajności. Zawsze staram się zachować zdrowy rozsądek, dlatego i tym razem nie zamierzam jeść tylko dietetycznych i tylko zdrowych produktów. Przepis na zdrowe przekąski jest wynikiem chęci wprowadzenia większej liczby naturalnych składników, jak również wypracowanie lepszej formy na zbliżający się sezon.

składniki (5 porcji)

  • 8 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu (u mnie lipowy)
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • kilka kropli olejku migdałowego

CZEKOLADA (opcjonalnie)

  • 1  pasek gorzkiej czekolady
  • 1 duża łyżeczka oleju kokosowego

przygotowanie (do 30 minut – w tym 25 min mrożenia)

Wszystkie składniki poza czekoladą i łyżeczką oleju kokosowego mieszam w misce, aż do zupełnego połączenia. Keksówkę wykładam aluminiową folią spożywczą.  Na dnie tworzę placek o grubości ok. 1 cm i wstawiam na 20 minut do żamrażalnika.

W tym czasie rozpuszczam czekoladę z łyżeczką oleju. Wyciągam kokosowe batoniki z zamrażalki, polewam czekoladą i z powrotem wstawiam na 5 minut do zamrażalki.

Bardzo szybko robi się takie batony. Podoba mi się to, że nie trzeba nagrzewać piekarnika na zaledwie 15 minut pieczenia. Przygotowanie zajmuje nam tak naprawdę ok. 10 minut, reszta czasu to mrożenie, w czasie którego można robić inne rzeczy. Nam przepis na fit batoniki bez pieczenia znacznie podpasował. Było słodko, ale cały czas zdrowo, więc sumienie mieliśmy czyste 🙂

Macie jakieś sprawdzone przepisy na zdrowe batony domowe? Zwracacie uwagę na liczbę kalorii lub wartości odżywcze zjadane w ciągu dnia, czy nie zawracacie sobie tym głowy?

Related Posts