Przepis na piersi kurczaka zawijane w szynce

Kulinariasmaczny obiad
13 kwietnia 2017 / By / , , / 6 Komentarzy

Ostatnio zastanawiałam się, jaki rodzaj mięsa jadamy najczęściej. Odpowiedź była prosta do oszacowania. Zwykle wybieramy kurczaka, a konkretniej piersi z kurczaka. Nie powiem, trochę mi się one przejadły, bo nie przepadam aż tak za chudym mięsem, jednak w sosach sprawdza się całkiem nieźle. Dlatego pomyślałam, że przygotuję przepis na piersi kurczaka zawijane w szynce duszone w sosie warzywnym.

składniki (4 – 6 porcji)

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 8 – 12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej lub boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,75 – 1,5 szklanki bulionu
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • chili
  • słodka papryka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

przygotowanie (do 1 godziny)

Mięso opłukuję, wycieram w ręcznik kuchenny i dzielę na preferowane kawałki. Podsmażam na złotobrązowo, zdejmuję z patelni, solę, posypuję posiekanym rozmarynem i papryką. Każdy kawałek zawijam w dwa plastry szynki.

Cebulę, czosnek, marchew i cukinię obieram. Seler myję i wycieram. Cebulę kroję w kosteczkę, czosnek wyciskam, a pozostałe warzywa kroję w cienkie paseczki / słupki. W garnku szklę cebulę z czosnkiem, następnie wrzucam jarzyny i podsmażam przez chwilę. Dodaję bulion wymieszany z cukrem, sokiem z cytryny i koncentratem. Przyprawiam chili, natką pietruszki i solą w razie potrzeby.

Mięso układam na warzywach i duszę pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut.

Naszą wersję przepisu na piersi kurczaka zawijane w szynce podałam z pieczonymi frytkami. Pasować będzie tak naprawdę każdy dodatek, w zależności od tego, co lubimy. Ja dostałam specjalne życzenie więc padło na frytki. Pomysł na ten obiad spodobał mi się, bo trafiłam gdzieś na broszurkę ze zdjęciem mięsa zawiniętego w szynkę. Uznałam, że może to być ciekawa propozycja, dlatego chętnie się zainspirowałam. I oczywiście, żadne z nas się nie zawiodło. Podany czas liczony jest z górką. Wszystko zależy od tego, jak szybko rozprawimy się z warzywami i na jakie kawałki pokroimy mięso.

Jedliście już kurczaka zawijanego w szynce i podawanego na bulionie warzywnym? Ciekawa jestem innych sposobów przyrządzania tego mięsa. Może podrzucicie sprawdzone przepisy?

Może Cię zainteresować

Przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym
Przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym
20 lipca 2017
Przepis na sernik na zimno z wiśniami
Przepis na sernik na zimno z wiśniami
16 lipca 2017
Przepis na zapiekane bagietki z jajkiem i szynką
Przepis na zapiekane bagietki z jajkiem i szynką
13 lipca 2017
  • http://Plantacjamagicznychmysli.blogspot.com/ Gaja

    Ciekawy pomysł. Kurczaka zawijanego w szynce parmeńskiej jeszcze nie jadłam, ale czuję, żeby mi smakował. Lubię też połączenie kurczaka i wędzonego boczku.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Również bardzo lubię takie połączenie. Nawet cienki plaster potrafi ciekawie podkręcić smak.

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Brzmi bardzo ciekawie, może wypróbuję :)

  • http://www.zjedzmnie.eu/ zjedz_mnie

    Robię podobne piersi zawijane w szynce, z tą różnicą, że je piekę w piekarniku. Ale Twój pomysł również jest fajny:)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Masz gdzieś u siebie przepis na wersję z piekarnika? :)

  • Fabryka Pomysłów

    apetyczna propozycja na niebanalny obiad :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK