Przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia

Nie skłamię w ogóle, jeśli powiem, że ten przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia jest jednym z najlepszych, jakie do tej pory jadłam. Trafiłam na niego na blogu Smakołyki Bereniki, kiedy szukałam inspiracji na święta. Miałam ochotę zrobić coś nowego tak, żeby móc się tym z Wami podzielić. Jako że uwielbiam te ciasta, to święta bez sernika to święta stracone. Ta wersja zaś to istne niebo w gębie. Delikatne, mokre i puszyste jednocześnie. Ilość żelatyny wyważona jest idealnie! Ja wprowadziłam tylko niewielkie zmiany, dlatego po oryginał odsyłam Was do źródła.

składniki (tortownica 26 cm)

SPÓD

  • 150 g herbatników maślanych
  • 70 g masła

LEMON CURD

  • 125 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  •  125 g masła

MASA SEROWA

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 300 g lemon curd
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan fix
  • 20 g żelatyny
  • 60 ml zimnej wody

WARSTWA ŚMIETANKOWA

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

przygotowanie (do 45 minut + czas chłodzenia)

SPÓD

Herbatniki mielę w blenderze i mieszam z rozpuszczonym masłem. Wykładam nimi spód tortownicy.

LEMON CURD

Wszystko poza masłem mieszam w garnku i podgrzewam. Dodaję masło w kawałkach i zagotowuję – powinno lekko zgęstnieć.

MASA SEROWA

Ser mieszam z cukrami i 300 g lemon curdu. Żelatynę zalewam zimną wodą, czekam aż napęcznieje i podgrzewam  chwilę w mikrofali, aby się rozpuściła. Kiedy jest lekko przestudzona, dodaję ją do sera. Ubijam śmietankę ze śmietan fixem i mieszam ręcznie z masą serową. Tę wylewam do tortownicy i wstawiam do lodówki.

WARSTAWA ŚMIETANKOWA

Ja od razu ubiłam całą śmietankę (dokładnie 330 ml) i odłożyłam połowę. Do tej części dodaję rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny i mieszam ręcznie. Całość wylewam na wstępnie schłodzone ciasto.

Za pomocą rękawa cukierniczego robię kratkę z reszty lemon curdu, a wierzch posypuję płatkami migdałowymi i wstawiam do lodówki.

Opis jest całkiem spory, ale naprawdę nie potrzeba wiele pracy, aby ten przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia przygotować. Ja zamknęłam się w 30 minutach, reszta to był czas chłodzenia. Ciacho wyszło naprawdę pyszne. Ciągle nie mogę przestać się nim zachwycać. Nigdy nie jadłam tak lekkiego i mokrego sernika bez pieczenia!

Mam nadzieję, że się skusicie i dacie znać, jak Wam smakowało 🙂

Related Posts