Nie skłamię w ogóle, jeśli powiem, że ten przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia jest jednym z najlepszych, jakie do tej pory jadłam. Trafiłam na niego na blogu Smakołyki Bereniki, kiedy szukałam inspiracji na święta. Miałam ochotę zrobić coś nowego tak, żeby móc się tym z Wami podzielić. Jako że uwielbiam te ciasta, to święta bez sernika to święta stracone. Ta wersja zaś to istne niebo w gębie. Delikatne, mokre i puszyste jednocześnie. Ilość żelatyny wyważona jest idealnie! Ja wprowadziłam tylko niewielkie zmiany, dlatego po oryginał odsyłam Was do źródła.
składniki (tortownica 26 cm)
SPÓD
- 150 g herbatników maślanych
- 70 g masła
LEMON CURD
- 125 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 125 g masła
MASA SEROWA
- 600 g twarogu sernikowego
- 300 g lemon curd
- 2 cukry wanilinowe
- 1/3 szklanki cukru
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 śmietan fix
- 20 g żelatyny
- 60 ml zimnej wody
WARSTWA ŚMIETANKOWA
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
przygotowanie (do 45 minut + czas chłodzenia)
SPÓD
Herbatniki mielę w blenderze i mieszam z rozpuszczonym masłem. Wykładam nimi spód tortownicy.
LEMON CURD
Wszystko poza masłem mieszam w garnku i podgrzewam. Dodaję masło w kawałkach i zagotowuję – powinno lekko zgęstnieć.
MASA SEROWA
Ser mieszam z cukrami i 300 g lemon curdu. Żelatynę zalewam zimną wodą, czekam aż napęcznieje i podgrzewam chwilę w mikrofali, aby się rozpuściła. Kiedy jest lekko przestudzona, dodaję ją do sera. Ubijam śmietankę ze śmietan fixem i mieszam ręcznie z masą serową. Tę wylewam do tortownicy i wstawiam do lodówki.
WARSTAWA ŚMIETANKOWA
Ja od razu ubiłam całą śmietankę (dokładnie 330 ml) i odłożyłam połowę. Do tej części dodaję rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny i mieszam ręcznie. Całość wylewam na wstępnie schłodzone ciasto.
Za pomocą rękawa cukierniczego robię kratkę z reszty lemon curdu, a wierzch posypuję płatkami migdałowymi i wstawiam do lodówki.
Opis jest całkiem spory, ale naprawdę nie potrzeba wiele pracy, aby ten przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia przygotować. Ja zamknęłam się w 30 minutach, reszta to był czas chłodzenia. Ciacho wyszło naprawdę pyszne. Ciągle nie mogę przestać się nim zachwycać. Nigdy nie jadłam tak lekkiego i mokrego sernika bez pieczenia!
Mam nadzieję, że się skusicie i dacie znać, jak Wam smakowało 🙂