Jak się tak zastanawiam i wracam myślami do przeszłości, to jest to pomysł na śniadanie, który zrobiłam dobrych kilka lat temu. Na długi czas o nim zapomniałam, inspirowana innymi pysznościami, które potem publikowałam na blogu. Myślę jednak, że przepis na zapiekane bułki z jajkiem to świetny sposób na całkiem szybkie i bardzo smaczne śniadanie mistrzów.

składniki (2 porcje)

  • 4 kajzerki
  • 3 plasterki salami (lub 6 małych)
  • 1 mały pomidor
  • 4 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 4 plastry sera gouda
  • 4 małe jajka
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

przygotowanie (do 25 minut)

W kajzerkach ścinam wierzch i wyciągam środek, aby zrobić z nich miseczkę. Do każdej nakładam pocięte salami, następnie pokrojone w małą kostkę pomidory i cebulę. Posypuję suszonymi ziołami, przykrywam porwanymi 2 – 3 plastrami sera. Wbijam jajko, posypuję solą i pieprzem, a na wierzch wrzucam ser w kawałkach.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 210*C na 10 -15 minut. Podaję posypane posiekanym szczypiorkiem.

Przepis na zapiekane bułki z jajkiem to bardzo proste i wygodne śniadanie. Wygodne, bo na dobrą sprawę do środka możemy dać wszystko, co tylko lubimy. Jeśli chcecie, aby żółtko było płynne, możecie najpierw wlać białko, a żółtko dodać po kilku minutach i wtedy posypać je serem.

Smacznego!

Related Posts