Jak się tak zastanawiam i wracam myślami do przeszłości, to jest to pomysł na śniadanie, który zrobiłam dobrych kilka lat temu. Na długi czas o nim zapomniałam, inspirowana innymi pysznościami, które potem publikowałam na blogu. Myślę jednak, że przepis na zapiekane bułki z jajkiem to świetny sposób na całkiem szybkie i bardzo smaczne śniadanie mistrzów.
składniki (2 porcje)
- 4 kajzerki
- 3 plasterki salami (lub 6 małych)
- 1 mały pomidor
- 4 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
- 4 łyżeczki majonezu
- 4 plastry sera gouda
- 4 małe jajka
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- szczypiorek
przygotowanie (do 25 minut)
W kajzerkach ścinam wierzch i wyciągam środek, aby zrobić z nich miseczkę. Do każdej nakładam pocięte salami, następnie pokrojone w małą kostkę pomidory i cebulę. Posypuję suszonymi ziołami, przykrywam porwanymi 2 – 3 plastrami sera. Wbijam jajko, posypuję solą i pieprzem, a na wierzch wrzucam ser w kawałkach.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 210*C na 10 -15 minut. Podaję posypane posiekanym szczypiorkiem.
Przepis na zapiekane bułki z jajkiem to bardzo proste i wygodne śniadanie. Wygodne, bo na dobrą sprawę do środka możemy dać wszystko, co tylko lubimy. Jeśli chcecie, aby żółtko było płynne, możecie najpierw wlać białko, a żółtko dodać po kilku minutach i wtedy posypać je serem.
Smacznego!