Przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i cheddarem

W którymś poście pisałam, że jednym z elementów składających się na zawartość mojej lodówki to parmezan. Kiedy jednak zaczyna mi się on nudzić, decyduję się na ser cheddar. Jest również serem długodojrzewającym, przez co ma charakterystyczny smak. Uważam, że te dwa sery to bezpieczne rozwiązanie w kuchni, jeśli chcemy podkręcić naszą potrawę. Szpinak i pomidory czy kurczak to stały element mojego wyposażenia. Dlatego wymyślenie tego przepisu na makaron z kurczakiem, szpinakiem i cheddarem było banalne.

składniki (4 porcje)

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g startego cheddara
  • makaron

przygotowanie (do 30 minut)

Makaron gotuję w osolonej wodzie.

Kurczaka myję, wycieram w ręcznik kuchenny i kroję w plastry widoczne na zdjęciu. Każdy z nich solę i od serca posypuję słodką papryką. Smażę na patelni z obu stron.

Na innej patelni smażę na oleju umyty i z grubsza poszatkowany szpinak. Wlewam pomidory z puszki, wyciskam czosnek, przyprawiam solą i pieprzem. Po ok. 3 minutach wlewam śmietankę (nie trzeba jej hartować, bo jest tłusta) i zagotowuję. Następnie wsypuję ser cheddar, mieszam do rozpuszczenia i odpowiedniego zgęstnienia sosu.

Mój czas przygotowania przepisu na makaron z kurczakiem, szpinakiem i cheddarem to mniej więcej 20 minut. Zaczęłam od wstawienia makaronu, a w tym czasie przygotowałam sos. Kurczak, zwłaszcza w tak małych kawałkach, szybko się smaży. W między czasie myłam już szpinak i przygotowywałam sos. Ten pomysł na obiad to propozycja na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się w tygodniu, kiedy nie mamy czasu i nie chce się nam stać w kuchni.

Bon Appétit!

Related Posts