Był okres, kiedy dania meksykańskie jadaliśmy często. Później tak się nam przejadły, że na długi czas o nich zapomnieliśmy. Jednak któregoś dnia nie wiedziałam co zrobić na obiad, a ziemniaki i makaron tak często u nas gościły, że na samą myśl o nich wolałam zjeść kanapkę z serem. Wtedy przypomniałam sobie o dobrodziejstwach kuchni meksykańskiej. Oczywiście meksykańskiej po polsku, ale przepis na meksykańskie risotto wyszedł zadowalająco.

składniki (4 porcje)

  • 1 duża cebula
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo – wołowego)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • sól
  • chili
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • ryż

przygotowanie (30 minut)

Ryż gotuję na miękko w osolonej wodzie.

Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę smażę na oleju. Dodaję mięso mielone, solę i zesmażam. Wlewam odsączoną kukurydzę, w połowie odcedzoną fasolę, całe pomidory i od razu wszystkie przyprawy. Duszę przez ok. 15 minut.

Przepis na meksykańskie risotto ma podany zawyżony czas, bo robiłam go krócej. Do tego niewiele uwagi wymaga, ponieważ większość składników jest z puszki. Poza cebulą, nic nie musimy od siebie przygotowywać. Dlatego ten pomysł na obiad sprawdzi się nawet w tygodniu. Jest też bardzo sycący więc spokojnie wystarczy nam na dwa dni.

Bon Appétit!

Related Posts