Przepis na meksykańskie ristotto

Kulinariasmaczny obiad
18 maja 2017 / By / , / 12 Komentarzy

Był okres, kiedy dania meksykańskie jadaliśmy często. Później tak się nam przejadły, że na długi czas o nich zapomnieliśmy. Jednak któregoś dnia nie wiedziałam co zrobić na obiad, a ziemniaki i makaron tak często u nas gościły, że na samą myśl o nich wolałam zjeść kanapkę z serem. Wtedy przypomniałam sobie o dobrodziejstwach kuchni meksykańskiej. Oczywiście meksykańskiej po polsku, ale przepis na meksykańskie risotto wyszedł zadowalająco.

składniki (4 porcje)

  • 1 duża cebula
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo – wołowego)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • sól
  • chili
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • ryż

przygotowanie (30 minut)

Ryż gotuję na miękko w osolonej wodzie.

Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę smażę na oleju. Dodaję mięso mielone, solę i zesmażam. Wlewam odsączoną kukurydzę, w połowie odcedzoną fasolę, całe pomidory i od razu wszystkie przyprawy. Duszę przez ok. 15 minut.

Przepis na meksykańskie risotto ma podany zawyżony czas, bo robiłam go krócej. Do tego niewiele uwagi wymaga, ponieważ większość składników jest z puszki. Poza cebulą, nic nie musimy od siebie przygotowywać. Dlatego ten pomysł na obiad sprawdzi się nawet w tygodniu. Jest też bardzo sycący więc spokojnie wystarczy nam na dwa dni.

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na szybkie ciasto – rafaello bez pieczenia
Przepis na szybkie ciasto – rafaello bez pieczenia
25 maja 2017
Przepis na quiche z szynką i pomidorem
Przepis na quiche z szynką i pomidorami
21 maja 2017
Przepis na jajka w koszulkach ze szpinakiem i sosem serowym
Przepis na jajka w koszulkach ze szpinakiem i sosem serowym
14 maja 2017
  • http://xcookiemonsterx.blox.pl/html cookiemonster

    Wygląda pysznie i kusząco :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Przypomniałaś mi, że dawno u mnie „meksyku” w kuchni też nie było, jakoś ostatnio mi bliżej smakowo do azjatyckich smaków, ale na takie risotto bym się skusiła (oczywiście w wege wydaniu) 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja jakoś do azjatyckich nie jestem przekonana :-)

  • http://suchockapaula.blogspot.com/ Paula Suchocka

    Ależ bym schrupała ♥

  • http://najlepszapora.pl Milena | najlepszapora.pl

    Już to Ci chyba mówiłam, że uwielbiam Twoje przepisy za ich ekspresowe przygotowanie! :) Jak widać kolejny do kolekcji. Prezentuje się bardzo apetycznie! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Bardzo się cieszę :-)

  • http://yolsh.pl/ Jola (Yolsh)

    Zrobię po niedzieli na obiad, pominę tylko kukurydzę.

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    U mnie też ostatnio królują meksykańskie smaki :) Dziękuję za kolejną inspirację :)

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Rewelacja! Takie meksykańskie, uwielbiam takie smaki :)

  • http://candy-pandas.blogspot.com/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Bardzo lubimy tego typu potrawki z czerwoną fasolą :)

  • Fabryka Pomysłów

    wygląda bardzo apetycznie! :)

  • https://dzem-mydlo-i-powidlo.pl Patrycja

    Super! Uwielbiam kuchnię meksykańską <3

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...