Bardzo fajny przepis znalazł Pan Mąż, jednak był po angielsku i miał pewne braki w składzie, przez co nie mogłam na szybko sporządzić listy zakupów. Poszukałam więc innej inspiracji i znalazłam ją na stronie Lidla. Jest jedna rzecz, która nam mocno przeszkadzała w przepisie na quiche z szynką i pomidorami, ale o tym na końcu.

składniki (forma ok. 30 cm)

CIASTO*

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • sól

FARSZ

  • 150 g szynki
  • 3 średnie pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka

ŚMIETANKA

  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 2 jajka
  • 50 – 100 g startego parmezanu
  • sól
  • chili

przygotowanie (1 godzina)

CIASTO

Wszystkie składniki łączę ze sobą i wstawiam do lodówki.

FARSZ

Szynkę tnę na małe plasterki. Pomidory obieram (można sparzyć), wydrążam miąższ i kroję na małą kostkę. Paprykę także obieram (też można sparzyć) i też kroję w kosteczkę. Wszystko przyprawiam wskazanymi przyprawami i mieszam.

ŚMIETANKA

Wszystkie produkty mieszam w misce trzepaczką – można robotem kuchennym.

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nastawiam na 200*C. Formę do tarty wykładam ciastem i nakłuwam je widelcem. Rozsypuję równomiernie farsz, a na to wylewam śmietankę. Wstawiam na 35 minut do piekarnika na dolny ruszt.

Zacznę od mojego „ale”. Przepis na quiche z szynką i pomidorami byłby idealny, gdyby nie to ciasto. W ogóle nam nie smakowało. Uważam, że brakowało w nim jajka, które sprawiłoby, że miałoby faktyczną konsystencję i smak tarty, a nie kruchych ciasteczek. Można też zastąpić je ciastem francuskim, ale wspólnie uznaliśmy, że na dobrą sprawę farsz jest tak smaczny, że można go samego upiec i zjeść. To quiche jest na tyle zwarte, że można je ukroić i przyzwoicie położyć na talerzyku 🙂

Robiliście już quiche? Może podzielicie się przepisem?

Bon Appétit!

Related Posts