Przepis na szybkie ciasto – rafaello bez pieczenia

Kulinariana dobry humor
25 maja 2017 / By / / 15 Komentarzy

Zacznę od tego, że naprawdę nie skłamię, jeśli powiem, że jest to przepis na szybkie ciasto czyli rafaello bez pieczenia. Jest ono szybkie, bo przygotowanie zajmuje aż… 20 minut! Jeśli lubicie pracować wolno, możecie doliczyć 5 – 10 minut do wskazanego czasu :) Oczywiście musimy liczyć czas chłodzenia w lodówce, ale to w tym momencie stanowi szczegół. Zrobiłam to ciasto, mimo że nie tak dawno kokos występował w moich deserach, bo okazało się, że ostatnio mniej słodkości tutaj było. Jako że wszystkie produkty miałam w mieszkaniu – naprawdę nic nie musiałam dokupować – to raz dwa zabrałam się do gotowania.

składniki (forma 20 x 30 cm)

  • 1 l mleka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (2 x 40 g)
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 paczka herbatników maślanych (z Biedronki)
  • 15 – 18 krakersów

przygotowanie (20 minut + czas chłodzenia)

Z mleka odlewam pół szklanki, a resztę zagotowuję z cukrem i margaryną. Kiedy się rozpuszczą, wrzucam 150 g wiórków kokosowych i gotuję 5 minut.

W tym czasie w misce w odlanym mleku łączę budynie i mąkę. Kiedy kokos jest zagotowany, wlewam rozrobione budynie i gotuję na małym ogniu kolejne 5 minut – często mieszam.

50 g wiórków kokosowych prażę chwilę na patelni z rozdrobnionymi herbatnikami (ok. 3 ciastka, które zostały z odcinania kawałków do wypełnienia formy).

Przygotowuję też blaszkę – wykładam folią aluminiową spożywczą, a na dno warstwę herbatników. Na nie wylewam gorący krem (ok. 1/3), następnie układam warstwę krakersów, na to krem, herbatniki i reszta kremu. Wierzch posypuję prażonym kokosem. Kiedy ciasto jest lekko ciepłe, wstawiam do lodówki.

Przygotowanie jest bardzo proste i naprawdę ekspresowe. Tak jak pisałam we wstępie, może zająć Wam to niewiele więcej czasu, jeśli nie macie wprawy. Polecę ten przepis na szybkie ciasto rafaello bez pieczenia każdemu. Tym, którzy nie posiadają umiejętności kulinarnych szczególnie, bo tego kremu nie da sie zważyć :) Poza tym zamiast herbatników można użyć samych krakersów, jednak ja ich nie miałam wystarczająco dużo, dlatego je zastąpiłam.

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://najlepszapora.pl Milena | najlepszapora.pl

    Jestem fanką wszystkiego co kokosowe, więc sumienie nie pozwala mi przejść obojętnie obok tego przepisu! :) Zazwyczaj spotykałam się z takimi, które miały albo multum składników, albo długi czas przygotowania. Twój przepis eliminuje je wszystkie pod względem tych dwóch rzeczy więc koniecznie do wypróbowania! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      U mnie kokos kolejny raz w formie słodkości także korzystaj! :)

  • http://www.polenka.pl/ Magdalena | Polenka.pl

    Mniam! W dzieciństwie to było moje ulubione ciasto, nawet zażądałam rafaello zamiast tortu. Później mi się przejadło, ale teraz chętnie wrócę, bo brakuje mi tego smaku.

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Bez pieczenia – to zawsze brzmi dla mnie dobrze :)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Bardzo lubię to ciasto i kiedyś robiłam bardzo często :) Jest rewelacyjne i bardzo proste w przygotowaniu :) Pycha :)

  • http://bluekami.blog.pl Blue Kami

    Smakowicie wygląda to ciasto i w najbliższym czasie zrobię takie, bo na pewno musi być pyszne :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Jest, więc jak najbardziej polecam :) Dla mnie było nieco za dużo tego kremu (nie jestem fanką tego typu ciast) więc skontrastowałam go z truskawkami i wyszło pysznie :)

      • http://rudoprzezzycie.blog.pl Blue Kami

        Same w sobie truskawki są pyszne, a dodając je do ciasta to na pewno były pyszne :)

  • http://candy-pandas.blogspot.com/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Jest pyszne :) Miałyśmy okazję próbować bardzo podobne i każdy fan kokosu będzie w niebie 😀

  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    Takim słodkościom z kokosem nie odmawiam, a najbardziej podoba mi się opcja bez pieczenia :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ostatnio bardzo sobie cenię takie szybkie ciasta. Można je zrobić nawet wieczorem w niecałe 30 minut, wstawić do lodówki, a rano gotowe do krojenia :)

  • http://magicznykociolek.blox.pl Ervi

    Idealne na upały, kiedy ma sie ochote na coś słodkiego a nie chce się uruchamiać piekarnika aby dodatkowo nie podnosić temperatury w mieszkaniu :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      I właśnie dlatego ostatnio lubuję się w ciastach bez pieczenia :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Pamiętam, że robiłam podobne ciacho jako dziecko z bratem na urodziny mojej mamy 😀 Nie wiem czy bardziej się cieszyła z ciasta czy złościła widząc zastaną kuchnię 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Świat z perspektywy dziecka jest niesamowity 😀 Ja jako dzieciak wiele czasu spędzałam w kuchni. Dopiero teraz, jako dorosła rozumiem, dlaczego mama tak często wychodząc do pracy prosiła mnie, żebym nic nie buszowała. Oczywiście nie chodziło o bałagan, bo ten zawsze ogarniałam, ale strach mamy, że nie będzie miała do kogo i do czego wrócić 😀

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK