Przepis na kurczaka z pieczarkami, mozzarellą i ziemniakami

Ten przepis jest efektem w dużej mierze wykorzystania produktów, które znalazłam w lodówce. Część została z innych posiłków, a część była w zamrażalce i w związku z tym powstał przepis na kurczaka z pieczarkami, mozzarellą i ziemniakami z piekarnika. Oczywiście nie jest tak, że wszystkie te rzeczy miałam. Część musiałam kupić, ale wiele z nich często używam, dlatego skomponowanie tak bogatego posiłku nie było takie trudne.

składniki (2 porcje)

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ziemniaki (gotowe do pieczenia)
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • wegeta
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 garści rukoli
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mieszanki sosu ziołowego Knorr

przygotowanie (do 45 minut)

Piekarnik nastawiam na 200*C na termo-obieg. Kurczaka myję, wycieram w ręcznik kuchenny i kroję wszerz na plastry grubości ok. 1,5 – 2 cm. Solę i pieprzę z każdej strony. Naczynie żaroodporne smaruję olejem i wkładam do niego kurczaka.

Ziemniaki wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Swoje posypuję bardzo lubianą przez nas przyprawą do ziemniaków.

Naczynie żaroodporne wstawiam do nagrzanego piekarnika na najniższy z najwyższego rusztu. Blachę z ziemniakami kładę na najwyższym z najniższego rusztu piekarnika. Piekę 20 minut.

W tym czasie cebulę obieram, kroję w paski i przyprawiam wegetą. Pieczarki czyszczę i tnę na plasterki. Wszystko smażę na średnim ogniu. Mozzarellę kroję w plastry (tyle, ile mam kawałków mięsa).

Przygotowuję sos do sałatki. Warzywa myję i kroję na cienkie plasterki (za pomocą obieraczki do warzyw). Całość mieszam zaraz przed podaniem.

Kiedy czas pieczenia dobiega końca, wyciągam mięso. Na każdy kawałek nakładam sporą porcję farszu, a na to ser i wstawiam z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut.

Swój posiłek podałam właśnie tak, jak widać go na zdjęciu. Posypałam go dodatkowo świeżą natką pietruszki, która w prosty sposób podkreśliła smak potrawy. Wiem, że to często mówię, ale ten pomysł na obiad jest naprawdę dobry. Może wynika to z tego, że dzielę się z Wami tylko tymi sprawdzonymi propozycjami? 🙂 Jeśli nie wiecie, co zjeść na obiad, to przepis na kurczaka z pieczarkami, mozzarellą i ziemniakami z piekarnika będą bardzo dobrym rozwiązaniem. Zwróćcie też uwagę, jak niewiele czasu potrzeba na zrobienie złożonego i pieczonego posiłku. Co prawda zdjęcia nie oddają w pełni smakowitości potrawy, ale mam nadzieję, że i tak się skusicie. Warto!

Bon Appétit!

Related Posts